Hlavní obsah

Ostrý jazyk, ostré lokty, profesionální výkony. Moderátorky voleb a jejich power dressing

Foto: Václav Hodina, Česká televize

Foto: Václav Hodina, Česká televize

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinářky a moderátorky, které vídáme během prezidentského klání, nás inspirují nejen svými schopnostmi, ale i třeba módou. Které ženy v médiích provázejí diváky prezidentskou volbou – ať už v debatách, živých přenosech či ze studií?

Článek

Obdivujeme je za jejich novinářské schopnosti, pohotové reakce, klid i neústupnost v hlase. Součástí jejich vystupování je samozřejmě i to, co mají na sobě. Nutno říci, že moderátorky to mají v mnoha ohledech těžší než jejich mužské protějšky – třeba i proto, že stále je tu spousta těch, kteří jejich profesní výkon přímo spojují s tím, zda jim to sluší či ne. Tyhle dámy ovšem vědí, jak na to, aby diváci řešili spíše to, co říkají, než to, jak vypadají.

Jana Peroutková

Jednou z nejvýraznějších žen na novinářské scéně je v současnosti bezesporu Jana Peroutková. Má vystudovanou politologii a v České televizi pracuje od roku 2012. Aktuálně se objevuje v pořadech Interview ČT24 a Události, komentáře a je jednou z hlavních moderátorských dvojic pro večerní Události. Co se týče prezidentských voleb, mohli jsme ji sledovat při vyhlašování výsledků prvního kola nebo v rámci speciálních rozhovorů s vítězi 2. kola.

Foto: Václav Hodina, Česká televize

Jana Peroutková při speciálním vydání pořadu Interview ČT24 s generálem Petrem Pavlem. Andrej Babiš účast v pořadu odmítlFoto: Václav Hodina, Česká televize

Musíme uznat, že pro módu má Peroutková, i tým, se kterým spolupracuje, cit. Modely volí trendy a elegantní, umí pracovat i s doplňky, které dokáží konzervativnějšímu outfitu dodat hravost. To se povedlo třeba s baretem, který skvěle doplnil klasický kabát fialové barvy. Oblečení umí využít i pro to, aby se cítila i sebevědoměji. Bere si tak to nejlepší ze stylu zvaného power dressing, který umí dodat sebevědomí či průbojnost. Ráda tak obléká před kameru například sako a kalhoty, to jí dodá komfort a pocit, že může při konverzaci s politiky „využít ostřejší lokty“, jak sama řekla v rozhovoru pro Reportér magazín.

Terezie Tománková

Terezie Tománková je žena s dlouholetými novinářskými zkušenostmi. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Palackého a od roku 2000 působí na televizi Prima, v současnosti jako šéfeditorka publicistiky. Od roku 2014 také moderuje pořad Partie Terezie Tománkové. Superduel, tedy debatu kandidátů, kteří postoupili do druhého kola prezidentské volby, považuje za vrchol své dosavadní kariéry. Za svůj profesionální výkon sklidila ocenění expertů i novinářských kolegů napříč médii.

Foto: FTV Prima

Terezie Tománková s Petrem Suchoněm při prezidentských debatáchFoto: FTV Prima

Na debaty – nejen s prezidenty – obléká často černou barvu, která bezesporu také dokáže dodat sebevědomí. V soukromí ale ráda vymění tmavou barvu za růžovou a podpatky za tenisky, tak jako i třeba Danuše Nerudová.

Bára Divišová

Novinářku Báru Divišovou můžete znát z TV Nova, kde působí od roku 2007. Jejím hlavním působištěm je pořad Střepiny, jehož je v současnosti vedoucí i moderátorkou, a diskuzní pořad Napřímo pro TN.cz. Na Nově prováděla diváky celým volebním obdobím prostřednictvím speciálu Cesta na Hrad, kam si zvala jednotlivé kandidáty.

Na vyhlášení výsledků prvního kola se moderátorka shodla s Janou Peroutkovou, co se barevné palety týče. Zvolila totiž také fialový kabát, ač v jemnějším lila odstínu, který doplnila o tmavě fialový rolák a černé cigaretové kalhot.

Formální móda nemusí znamenat jen černou (i když ta je z mnoha důvodů vždy trefou do černého). Proč se držet s barvami zpátky? Novinářka oblékla na prezidentskou debatu pouzdrové šaty ke kolenům v růžové barvě, která odpovídá barvě roku Viva Magenta.

Foto: Archiv TV Nova, Petr Čepela

Bára Divišová v debatě na TV Nova před prvním kolem prezidentské volbyFoto: Archiv TV Nova, Petr Čepela

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Reklama

Související témata:
Bára Divišová
Jana Peroutková
Terezie Tománková

Načítám