Hlavní obsah

Od Miloše Zemana se dočkala uznání, Andrej Babiš ji nařkl z kampaně. Slavná novinářka slaví 50

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její jméno je synonymem pro dobře vedené (nejen) politické rozhovory. Světlana Witowská je novinářka, která umí klást otázky a vyžadovat na ně odpovědi. Působí lidsky, nebojí se dát najevo emoce i ve chvílích, kdy se obvykle vyžaduje striktně profesionální odstup. Dnes slaví padesátiny.

Článek

Do prezidentských voleb zbývá týden. Novinářka a moderátorka Světlana Witowská dnes slaví 50. narozeniny a mnozí by si přáli, aby prezidentské diskuse vedla ona. Jako v roce 2018, kdy vedla debatu mezi prezidentskými kandidáty Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem. Ocenili ji nejen oba pánové, ale i odborníci a veřejnost. Dokonce tak moc, že si nejeden český občan přál, aby na Pražský hrad byla zvolena ona.

Má za sebou úctyhodnou kariéru, zároveň nikdy neváhala odejít z dobře rozjetého vlaku, když měla pocit, že nemá dost času na svou rodinu.

Od soudu k novinařině

Studovala práva a chtěla být soudkyní. Ale potom, co pracovala pro MF Dnes jako redaktorka u soudu a zjistila, jak obrovské množství materiálů musí soudci nastudovat a jak velkou osobní odpovědnost nesou, se rozhodla pro novinařinu. A říká, že rozhovory si svůj dávný pracovní sen vynahrazuje.

Následovala práce v ČTK a poté již přišla nabídka z České televize. Tam natáčela reportáže, ale vyzkoušela si i vedení redakce a nakonec moderování Událostí a rozhovory v Událostech a komentářích. Aby měla více času na malého syna, rozhodla se změnit působiště a odejít na Primu. Pochvalovala si pracovní dobu, ale zároveň neměla pocit, že by se pracovně posouvala. V roce 2010 se tedy vrátila do České televize, nejdříve do Studia 6 a posléze do pořadu Interview ČT24.

Foto: Profimedia.cz

Spolu s Martinem Řezníčkem z veřejnoprávního zpravodajstvíFoto: Profimedia.cz

Je to kampaň!

Legendární byl její rozhovor s vicepremiérem Andrejem Babišem, při kterém jej donutila poslouchat tajné nahrávky dokazující jeho snahu o ovlivňování médií. Které on označil za kampaň. Za tento počin dostala cenu Karla Havlíčka Borovského za umění vést rozhovor „s nadhledem, důsledností a elegancí“.

Prezidentská debata

Psal se rok 2018 a konaly se prezidentské volby. Do druhého kola postoupil Jiří Drahoš a Miloš Zeman. Václav Moravec nabízené moderování debaty odmítl a výzvu přijala Světlana Witowská, aby duel v předvečer druhého kola vedla. A stala se sama jasným vítězem.

Foto: JAN TUMA / CNC / Profimedia

Nebála se dát najevo emoce, nesouhlasně koulet očima nebo vyprsknout smíchy Foto: JAN TUMA / CNC / Profimedia

Kniha s Kamilou Moučkovou

Jeden rozhovor vydala i v knižní podobě. Její povídání s televizní hlasatelkou Kamilou Moučkovou vyšlo v roce 2019, jmenuje se Hlavou proti zdi a je ceněné právě kvůli tomu, že jde o dialog dvou silných osobností.

Foto: Profimedia.cz

Své kolegyně si velmi vážila a měly mnoho společnéhoFoto: Profimedia.cz

Jde s dobou. Aktuálně

V roce 2022 odešla definitivně z České televize a na serveru Aktuálně se s Lindou Bartošovou budou od února věnovat rozhovorům se zajímavými osobnostmi ze společnosti a veřejné sféry. Pro vydavatelství Economia dosud tento obsah vytvářela DVTV, stanici ale vypršela smlouva.

Bude třetí svatba?

Světlana Witowská se na televizní obrazovce proslavila jako Zárubová, se sportovním komentátorem Robertem Zárubou se poznali v České televizi a v roce 1999 se vzali. Jejich rozvod o osm let později patřil k těm, kdy se dva rozumní lidé dohodnou, syna Viktora mají ve střídavé péči. S bývalým mužem i jeho ženou Norou Fridrichovou má údajně dobré vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Aby syn nemusel měnit prostředí, bydleli rodiče po rozvodu poblížFoto: Profimedia.cz

Jejím druhým manželem byl Petr Witowski, bankéř a nynější šéf pražského dopravního podniku. S ním má syna Filipa. Ale i druhé manželství skončilo rozchodem a současným partnerem moderátorky je poradce politiků Petr Kolář. Witowská vyvrátila, že by byl příčinou jejího rozvodu či odchodu z České televize, ale je jedním z důvodů, proč nebude moderovat prezidentské debaty. Její partner je totiž součástí týmů jednoho z kandidátů - generála Petra Pavla.

Foto: Profimedia.cz

Její partner se o prezidentské volby zajímá z pracovního hlediska, Světlana Witowská je sleduje zpovzdálíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Jiří Drahoš
Robert Záruba

Načítám