Hlavní obsah

Jsem šťastná a jsem single! Co potřebujete, abyste si život užívali i bez protějšku

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné manželství, žádný partner ani vážný vztah. Prostě single život. Lze být takhle šťastný? Vzhledem k narůstajícímu počtu lidí, kteří tomuto životnímu stylu dávají přednost, určitě ano. Jak si to tedy užít? Ať už navždy, či dočasně?

Článek

Rychle se vdát či oženit, co nejdřív po svatbě založit rodinu, prostě hlavně nebýt sám, nezůstat stará panna či mládenec. To už dávno není recept na ten jediný spokojený život. Šťastní můžete být i single.

To potvrzují nejen miliony lidí, ale i odborníci, například sociolog z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a autor několika knih týkajících se single života, Elyakim Kislev. Ten totiž mezi lety 2002 a 2016 analyzoval data od zhruba tří stovek tisíc lidí z 32 evropských zemí. A přišel na to, jak si single život užít a jak být bez životního partnera šťastný. Co takové lidi spojuje?

1. Zdravé sebevědomí

Nezbytnou podmínkou pro spokojený život (ať už v páru nebo single) je zdravé sebevědomí a sebeláska. Jednoduše řečeno, když máte rádi sami sebe, jste si vědomi své hodnoty, je vám fajn se sebou samotnými. Nepotřebujete nikoho, kdo by vás ujišťoval o vaší ceně, kdo by převzal zodpovědnost za vaše štěstí, kdo by vás bavil, zaháněl nudu nebo nepříjemné myšlenky.

2. Společenský život

Kdyby se tento bod měl zjednodušit, asi by se dalo říct, že kdo se nenudí, ten se netrápí. Je jasné, že člověk je tvor společenský, tudíž pokud jste single a veškerý svůj čas trávíte sami doma, maximálně s knížkou v ruce nebo před televizí, dřív nebo později na vás pravděpodobně dopadnou chmury. Samota může být fajn, osamělost je ale problém.

Většina lidí potřebuje své radosti i smutky s někým sdílet. Neznamená to, že musíte běhat z večírku na večírek. Stačí mít kolem sebe pár opravdových dobrých kamarádů, vycházet s kolegy, k tomu mít dobré vztahy s příbuznými. Mít s kým vyrazit za zábavou, s kým se zasmát, věnovat se nejrůznějších koníčkům, mít komu zavolat, když potřebujete pomoc, to je základ spokojeného (nejen single) života.

Foto: Nemanja Novakovic, Shutterstock.com

S dobrými přáteli se osamělosti bát nemusíteFoto: Nemanja Novakovic, Shutterstock.com

3. Stanovené cíle

Každý má o svém životě nějaké představy, má své touhy, jednoduše někam směřuje. Někdo se chce soustředit na kariéru a vydobýt si významnou pozici ve firmě, jiný chce vyšplhat na Everest a další zase mít svůj obchůdek a plést teplé svetry. Nejde o to, co od svého života chcete, ale že něco chcete. Máte cíl (a opravdu není malých cílů), směr, kterým se ubíráte. Máte svůj životní plán a ten vás naplňuje.

Plácat se tak nějak ve vzduchoprázdnu, bez cíle plynout a jen čekat, co se stane, to je možná chvíli fajn. Ale dlouhodobě to opět zavání spíše pocity zmaru a zbytečnosti.

4. Odpoutání se od stereotypů

Je pravda, že společnost se čím dál víc liberalizuje, dřívější tabu padají, ale pořád nějaké ty společenské stereotypy zůstávají. Pokud se jimi necháte svázat, je jasné, že si single život asi moc užívat nebudete. Protože pořád se u některých objevují názory typu, že žena, která nemá (nechce) děti, je jen sobecká kariéristka, chlap, co se nechce oženit, postavit dům, zplodit syna a zasadit strom, je nezodpovědný floutek a nejspíš holkař, že feminismus je jen pro ošklivky, které nikdo nechce, a podobně.

Ale jestli tohle umíte hodit za hlavu, osvobodit svoji mysl, máte dostatek sebevědomí (ano, opět se vracíme k bodu jedna) žít si svůj život, protože jen vy přece nejlíp víte, jak by měl vypadat, máte vyhráno. S partnerem či bez něj!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Zvládnout tlak okolí je jednou z nejtěžších věcí na životě singleFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

5. Odvaha

Říká se, že ve dvou se to lépe táhne, a samozřejmě něco na tom je. Život není vždy snadný, přináší různá úskalí, a když je potřeba se s nimi poprat, dva jsou víc než jeden. Je snazší dělat nepříjemná a závažná rozhodnutí ve dvou, je jednodušší se o povinnosti a problémy dělit, občas přehodit zodpovědnost na toho druhého. Na single život je potřeba odvaha řídit si svůj vlastní život, převzít za něj veškerou zodpovědnost. Vše, co se vám kdy povede, bude samozřejmě vaše zásluha, ale stejně tak vše, co se nepovede, půjde také na vaše bedra. Ale to jsme vlastně zase u bodu jedna a u zdravého sebevědomí! Víte, na co se zaměřit, pokud chcete zdravé sebevědomí získat?

A že být sám není nic pro vás? Že toužíte po lásce a vážném vztahu? Fajn, ale jste na to opravdu připraveni? Tohle jsou totiž Signály, že byste raději měli být single

Reklama

Načítám