Hlavní obsah

Televizní pohlazení po duši: Kdo jsou oblíbené české moderátorky a čím si některé z nich prošly

Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by to byl řekl, že usměvavá česká moderátorka, známá divákům hlavně z Pošty pro tebe, dnes slaví kulatou padesátku? Když se objeví na obrazovce, je to jako pohlazení po duši. Které další její kolegyně tak působí?

Článek

Moderování je těžkou disciplínou. Člověk musí působit mile, mít přehled a reagovat pohotově i na nečekané situace. A moderátor je i jedním z důvodů, proč se lidé na daný pořad dívají, nebo proč ho naopak okamžitě přepínají pryč. U následujících českých moderátorek není – soudě podle diváckého zájmu – pro přepínání důvod.

Ester Janečková

Na pozici moderátorky Pošty pro tebe, tedy pořadu, v němž se po letech setkávají příbuzní, přátelé či dávné lásky, si už lze jen těžko představit někoho jiného. Svým vlídným a empatickým přístupem přispěla k usmíření řady rozhádaných vztahů. Ona sama si přitom prožila nejednu rodinnou tragédii. Když čekala čtvrté dítě, potratila v šestém měsíci. Její čtrnáctiletý synovec spáchal sebevraždu, kvůli své sexuální orientaci již nechtěl dál žít v netolerantní společnosti. Během covidu jí zemřela maminka a u moderátorky se pak začaly objevovat stavy úzkosti a panické ataky. Pomohla jí psychoterapie a aktuálně prý cítí, že je vše na dobré cestě.

Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Při moderování pořadu, jako je Pošta pro tebe, musí být člověk tak trochu psychologemFoto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Tereza Kostková

Přestože je hlavně herečkou, ráda a často si odskakuje i k moderování. Její doménou je zejména taneční show StarDance, která si letos ovšem dala pauzu. Řadu let v ní tvoří noblesní dvojici s Markem Ebenem. Jako moderátorka je milá, usměvavá, pohotová a také vtipná, o čemž je možné se přesvědčit také při poslechu rozhlasového pořadu Blízká setkání. V příštím roce ji budou moci diváci vídat na TV Nova. Zahraje si totiž jednu z hlavních rolí v komediálním seriálu Jedna rodina, který se zabývá tématem střídavé péče o děti.

Foto: Profimedia.cz

Herečku a moderátorku je možné pravidelně slýchat na Českém rozhlase DvojkaFoto: Profimedia.cz

Adéla Gondíková

S Terezou Kostkovou se na pozici moderátorky v pořadu Blízká setkání střídá i další žena, jejíž doménou je zejména ostrovtip. V moderování má bohaté zkušenosti, v minulosti s bratrem Daliborem Gondíkem především bavila v pořadech, jako je Go Go šou, v Blízkých setkáních naopak působí jako noblesní dáma. Její hlas se moc příjemně poslouchá, kromě rádia zvládá i hrát v divadle a seriálech. Přes velké pracovní nasazení je stále dobře naladěná, čemuž se prý diví i její manžel Jiří Langmajer.

Foto: Profimedia.cz

Adéla Gondíková je velmi vtipnáFoto: Profimedia.cz

Martina Vrbová Hynková

Další příjemně působící žena je součástí týmu pořadu Sama doma. Na pozici moderátorky jsme ji ale mohli vidět v celé řadě dalších pořadů, jako je 13. komnata, Volejte učiteli nebo Co mám dělat, když… Toto řemeslo provozovala dokonce i ve španělské státní televizi, kde moderovala zábavní soutěž. Nedávno se stala hlasem žen, které měl sexuálně napadnout známý psychiatr Jan Cimický. I díky tomu, že veřejně popsala svoji zkušenost, se odvážila řada dalších žen přihlásit na policii. Aktuálně Obvodní státní zastupitelství kauzu vrátilo zpět do vyšetřování. Většině z celkových 28 znásilnění a vydírání pacientek hrozí promlčení, proto je důležité sehnat další poškozené ženy.

Foto: Profimedia.cz

Moderátorka našla po letech odvahu promluvit o traumatu z minulostiFoto: Profimedia.cz

Jana Havrdová

Do sympatického týmu pořadu Sama doma patří i žena, která miluje pohyb. A je známo, že se při něm uvolňují endorfiny, takže není divu, že tuto moderátorku stále vídáme s úsměvem od ucha k uchu. Působí také jako prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness a je jednou ze zakladatelek projektu Česko se hýbe, který je zaměřený na podporu zdravého životního stylu a aktivního pohybu. Dvojnásobná nositelka titulu mistryně světa ve fitness step ovšem vystudovala práva. Svou praxi sice neprovozuje, ale právnické vzdělání se jí každopádně hodí.

Jana Havrdová byla hostem podcastu MUDr.ování, poslechněte si ho:

Foto: Marie Irová

Jana Havrdová je jednou z tváří fitness scény v České republiceFoto: Marie Irová

Saskia Burešová

Klidným a příjemným hlasem promlouvá k divákům Kalendária už od roku 1993. A během téměř třiceti let, co je tváří pořadu připomínajícího zajímavá výročí týdne, snad skoro nezestárla. Její vzhled se ovšem nedávno stal terčem nepovedeného vtipu ze strany herce Vojty Kotka, který se snažil pobavit diváky velmi otřepaným transfobním vtipem. Saskia noblesně prohlásila, že duševní buranství ji nemůže urazit, z jejího chování bylo patrné, že jí je celá kauza jen velmi nepříjemná. Kotek se trapas snažil u Saskie vyžehlit, leč marně.

Foto: Profimedia.cz

Moderátorku nepohoršil ani tak jeden vtip, ale to, že se jízlivý humor na její konto objevoval ve velké části daného pořaduFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám