Hlavní obsah

Lenka Filipová slaví 70! Její život provázely vzlety i pády, dál září na pódiích a je pyšná na dceru

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by to byl řekl, že tahle populární, stále usměvavá „dívka s kytarou“ právě slaví 70. narozeniny. Ani náhodou na ně nevypadá, ale je to tak. Tak všechno nejlepší!

Článek

Zamilovaná, Prý se tomu říká láska, Za všechno může čas, Věnování… To je jen několik hitů jedné z našich nejtalentovanějších písničkářek. Lenka Filipová kdysi vlétla na československou hudební scénu jako zářící kometa. Nebývalý úkaz. Usměvavá šansoniérka a skvělá kytaristka, která své písničky zpívala s neobyčejným citem. Navíc miluje poezii, takže její texty jsou vždy plné poetiky, lásky a naděje… A je tak snadné se do nich zaposlouchat.

Talent po rodičích

Narodila se do umělecké rodiny, tatínek Adolf Filip byl pražský divadelní herec, maminka učitelka hudby. „Kytara u nás doma ležela opřená o stěnu, a tak jsem jí prostě vzala do ruky. Bylo mi devět let,“ vzpomíná Lenka Filipová na své hudební začátky na svém webu. V šestnácti už vyrazila s Brněnským hudebním souborem lidových nástrojů na turné po USA a Kanadě, objevila se na prknech divadla Semafor, hostovala v pořadech Karla Gotta a následně odjela do Paříže studovat kytarovou hru.

Osudové setkání

Přelomovým se pro ni stalo setkání se slavným francouzským písničkářem Francisem Cabrelem, který pro ni složil její největší hit Zamilovaná. Česká slova napsal textař hitů Zdeněk Rytíř. „Slova mi diktoval po telefonu přímo do studia, když už se mělo točit. Když se do té nahrávky pečlivě zaposloucháte, všimnete si, jak to zpívám. Udýchaně, jako z papíru. A přesně tak to také bylo!“ přibližuje zpěvačka vznik svého nejslavnějšího songu. „Texty, které mi tehdy psal, byly tak nadčasové, že písničky zpívám ráda i dnes,“ vzpomíná Lenka Filipová.

Vzlety a pády

Své soukromí si populární zpěvačka vždy velmi střežila, takže veřejnost dlouho nevěděla, že po 34 letech skončilo její manželství s architektem Borisem Drbalem. S mužem měla od začátku dohodu, že ho bude držet stranou zájmu veřejnosti, a s rozpadem vztahu se později svěřila až v souvislosti s vážným onemocněním, jímž si prošla.

„Cítím, že vám dlužím vysvětlení, a proto bych vám chtěla říci, že šlo o vážné selhání imunity. Následné léčení mám za sebou a nyní regeneruji a začínám se připravovat na další sezonu,“ napsala v roce 2017 na sociální síť. Viditelně pohublá se na pódium opravdu vrátila a bylo znát, jak je šťastná, že je zpět. V rozhovorech pak mnohokrát zmínila, jak si i díky nemoci váží každého okamžiku a bere ji jako školu života.

Na dceru Lenny je právem pyšná

Stejně jako manžela držela zpěvačka dál od veřejnosti do určitého věku i dceru Lenku, která po ní i po otci, amatérském muzikantovi, zdědila velkou dávku hudebního talentu a dnes je zní úspěšná zpěvačka Lenny.

Maminka o dceři zásadně nikdy nemluvila a odmítala se s ní i fotit například na obálky časopisů. Chtěla, ať si o všem rozhodne sama, a byla v tom velmi důsledná. „Jsem jí za to zpětně moc vděčná. Dnes je běžné vystavovat děti na sociálních sítích, chlubit se jimi nebo prostě zaznamenávat vzpomínky… Což do velké míry chápu. Je asi těžké se tomu ubránit. Obdivuju ji za to,“ řekla nám Lenny v rozhovoru. Zároveň vzpomínala, že máma na ni byla i trochu přísná, například ji nenechala na kytaru jen tak brnkat a vyžadovala, ať se nástroji věnuje pořádně.

Obě pojí velmi blízký, intenzivní vztah, jezdí spolu i na dovolené a opravdu si rozumějí. A jako každá milující matka přeje dceři úspěch v branži. „Jsem na ni velmi pyšná. Přeju jí, aby si muziku nechala jako koníček, jako svou kamarádku, která ji bude provázet celým životem. Hlavní je, aby vždy zpívala s láskou, publikum jí to pak oplatí,“ uvádí Lenka Filipová na svých stránkách.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Načítám