Hlavní obsah

Závislosti, zbavení svéprávnosti i vězení: Osudy dětských hvězd z 90. let. Kdo se odrazil ze dna?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Filmový průmysl je pohltil velmi brzy, coby náctileté hvězdy sklízely ovace v úspěšných komediích. Jenže po raketovém vzestupu následoval bohužel strmý pád. Jak skončily hvězdy generace dospívající v 90. letech a na začátku milénia?

Článek

Oblíbené komedie, se kterými spojily svá jména, se zdají být nesmrtelné. Bohužel totéž neplatí pro jejich úspěch. Sláva tyto herečky semlela a úžasný svět teen hvězdiček vystřídaly hluboké deprese, experimenty s drogami, léčebny i problematické vztahy. Kde je konec hvězdám, které před patnácti dvaceti lety vykročily vstříc mega úspěchům v šoubyznysu?

Lindsay Lohan skončila ve vězení

Záplava rezavých kudrn i sprška pih na nose jí ve filmovém světě přisoudily nálepku roztomilé průšvihářky. Tou byla již v dvojroli dvojčat v komedii Past na rodiče, která ji roku 1998 v jejích dvanácti letech proslavila. Následovala například role ve snímku Mezi námi děvčaty či v úspěšné komedii Zpověď královny střední školy – to bylo v roce 2003 a jí bylo sedmnáct. Jakmile ale překročila dvacítku, vše se začalo obracet špatným směrem.

Ve zlém se rozešla s rodiči, několikrát skončila na léčení, mimo jiné kvůli řízení v opilosti, nevyhnuly se jí problémy s drogami, dokonce skončila ve vězení za krádež šperku. Titulní role vystřídaly epizodky v seriálech a béčkových televizních filmech. Před skandály nakonec Lindsay utekla a zabydlela se v Dubaji.

Štastným rokem by pro ni mohl být právě ten letošní. V létě se po dvouleté známosti provdala za finančníka Badera Shammase. Po delší době získala opět i výraznější filmovou roli, a to v komedii Vánoce na spadnutí (2022, Netflix).

Foto: Profimedia.cz

Lindsay nešťastně koketuje i s plastickými operacemi. Podstoupila úpravu nosu a rysy v obličeji jí změnily četné aplikace botoxuFoto: Profimedia.cz

Amanda Bynes byla zavřená na psychiatrii

Během dospívání se rychle zařadila mezi vycházející teen hvězdičky. Filmovým fanouškům se zapsala poprvé do paměti ve svých sedmnácti jako dcera Colina Firtha v komedii Co ta holka chce (2003). Vedlo se jí i v v klučičím převleku ve snímku Super náhradník, i v její vůbec poslední roli v romantické komedii o panenství Panna nebo orel (2010). Tentýž rok ohlásila pauzu, ale později znovu po světě před kamerou zatoužila. Když nabídky z Hollywoodu nepřicházely, zkusila to jako rapperka i módní návrhářka.

Jenže ve stejné době začaly její potíže s návykovými látkami i se zákonem. Měla nařízenou léčbu kvůli opakovanému řízení pod vlivem, z důvodů žhářství dokonce skončila na psychiatrii. Značné potíže s paranoiou i utkvělá představa, že ji ovládá mikročip v mozku, přiměly její rodiče ji prohlásit za nesvéprávnou, devět let měla nařízený soudní dohled. Později jí byla diagnostikována bipolární porucha a podstoupila léčbu. Letos na jaře znovu nabyla svých práv a plánuje se profesně prosadit ve světě kosmetiky.

Foto: Profimedia.cz

Svého přítele Amanda potkala před třemi lety na setkání anonymních alkoholiků. Několikrát se rozešli, ale letos na jaře si nechala jeho jméno vytetovat na zápěstíFoto: Profimedia.cz

Mary-Kate Olsen a Ashley Olsen z filmu přesedlaly na módu

Dvojčata s vizáží mrkacích panenek fungovala ve své době jako spolehlivý stroj na peníze. Vydělávat začaly už coby roční holčičky, kdy se střídaly o roli malé Michelle v televizním seriálu Plný dům (začal se vysílat v roce 1987 a trval do roku 1994). Na filmové plátno pronikly pak jako teenagerky v romantické komedii Malé dohazovačky, velkou popularitu jim vysloužily snímky Sestry v akci, Výlet do Říma nebo Jeden den v New Yorku, který byl jejich posledním společným snímkem, bylo to v roce 2004. Mary-Kate se pak snažila uspět jako herečka i sama, získala ale jen několik epizodních rolí.

Vydělávat ale umí i jinak. Od roku 2006 mají luxusní módní značku The Row s ročním obratem kolem sto milionů dolarů. I když jejich filmová kariéra skončila, nadále se čas od času objeví na filmových akcích a vždy platí za módní ikony. Jejich vzhled ale možná přece jen trochu napovídá, že si prošly problémy se závislostí na drogách, anorexií i duševními potížemi.

Profesně se jim vede, ale co osobní život? Mary-Kate byla čtyři roky provdaná za bankéře Oliviera Sarkozyho, bratra bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Rozváděli se během koronakrize a bylo to hodně dramatické. Zlomené srdce neměla Mary-Kate poprvé. Randila například s hercem Heathem Ledgerem, který v době jejich románku zemřel na předávkování léky. Ashley, která v minulosti tvořila pár například s cyklistou Lancem Armstrongem, od roku 2017 randí s umělcem Louisem Eisnerem.

Foto: Profimedia.cz

Lesk filmového světa Olsenkám nechybí, úspěchy sklízí se svou módní značkou, která jim slušně vyděláváFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám