Hlavní obsah

Pavel jako z Top Gunu, Babiš jako italský elegán: Stylisté hodnotí oblečení prezidentských kandidátů

Foto: Michal Protivanský / Právo / Profimedia

Foto: Michal Protivanský / Právo / Profimedia

Reklama

Už zítra se dozvíme, který z nich se stane v pořadí čtvrtým českým prezidentem. A ačkoli svého favorita vybíráme na základě jiných kritérií, než je móda, i ta je nedílnou součástí reprezentativní funkce. Jak si s ní rozumí Andrej Babiš a Petr Pavel? A co na jejich lásku k rolákům nebo flanelkám říkají módní experti?

Článek

Dobrá zpráva na úvod – ať už se chystáte volit Andreje Babiše, nebo Petra Pavla, ani jeden z nich se nedopouští větších módních prohřešků, které by hrály proti důstojnosti a vážnosti prezidentského úřadu. „Jsem velmi ráda, že navzdory bouřlivým předvolebním debatám jejich oblečení, až na pár drobností, odpovídá jejich postavení coby potenciální hlavy státu,“ říká stylistka Irena Vokrojová.

A kritický není ani stylista a editor Jan Boublík, který rozumí tomu, proč se ani jeden z pánů nedrží striktně moderních kousků: „Přizpůsobit se trendům a současné módě podle mě nemá v případě prezidentských kandidátů smysl. Museli by tomu obětovat mnoho času a jejich pokusy i omyly by mohly vyznívat rozporuplně. Nehledě na sezonu tak musejí oba finalisté najít správný tón, protože i styl oblečení je součástí nonverbální komunikace.“

Přestože se oba kandidáti drží střízlivých obleků a víceméně nadčasových kousků, každý z nich má své módní stálice, kterých se drží. Jak styl Andreje Babiše a Petra Pavla hodnotí profesionální stylisté a na čem by mohli pánové ještě zapracovat?

Andrej Babiš

Pro Andreje Babiše jsou obleky denním chlebem, při méně formálních momentech ale dává přednost džínám. Košili častokrát vyměňuje za roláky, které jsou pro něj charakteristické. V minulosti se pomocí módy snažil přiblížit mladší generaci, když se na Instagramu chlubil teniskami Nike. Jak jeho oblečení komentují stylisté?

Jan Boublík: Andrej Babiš se výrazem svého šatníku snaží docílit představy neformálně elegantního, italsky laděného stylingu, který jej má omladit. Častým akcentem roláku chce totiž evidentně zakrývat stárnoucí krk, což může napovídat, že přesně kontroluje to, co máme a nemáme vidět. Zvýrazněné detaily u krku se do pánské módy vracejí pravidelně. V Paříži aktuálně skončil pánský týden módy odhalující trendy na příští zimu a módní dům zesnulého génia Yves Saint Laurenta modely oblékl do topů s mašlemi u krku. Takže se dá říct, že výběr prezidentského kandidáta koreluje s trendy.

Irena Vokrojová: Z odborného hlediska bych panu Babišovi doporučila, aby dal přednost svetrům s kulatým výstřihem nebo maximálně stojáčkem. Jeho oblíbené roláky totiž opticky zkracují krk a častokrát mu na fotkách i kameře zbytečně škodí. S obleky to za ta léta určitě umí, u neformálních chino kalhot bych se nicméně vyhnula přehnané barevnosti a držela se modré, šedé nebo třeba tmavě béžové.

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Formální dress code má kandidát na prezidenta zmáknutý.Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Foto: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

Roláky jsou nedílnou součástí jeho image.Foto: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš v džínách, svetru a péřovce se srbským prezidentem Aleksandrem Vučićem a maďarskou prezidentkou Katalin Novák.Foto: Profimedia.cz

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Cihlové kalhoty by podle stylistky stály za výměnu.Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Petr Pavel

Uniforma i obleky mu sluší, Petr Pavel se ale snaží lidem ukázat i svou civilnější stránku a častokrát se na veřejnosti objevuje v ležérním, pohodlném oblečení. Nejčastěji je to kombinace džínů, svetru, případně kožené bundy a zapomenout nesmíme na jeho poznávací znamení – flanelku. Jak jeho módní volby komentují stylisté?

Jan Boublík: Na panu Pavlovi si cením toho, že ať už si obleče cokoli, je vidět, že je mu to blízké, že má k oblečení, které si vybral, vztah. Nestylizuje se mimo vlastní charakter, což může navozovat pocit transparentní osobnosti. Flanelkami se navíc nechtěně trefil do soudobého trendu – flanelové košile jsou aktuálně v kurzu, na přehlídce značky Bottega Veneta je vynesla i legendární modelka Kate Moss.

Irena Vokrojová: U pana Pavla bych vyzdvihla vždy perfektně padnoucí oblek. V méně formálních okamžicích sahá po kožené bundě a džínách, což ve mně evokuje vzpomínky na film Top Gun. Tento styl, podpořený dnes již kultovní flanelovou košilí, je rozhodně osobitý a nezaměnitelný. Jen bych doporučila bundu vyměnit za model v modernějším střihu a košili zastrkávat do kalhot.

Foto: TOMÁŠ KRIST / MAFRA / Profimedia

Ani generála Pavla nepotkáte v nepadnoucím obleku.Foto: TOMÁŠ KRIST / MAFRA / Profimedia

Foto: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

V rámci své kampaně nazul brusle a vyrazil mezi lidi. Oblékl si džíny, rolák se zipem a koženou bundu s patinou.Foto: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Tmavě modré chinos, decentní kostkovaná košile a lehká bunda ve stylu bomberu. Této sestavě není co vytknout.Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Flanelka je jeho „signature“ kouskem.Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Anketa

Kdo se podle vás obléká lépe?
Andrej Babiš
24,8 %
Petr Pavel
75,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9848 čtenářů.

Reklama

Načítám