Hlavní obsah

Kate Winslet na WC a Rosamund Pike pod zemí. Kuriózní místa, kde slavné dámy schovávají své Oscary a Zlaté glóby

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscar, Zlatý glóbus nebo jiné prestižní ocenění… To je sen mnoha filmových umělců. Ale získá ho jen hrstka nejlepších. A ti pak v rozhovorech často dostávají otázku, kde mají své sošky vystavené a jak jim ceny změnily život. Překvapí vás, jak málo to skutečné hvězdy prožívají.

Článek

Podávají skvělé umělecké výkony a mají radost, když to fanoušci či kritika ocení. Ideálně nějakou pěknou cenou. Už jen nominace je velký úspěch, ale když pak vyhlásí jejich jméno, převezmou si sošku a pronesou děkovnou řeč, kterou si předtím dlouho nacvičovaly před zrcadlem? Tomu se vyrovná jen máloco. Co pak ale s cenou – vystavit na čestném místě? Budete se možná divit, jak k tomu přistupují nejslavnější dámy a na jak kuriózních místech mají důkazy svých úspěchů ukryté.

Kate Winslet

Britská herečka má na kontě desítky nominací na prestižní ocenění a řadu cen také získala. Oscara má jen jednoho (za film Předčítač), ale třeba Zlatých glóbů hned pět. Asi nikdo by skromnou hvězdu seriálu Mare z Easttownu nepodezíral z toho, že by svá ocenění okatě předváděla nebo se vychloubala přátelům. Přesto vás asi překvapí, kde Oscara ukrývá: na toaletě. V rozhovoru pro magazín WSJ prozradila, že se velmi baví tím, jak snadno pozná, kdo z jejích hostů si před zrcadlem s její cenou zkoušel řeč a děkoval rodině a přátelům za podporu. Návštěva oné místnosti se pak totiž znatelně protáhne a ona se jen chápavě usmívá.

Rosamund Pike

Víte, co je to syndrom podvodníka? Tím pravděpodobně trpí herečka, která se proslavila jako Zmizelá a Zlatý glóbus získala v roce 2021 za ztvárnění ženy využívající naivní seniory v kriminálním dramatu Jako v bavlnce. V show Ellen DeGeneres totiž prozradila, že je jí bytostně trapné mít svá ocenění doma, a dokonce jim vybírat nějaké čestné místo. Nechce působit jako někdo, kdo se vychloubá. A co tedy se soškami dělá? Pohřbívá je na zahradě. Divné? Trochu. Ona se však baví představou, jak jednou nový majitel domu najde její „zlato“ v zemi a bude se domnívat, že našel poklad…

Halle Berry

Na velkých umělcích bývá sympatický jejich nadhled – a výjimkou není ani tato slavná Bond girl. V roce 2002 získala za dechberoucí výkon v Plesu příšer zlatou sošku jako nejlepší herečka v hlavní roli. Je na ni pyšná? Zcela jistě ano, navíc se stala první černoškou v historii, která toto ocenění získala. A kde si tedy sošku vystavila? V ložnici, v soukromí, ve svém čistě osobním prostoru. Oscar navíc na poličce není sám, společnost mu dělá Zlatá malina, tedy „ocenění“ pro nejhorší filmové počiny. Hvězda si ho vysloužila v roce 2004 za film Catwoman a cenu si osobně převzala. Pomáhá jí to stát oběma nohama na zemi a připomíná, jak je úspěch v showbyznysu pomíjivý.

Julia Roberts

Proslavila se jako prostitutka Vivian v komedii Pretty Woman, dnes je jednou z největších hvězd Hollywoodu. Na Oscara byla nominovaná čtyřikrát a za roli Erin Brockovich si ho opravdu odnesla. A jak se u této ženy se sympatickým smyslem pro humor dalo čekat, ani ona nemá doma vitrínu slávy. I když … Moderátorce Ellen DeGeneres prozradila, že zlatá soška má své místo v salonu. To zvědavou Ellen zaujalo, přece jen salon nemá doma každý. A herečka vysvětlila, že jde o velkou místnost s klavírem. Ale nechtěla prý vypadat příliš domýšlivě, tak raději použila slovo salon – a neuvědomila si, že ani salon nemá doma každý.

Jennifer Lawrence

Fanoušci ji milují ve filmové sérii Hunger Games, v poslední době se o ní mluví i v souvislosti s odvážnými scénami v komedii Nic ve zlým. Oscara získala v roce 2013 za ztvárnění záhadné Tiffany trpící depresemi v Terapii láskou, kde excelovala po boku Bradleyho Coopera. A v jakém odlehlém koutě svého domu skrývá sošku ona? Nikde. Pyšně si ji vystavili její rodiče v Kentucky. V show Access Hollywood se svěřila, že by jí připadalo divné, kdyby si její rodina a přátelé pamatovali po návštěvě u ní doma hlavně to, že je úspěšná herečka. Chce prý vyzařovat úplně jinou energii.

Viola Davis

Patří do prestižního klubu EGOT, tedy mezi umělce, kteří dokázali získat ceny Emmy, Grammy, Oscara i Tony. Oscara i Zlatý glóbus dostala za výkon v dramatu Ploty a pro časopis People řekla, že kdyby bylo po jejím, ceny by byly zahrabané mezi haraburdím v garáži, protože nepatří mezi lidi, kteří by si potřebovali připomínat své úspěchy. Rád to ale za ni dělá její manžel, herec Julius Tennon: její ceny vystavil v pracovně. Skromnost je sice hezká věc, ale někdy není na škodu si připomenout, co jste dokázali!

Julia Roberts a její ikonické looky: Od velkých sak z 90. let až po současné experimenty s barvami

Načítám