Hlavní obsah

Svatý Fedul teple zadul a teploty o prvním dubnovém víkendu šplhaly extrémně vysoko

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední roky jsme zvyklí, že léto bývá tropické a připomíná klima v jižních přímořských oblastech. Vše zatím nasvědčuje, že ani letos se neochladíme. Akorát že tropy přišly jaksi dřív, než je obvyklé…

Článek

Podle měření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se průměrná měsíční teplota v dubnu na území České republiky pohybuje kolem 10 stupňů. Loni bylo ve stejném období v průměru 6,4 °C. O víkendu 6. a 7. dubna teploty přesáhly 20 stupňů, v neděli dokonce atakovaly třicítku. Kvůli střídání teplot může reagovat tělo oslabenou imunitou. Lidem trpícím vysokým tlakem hrozí i závažnější rizika.

Nejvyšší teplota, jaká kdy byla naměřena v dubnu, je +31,8 °C (29. 4. 2012, Plzeň, Bolevec a Brandýs nad Labem - Stará Boleslav)
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Čím jsou extrémy způsobené?

I když to mnoho lidí zpochybňuje, výrazné teplotní výkyvy, které za poslední dekádu pozorujeme, jsou dány klimatickými změnami a globálním oteplováním. A musíme se tedy smířit s tím, že klasické střídání ročních období, jak jsme je znali, už zkrátka patří minulosti. Na druhou stranu, stará pranostika, která připadá na 5. dubna, praví: Svatý Fedul teple zadul. Což se o prvním dubnovém víkendu vyplnilo do posledního detailu.

Jak zvládat horko

Není žádným překvapením, že základem je dostatečný příjem tekutin. Vsaďte hlavně na vodu, minerálku s magnesiem nebo neslazené bylinkové či ovocné čaje. V jakémkoli počasí je ideální příjem 30 ml na kilo hmotnosti (např. při váze 60 kg je vhodné přijmout 1,8 l vody). V teplejším počasí je však nutné tento příjem ještě navýšit.

Nezapomínejte ani na to, že na jaře, kdy se teploty přes den mohou vyšplhat opravdu vysoko, k večeru často spadnou znovu k patnácti stupňům. Když proto vyrazíte na zahrádku nebo grilovačku, určitě si s sebou zabalte i svetr nebo bundu.

Kromě opalovacího krému nezapomeňte ani na repelent, protože hrozí zvýšená aktivita klíšťat, která mohou být potenciálními přenašeči infekčních onemocnění. Těmto nenápadným, avšak zákeřným tvorečkům totiž nejlépe svědčí právě teplé a vlhké prostředí.

Načítám