Hlavní obsah

Procházka prodal medaili z Nagana, Křížek skončil ve vězení. Sportovci, kteří dojeli na podnikání

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sportovním poli excelovali, patřili do naprosté špičky. Ale v oblasti financí, podnikání a investic se jim vůbec nedařilo. Zbankrotovali, dostali se na finanční dno a někteří dokonce do vězení. Podobné trable nyní zažívá i fotbalista Pavel Nedvěd, ale rozhodně není sám.

Článek

Kvůli nejasnostem v účetnictví nyní probíhá velké zemětřesení ve vedení fotbalového klubu Juventus. Odvolán byl prezident klubu Andrea Agnelli, ale i jeho pravá ruka Pavel Nedvěd. A rezignoval i zbytek představenstva. Finanční nejasnosti, machinace a problémy ale semlely leckterého slavného sportovce.

Pavel Nedvěd

Do italského Juventusu Nedvěd nastoupil v roce 2001 a hrál za něj až do roku 2009. To bylo úspěšné období, Nedvěd dělal to, v čem vždy exceloval – hrál fotbal a s klubem dokázal v tomto období získat dva tituly.

Jenže pak se z trávníku přesunul do představenstva a rozhodně si tím přidělal mnoho starostí. Už loni totiž italské úřady obvinily celé vedení Juventusu (tedy včetně Pavla Nedvěda) z falšování účetnictví, ale letos v dubnu byli všichni zproštěni obvinění. Nicméně v říjnu se problémy vrátily a zdá se, že s ještě větší silou. Vedení klubu úřady opět vyšetřují, navíc za letošní sezonu Juventus vykázal rekordní ztrátu přes 254 milionů eur (v přepočtu přes 6 miliard korun), takže končí veškerá legrace. Jak vše dopadne v tuto chvíli nikdo neví, jedno je ale jasné – sportovní i funkcionářská kariéra Pavla Nedvěda v Juventusu končí, a ne slavně.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Nedvěd byl obviněn z falšování účetnictvíFoto: Profimedia.cz

David Křížek

Jachtař David Křížek je ve sportu tak trochu legenda – čtyřikrát přeplul Atlantský oceán a získal 48 medailí z Mistrovství ČR v různých lodních třídách, z toho 30 mistrovských titulů. Později jachting i trénoval, sepsal řadu metodických postupů, o jachtingu napsal i knihy.

Jenže pak se vrhl do finančních vod a tam už se mu tolik nedařilo. V květnu loňského roku byl odsouzen ke 3,5 letům vězení za účast na tunelování Metropolitního spořitelního družstva, kde figuroval jako bílý kůň. Navíc mu byl letos na podzim trest prodloužen na pět let vězení. Křížek ale řekl, že o ničem nevěděl a že se provinil svojí hloupostí a naivitou. K tomu manžel bývalé Miss ČR Lucie Váchové (dnes Křížkové) vyfasoval ještě peněžitý trest ve výši 600 tisíc korun a zákaz podnikání na 10 let.

Foto: Profimedia.cz

Na moři se mu dařilo, ale ve finančních vodách se Křížek doslova utopilFoto: Profimedia.cz

Martin Procházka

Na hokejovém šampionátu ve Vídni vstřelil zlatý gól a na olympiádě v Naganu nahrál na finálovou branku, která českému hokejovému týmu vynesla legendární zlatou medaili. Ale tou už se Martin Procházka chlubit nemůže, v roce 2017 ji pod tíhou dluhů prodal.

Od podivných společností si napůjčoval miliony, které nedokázal splácet. Nekřesťanské úroky nabíhaly a v jednu chvíli na něj byla vypsána exekuce dosahující skoro 19 milionů korun. Alespoň část těchto dluhů snad slavná medaile z Nagana pokryla.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Zlatého hocha z Nagana doběhly dluhyFoto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Roman Čechmánek

Skoro jako by to Nagano nakonec bylo prokleté. I další zlatý hoch z olympiády v roce 1998 se totiž dostal do velkých finančních problémů.

Rozhodl se totiž podnikat, ale především stavba minipivovaru ve Zlíně a přestavba bytového domu v Holešově v roce 2013 se mu katastrofálně nevydařila. Nejenže zbankrotoval, ale ocitl se i před soudem, kde mu hrozilo až osm let vězení. Podle žalobce si totiž hokejista půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Že nemá na zaplacení, prý před dodavateli tajil.

Čechmánek svou vinu vždy popíral, několikrát jí byl opravdu zproštěn. Naposledy mu letos v dubnu krajský soud ve Zlíně nepravomocně uložil tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Způsobená škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Za nesplácení pohledávek vyfasoval hokejista podmínkuFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Kateřina Neumannová

Excelentní běžkyně na lyžích a olympijská vítězka (na kontě má jednu zlatou, čtyři stříbrné a jednu bronzovou olympijskou medaili) Kateřina Neumannová je rozhodně jednou z nejúspěšnějších českých sportovkyň.

Ale když se v roce 2009 vrhla do organizace Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, nedopadlo to vůbec dobře. Investice se totiž vyšplhaly až na dvě miliardy korun, ovšem diváků přišlo tak málo, že celá akce nakonec skončila dluhem 92 milionů korun. A Neumannová jako prezidentka organizačního výboru kvůli tomu čelila i trestnímu oznámení, prý si musela být vědoma toho, že objednává služby, které není schopná zaplatit. Policie ale oznámení nakonec odložila.

Foto: Profimedia.cz

Nepovedená akce stála daňové poplatníky nad devadesát milionů korunFoto: Profimedia.cz

Milan Hejduk

I tohle je hokejista, který zažil úspěch v Naganu, sportovec, který se dostal až do NHL. Když ale své jméno spojil s firmou HP Next, jejíž se stal spolumajitelem, byla to velká chyba.

Nakonec se totiž dostala do insolvence a svým věřitelům, mezi nimiž byli další slavní sportovci (například fotbalisté Pavel Nedvěd a Zdeněk Grygera, basketbalista Jiří Welsch či hokejový brankář Jiří Trvaj), kteří do ní investovali, dlužila celkem 166 milionů korun. HP Next tak skončila loni v konkurzu a celou věcí se zabývá policie.

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Milan Hejduk se ocitl v hledáčku policie, když se jeho firma dostala do insolvenceFoto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Ani sláva či jakékoli úspěchy vás neochrání, když se zapletete se zákonem. Důkaz? Tihle slavní, kteří skončili za mřížemi

Načítám