Hlavní obsah

Role a psychika: Lady Gaga ztrácela kontakt s realitou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou postavy, které se hercům hrají snadno a jakoby mimochodem, a také postavy, které vyžadují důkladnou přípravu a maximální nasazení. S charaktery, které navíc bývají často negativní, se musí sžít a pustit je do svého nitra, což je pro některé velkým náporem na psychiku.

Článek

Herectví není vždy jen legrace a o vtipné historky z natáčení je v některých případech skutečně nouze. Najít něco zábavného na vražedkyni nebo psychopatovi totiž není jen tak. Ponoření do role může na hercích zanechat i neblahé psychické důsledky.

Lady Gaga (35)

S postavou intrikánky Patrizie Reggiani (73), která si objednala vraždu vlastního exmanžela, žila zpěvačka a herečka tři roky. Nejprve se na roli přes rok pečlivě připravovala, pak se rok a půl natáčelo a celou tu dobu zpěvačka mluvila s italským přízvukem, během natáčení i mimo kamery, aby nevypadla z role. To se na ní podepsalo a pro magazín Vogue prozradila, že ke konci už měla psychické potíže. S rolí trávila téměř všechen svůj čas, ztrácela prý kontakt s realitou, a když si konečně vyšla na normální procházku, začala prý panikařit. Už v minulosti herečka odhalila, že se potýká s depresemi a úzkostmi, protože byla jako teenagerka obětí sexuálního násilí.

Foto: Profimedia.cz

Italský přízvuk se herečce podařilo natrénovat skvěleFoto: Profimedia.cz

Heath Ledger (✝28)

Výkon amerického herce v roli Jokera ve snímku Temný rytíř (2008) byl naprosto strhující a po právu oceněný Oscarem, i když tuto cenu získal až posmrtně. Příprava na postavu psychopata byla ovšem velmi náročná a podepsala se na hercově křehkém duševním zdraví až příliš. Podle některých přímo přispěla k jeho tragické smrti. V rámci přípravy se totiž izoloval od svého okolí a vedl si deník plný temných a depresivních obrázků. Po dotočení byl v roce 2008 nalezen mrtvý v hotelovém pokoji, příčnou smrti byla otrava léky na spaní a uklidnění. Nešlo ovšem o záměr, vyšetřování prokázalo nešťastnou náhodu.

Foto: Profimedia.cz

V roli Jokera je prý nepřekonatelný, otázkou zůstává, zda to nebylo za až příliš velkou cenuFoto: Profimedia.cz

Miley Cyrus (29)

Šoubyznys může být pro děti velmi toxickým prostředím, zvlášť když se do něj dostanou už v raném věku. Americká zpěvačka a herečka zářila v populárním seriálu Hannah Montana (2006–2011) a neblaze se to na ní podepsalo. Z postavy se stala značka sama o sobě a herečka se svěřila, že jí to způsobilo krizi identity. S parukou a v kostýmu ji znali všichni, když si ale tyto věci sundala, nikdo se o ni nezajímal. I to byl pravděpodobně důvod, proč později začala se svými excesy. Ve snaze vymanit se ze škatulky a prosadit se jako plnohodnotná zpěvačka se začala provokativně chovat i umělecky vyjadřovat.

Foto: Profimedia.cz

Tolik let v jedné roli způsobilo zpěvačce a herečce krizi identityFoto: Profimedia.cz

Adrien Brody (48)

Díky svému výkonu ve filmu Pianista (2002), který pojednává o židovském umělci během druhé světové války, se americký herec stal nejmladším držitelem Oscara. Ale stálo ho to hodně. Příprava na hlavní filmovou postavu byla opravdu extrémní. Musel kvůli ní zhubnout 14 kilo, což znamenalo, že po dobu šesti týdnů snídal dvě vařená vejce, obědval trochu kuřete a večeřel malou porci dušené ryby se zeleninou. Poctivě také cvičil hru na klavír. Do role se vžil i po psychické stránce, později přiznal, že ho to zcela pohltilo a ještě rok po natáčení se prý potýkal s depresivními stavy.

Foto: Profimedia.cz

Adrien Brody musel filmu obětovat kila i duševní zdravíFoto: Profimedia.cz

Anne Hathaway (39)

Americké herečce dala zabrat role Fantine ve filmovém muzikálu Bídníci (2012). Aby vypadala autenticky a dostatečně zuboženě, musela před natáčením opravdu hladovět. V nejhorší fázi diety jedla jen trochu ovesné kaše denně. Podepsal se na ní nejen nedostatek jídla, ale i melancholická postava, kterou ztvárnila. Z natáčení, které trvalo jen pár dnů, se vzpamatovávala několik týdnů. Cítila se odtržená od okolního světa a deprivovaná. Nebyl to žádný med, ale odborná porota hereččino nasazení ocenila Oscarem.

Foto: Profimedia.cz

Herečku snad potěšil alespoň Oscar za vedlejší roliFoto: Profimedia.cz

Brad Pitt (57)

Idol žen působí, že ho jen tak něco nezlomí, ale není to úplně pravda. Třeba na natáčení filmu Interview s upírem (1994) nemá moc dobré vzpomínky. Šest měsíců, které strávil v ponurém upírském světě, pro něj prý byly utrpením. Jednoho dne dokonce zavolal producentovi s tím, že už nechce pokračovat, a zeptal se ho, kolik ho bude odstoupení z projektu stát. Odpověď čtyřicet milionů dolarů ho ovšem donutila zatnout zuby a film dokončit.

Foto: Profimedia.cz

Brad Pitt dokonce zvažoval, že natáčení opustí, musel by ale zaplatit tučnou sumuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám