Hlavní obsah

Emmy, Grammy, Oscar, Tony: V prestižním klubu jejich majitelek je i Whoopi Goldberg a Audrey Hepburn

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Emmy, Grammy, Oscar a ceny Tony. Věřte, nebo ne, existují umělci, kteří je nasbírali všechny. To, že je multitalent, má teď černé na bílém i herečka Viola Davis, která v tomto týdnu vybojovala poslední chybějící cenu. A stala se tak nejnovější členkou prestižního EGOT klubu.

Článek

Slovo EGOT je poskládáno z počátečních písmenek hlavní čtyřky cen, které se předávají v Americe: Pod E najdete Emmy (televizní ocenění), G je jako Grammy (hudba), O patří Oscarům (filmové ceny) a T je vyhrazené pro Tony (divadelní ceny).

Ulovit sošku samotnou není jednoduché, ale všechny čtyři? To už musíte být opravdu extrémně talentovaní. V historii se to dosud povedlo jen necelým dvěma desítkám umělců. Mezi nimi je spousta skladatelů, spisovatelů, producentů, ale také hvězd, jejichž jména budete znát. Komu se povedl zlatý grandslam?

Viola Davis

Když si herečka Viola Davis před dvěma dny přebírala Grammy, zajásala, že má konečně EGOT. Stala se tak osmnáctou hvězdou, která nasbírala všechny zmiňované ceny. Grammy nedostala za album písní, ale za nejlepší audioknihu. Tou se stala její autobiografie Finding Me. Oscara získala za film Ploty, ve kterém hrála po boku Denzela Washingtona, Emmy za seriál Vražedná práva.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Viola Davis neskrývala radost. Cena Grammy byla tou poslední, který jí chyběla do prestižního EGOTuFoto: Profimedia.cz

Jennifer Hudson

V loňském roce se na seznam super umělců dostala i zpěvačka Jennifer Hudson, která se veřejnosti představila v roce 2004 v pěvecké soutěži American Idol (obdoba naší Superstar). A ačkoli skončila sedmá, její kariéra rychle nabrala na obrátkách. O dva roky později si už přebírala Oscara za film Dreamgirls, což je cena, na kterou někteří herci čekají dlouhá léta (Leonardo DiCaprio by mohl vyprávět), a za rok si odnášela Grammy za nejlepší R&B album. Emmy získala v roce 2021 za film Baba Yaga. Wow!

John Legend

Před lety se podařilo sesbírat všechny trofeje i zpěvákovi, který má doma rovnou deset cen Grammy. Oscara dostal za písničku Glory, která provázela film Selma o Martinu Lutheru Kingovi, Emmy k němu putovala díky produkci live koncertu Jesus Christ Superstar. Hvězdě se přitom nedaří jen v profesním životě, ale i v tom osobním – s modelkou Chrissy Teigen tvoří harmonický pár a před pár týdny se jim narodil třetí potomek .

Foto: Profimedia.cz

Autor hitu All of Me ze sebe vydal všechno a byl po právu oceněn. Získal více než tři desítky nejrůznějších oceněníFoto: Profimedia.cz

Whoopi Goldberg

Posuňme se zpátky v čase. Před dvěma dekádami se podařilo EGOT nasbírat herečce a komičce Whoopi Goldberg. Ta dostala Oscara v roce 1991 za film Duch (pamatujete si na její postavu výřečné podfukářky Ody Mae Brown?) a zbytek si vesměs „vymluvila“. Emmy získala za talk show a Grammy za album živých stand-upů z Broadwaye.

Foto: Profimedia.cz

Sbírkou všech čtyř hlavních cen se může chlubit i Whoopi GoldbergFoto: Profimedia.cz

Audrey Hepburn

Legendární herečka získala Oscara v roce 1953 (ano, za Prázdniny v Římě), poslední chybějící cena, Grammy, jí ale byla udělena až v roce 1994, tedy rok po její smrti. Porota ocenila album pohádek pro děti, které herečka namluvila v roce 1992. Posmrtně získala i cenu Emmy, která jí byla udělena za dokumentární pořad Zahrady světa s Audrey Hepburn.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburn dostala poslední dvě ceny až po své smrtiFoto: Profimedia.cz

Rita Moreno

Zmínit musíme i herečku Ritu Moreno, která dosáhla sbírky EGOT v roce 1977 a podařilo se jí to jako třetí v historii (před ní je už jen herečka Helen Hayes a skladatel Richard Rodgers). Její první cenou byl Oscar v roce 1962, kterého získala za vedlejší roli ve filmu West Side Story, a ze slavnostního večera si nenechala jen sošku, ale i šaty. Jak to víme? Ve stejné róbě vyrazila na Oscary roku 2018. Kdo může říct, že mu po 56 letech sedí šaty?

Emmy herečka získala za seriál The Rockford Files ze 70. let, Grammy jí připadlo podobně jako Audrey Hepburn za album pro děti.

Foto: Profimedia.cz

Členkou prestižního klubu je i Rita Moreno, které je 91 letFoto: Profimedia.cz

Reklama