Hlavní obsah

Marika Gombitová slavila 67. narozeniny v Praze: Ráda by si zazpívala s Lucií Bílou a Danem Bártou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská hudební legenda Marika Gombitová zavítala po několika letech opět do Prahy, kde propagovala v tomto týdnu své dva koncerty, které proběhnou v lednu příštího roku v pražské O2 areně. Jak probíhají přípravy, kdo jí bude na vystoupení chybět a podle čeho si vybírá oblečení? I na to jsme se zpěvačky zeptali.

Článek

Září je nabité pracovními povinnostmi, jež neminuly letos ani slovenskou zpěvačku Mariku Gombitovou, která nyní chystá v Praze koncerty. V létě si však dostatečně odpočinula a strávila ho převážně v Bratislavě. „Mám maličký domeček a tři psíčky Lásku, Majkyho a Bellu, takže jsem léto prožila s nimi v poklidu na zahradě. Dělali jsme si malé výlety, grilovali s přáteli. K moři se mi těžko cestuje, mám už raději klid,“ říká zpěvačka nejznámějších hitů jako je Vyznanie, Slnečný kalendár, Úsmev či Koloseum.

Setkání s přáteli

S několikanásobnou zlatou slavicí a držitelkou mnoha ocenění včetně ceny prezidenta Andreje Kisky Pribinův kříž I. třídy za mimořádné zásluhy o kulturní rozvoj Slovenské republiky v oblasti populární hudby Marikou Gombitovou jsem se viděla na lodi Bohemia Rhapsody u pražského Čechova mostu na Dvořákově nábřeží, kde proběhlo její setkání s přáteli z hudební branže, kteří ji přišli podpořit, pogratulovat k 67. narozeninám, jež oslavila 12. září, a strávit s ní pár chvil příjemnou plavbou po Vltavě. Kromě toho zde zpěvačka pohovořila o svých plánovaných koncertech, které proběhnou pro fanoušky a příznivce 16. a 30. ledna 2024 v pražské O2 areně, jež pojme kolem 18 tisíc lidí.

„Miluji Prahu a také české fanoušky, jsem jim vděčná za jejich přízeň a koncerty tak trochu plánuji proto, abych jim splatila dluh,“ říká Marika Gombitová, která prý v Praze byla naposledy v roce 2017. Tentokrát je její cesta však hodně pracovní, a tudíž neměla tolik času se ani zastavit na svých oblíbených místech či v kavárnách.

Skládám si doma za klavírem, začnu hrát a postupně nasávám atmosféru. Každá písnička má svůj příběh

Prahu si však užila z výletní lodi, kde se věnovala svým přátelům, mezi nimiž nechyběla Kateřina Žbirková, s jejímž zesnulým mužem Mekym Marika zpívala ve skupině Modus a měli spolu spoustu známých duetů. Jeden z nich – Nespáľme to krásne v nás – dokonce zpěvačka zazpívala loni v listopadu i s jeho synem Davidem jako poctu na bratislavském koncertě k nedožitým sedmdesátým narozeninám Mekyho Žbirky.

Mezi dalšími osobnostmi dorazil hudebník Felix Slováček, který zahrál Marice k narozeninám na saxofon, hudební skladatel a producent Zdeněk Barták s manželkou, vdova po zesnulém režisérovi Juraji Jakubiskovi Deana Horváthová nebo moderátor Alexander Hemala s manželkou.

Foto: Profimedia.cz

Marika Gombitová s Felixem SlováčkemFoto: Profimedia.cz

Zazní staré i nové písně

Přípravy na koncerty jsou v plném proudu a kromě známých hitů zazní i dvě nové písně, které Marika složila doma v Bratislavě. „Skládám si doma za klavírem, začnu hrát a postupně nasávám atmosféru. Každá písnička má svůj příběh,“ popisuje vznik nových songů, jež otextoval její dvorní textař Kamil Peteraj, a poprvé zazní na koncertech.

Na nich se objeví samozřejmě i celá řada hostů jako například dvorní zakladatel kapely Modus Janko Lehotský, skupina Pagáčovci, ale i další interpreti. Chybět však budou hudební legendy jako Karel Gott, Meky Žbirka i Vašo Patejdl, s nimiž nazpívala Marika duety. „Kdyby byli mezi námi, určitě by se na koncertech objevili, ale budu s nimi ve svém srdíčku,“ přiznává Marika.

Kdyby si prý mohla vybrat, s kým nazpívá ještě duet, líbila by se jí Lucka Bílá nebo její oblíbenec Dan Bárta. „Ze zahraničních interpretů by to ještě byla italská interpretka Gianna Nannini, tu miluji a pouštím si ji často doma, stejně jako Janis Joplin nebo Céline Dion,“ dodává zpěvačka.

Foto: Profimedia.cz

Setkání s Marikou Gombitovou proběhlo 21. 9. 2023 na lodi Bohemia Rhapsody u pražského Čechova mostu na Dvořákově nábřeží. Podpořila ji i Kateřina ŽbirkováFoto: Profimedia.cz

Kostýmy si vybírá sama

Marika je také pověstná svými sáčkykostýmky, ve kterých se cítí dobře. „Nejlépe sama dobře vím, v čem se na vozíčku cítím skvěle. Musí to být pohodlné, ale zároveň vyjadřovat mou osobnost. Zkoušela jsem stylisty, ale nebylo to ono. Takže si vyhledávám kostýmy sama, doplňuji svůj šatník kousky ze zahraničí a vše musí také korespondovat s mými písničkami,“ vysvětluje zpěvačka, která prý také pravidelně pečuje o svou pleť, a proto vypadá skvěle.

„Vděčím za vše ale i svým kamarádkám a manažerkám Evičce a Andrejce, které mi pomáhají a jsou mou velkou oporou, a ještě kamarád Martin,“ doplňuje zpěvačka.

Načítám