Hlavní obsah

Černý kašel má první dětskou oběť, měsíčního kojence. Co o nemoci víme, co říkají lékaři o očkování

Foto: Ilike, Shutterstock.com

Foto: Ilike, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Černý kašel má letos svou první dětskou oběť, i když na smrti zhruba měsíčního kojence měly vliv i další nebezpečné infekce a bakterie. Spolu s dvěma seniory, kteří nemoci letos podlehli, má tak černý kašel na svědomí již tři úmrtí. Počet případů onemocnění vystoupal nad šest tisíc, přičemž právě novorozenci a senioři patří k nejohroženějším skupinám. Co radí lékaři?

Článek

Situace začíná být velmi vážná, černý kašel se šíří rychlostí blesku hlavně v dětských kolektivech. Nejvíc pacientů je podle nejnovější zprávy Státního zdravotního ústavu v Jihočeském kraji (971), ve Středočeském kraji (768), na Vysočině (620) a v Praze (574).

Nyní přišla smutná zpráva z nemocnice v Hradci Králové - zemřel tam asi měsíční kojenec, který měl kromě dalších problémů i černý kašel. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že příčinou úmrtí bylo v jeho případě respirační selhání, sepse a oboustranná pneumonie. Co je způsobilo, nelze jednoznačně říct, dítě totiž trpělo nejen černým kašlem, ale také několika infekcemi včetně streptokokové.

Podobné to bylo i s první obětí, mužem, kterému bylo mezi 55 až 64 lety. ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí upřesnila, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem tedy nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí.

Proč přibývá lidí s černým kašlem

Proč právě zažíváme návrat černého kašle? „Onemocnění se v populaci vždy do určité míry vyskytovalo a vyskytuje. K současnému nárůstu přispěla i pandemie onemocnění covid-19, kdy byla v důsledku restriktivních opatření omezena sociální interakce,“ vysvětluje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Další faktor je neočkování, někteří rodiče ho ze zásady odmítají. K tomu je ale nutné dodat, že ani očkování nechrání před nemocí celoživotně, což si mnoho lidí donedávna myslelo. A v neposlední řadě stojí za nárůstem migrační vlna. Přinesla vyšší riziko, že se s nemocí potkáte.

Nechte děti očkovat

Vzhledem k nárůstu případů černého kašle lékaři apelují na rodiče, aby nepodceňovali očkování, především dítěte do jednoho roku, a nezanedbávali přeočkování v deseti letech.

Očkovacích látek je podle Ministerstva zdravotnictví dost. „Navzdory dočasným výpadkům dodávek by se mělo dostat na všechny, kteří budou mít zájem. Apeluji i na dodržování základních hygienických pravidel, mezi která patří časté mytí rukou vodou a mýdlem, zakrytí úst při kašlání, časté větrání a dezinfekce dotykových ploch,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví MZ Matyáš Fošum.

V ČR se proti černému kašli povinně očkuje jen v dětském věku – kojenci a batolata a poté děti ve věku 10-11 let. „Ukázalo se, že očkování poskytuje časově omezenou ochranu na čtyři až dvanáct let, a je tudíž nutné přeočkovávat,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Fabiánová.

A to byste měli udělat i v dospělosti. „Bohužel o tom málokdo ví. Netuší to ani mladí dospělí, tedy budoucí rodiče, kteří mohou ohrozit své novorozené dítě,“ konstatuje infektoložka Nemocnice Na Bulovce MUDr. Zuzana Blechová.

Velmi ohroženou skupinou jsou pak právě novorozenci, první dávka očkování se jim totiž podává kolem devátého týdne věku, do té doby nejsou před černým kašlem nijak chráněni. Proto ministerstvo zdravotnictví apeluje na těhotné ženy, aby se po 27. týdnu těhotenství nechaly přeočkovat, čímž zajistí určité protilátky i svému ještě nenarozenému dítěti.

Přeočkování v dospělosti je nutné

Návrat těchto chorob ale není jen tuzemským problémem, zažívá ho celá Evropa. Třeba v Německu už přeočkovávají dospělé plošně, v USA očkují těhotné a u nás se o tom začíná veřejně debatovat, například vakcinolog Roman Chlíbek si myslí, že přeočkování by mělo být hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Bez očkování do školky?

Vzhledem k masivnímu nárůstu případů se objevila i kauza, kdy prý neočkované nebo neúplně očkované děti nesmí v případě výskytu černého kašle 21 dní do školního kolektivu. Ukázalo se, že ale v té souvislosti je dobré, aby se rodiče ujistili, zda bylo jejich dítě v 10-11 letech přeočkováno. „Škola nemá pravomoc vyžadovat kopii očkovacího průkazu, jde o zdravotní dokumentaci,“ komentoval Matyáš Fošum možnost, aby školy očkování kontrolovaly. Rodiče musí prokázat očkování jen při přijetí dítěte do školky, ale u posledního ročníku předškolního vzdělávání a vstupu do školy se kvůli povinné docházce nevyžaduje.

Načítám