Hlavní obsah

Letní průjem: Co jíst a nejíst? Rozbouřená střeva zklidní pyré z jablek, na limonádu zapomeňte

Foto: Opat Suvi, Shutterstock.com

Foto: Opat Suvi, Shutterstock.com

Horké počasí, cestování, nezvyklá strava v zahraničí, grilovačky, zmrzliny a míchané drinky… Léto přináší spoustu radostí a zážitků, zároveň ale také zdravotních rizik. Například akutní průjmové onemocnění. Jaký jídelníček při potížích uleví a co je naopak může ještě zhoršit?

Článek

Akutní průjmová onemocnění, označovaná někdy také jako akutní gastroenteritida, jsou typická náhlým nástupem intenzivního průjmu, který mohou doprovázet další nepříjemnosti, jako je bolest a křeče břicha, zvracení, zvýšená teplota nebo horečka, dehydratace a celková slabost. Zejména lidé s citlivým trávicím systémem, problémy se žaludkem nebo syndromem dráždivého tračníku by měli v létě dávat velký pozor na to, jaké dobroty si vloží do úst.

Příčiny letního průjmu

Průjmy mohou být infekční (viry, parazité a bakterie, například Salmonella, E. coli Campylobacter) nebo neinfekční (potravinové intolerance, otrava jídlem či cestovatelský průjem způsobený stresem a změnou prostředí). Velmi častou příčinou vzniku průjmu jsou špinavé či nedostatečně umyté ruce, ze kterých se infekce snadno přenese na sliznici v ústech, odkud se rozšíří dále do organismu.

V zahraničí pozor i na vodu a led

V teplých letních měsících dochází k rychlejšímu množení bakterií v potravinách, zejména v případě, že je správně neuchováváte. Rizikové jsou v tomto ohledu mléčné výrobky, majonézové pomazánky, dipy a salátové zálivky, uzeniny, vejce a maso. Problém je v tom, že při jejich konzumaci „na první dobrou“ nepoznáte, že je něco špatně.

Rizikem může být i zmrzlina z pouličního kiosku. Není-li udržována při stabilně nízké teplotě, dojde k jejímu částečnému rozpuštění a opětovnému zmrazení, čímž vznikne ideální prostředí pro množení bakterií.

Na dovolené v zahraničí myslete na to, že ne všude je voda z kohoutku pitná a bezpečná. Jistotou je proto pít jen vodu balenou, na pozoru se mějte rovněž před ledem a ledovou tříští v nápojích: nikdy nevíte, z jaké vody byly vyrobeny.

Foto: Adao, Shutterstock.com

Banán, suchý toust nebo neslazené jablečné pyré pomohou při akutním průjmuFoto: Adao, Shutterstock.com

Co jíst při průjmu: rýže, vločky i suchý toust

Kromě léčivých přípravků, jako je aktivní černé uhlí, léky na utlumení průjmu nebo bolestí břicha či horečky a probiotik, je pro co nejrychlejší zmírnění obtíží zásadní vhodná skladba jídelníčku. Které potraviny podpoří trávicí systém a obnoví jeho zdravé fungování?

Vsaďte na bílou rýži, banány, jablečné pyré nebo suchý toust z bílého chleba (tyto potraviny mají nízký obsah vlákniny, jsou lehce stravitelné a nedráždí narušený trávicí trakt). Obávat se nemusíte ani vařených nebo nasucho pečených brambor, dušené kořenové zeleniny a nemléčných kaší z krupice nebo mletých ovesných vloček.

Co pít při průjmu: hodně vody

Při průjmu je potřeba hodně pít, abyste zabránili dehydrataci a doplnili tekutiny, které tělo ztratilo. Denně pijte alespoň dva až dva a půl litru vody nebo slabého, lehce oslazeného ovocného čaje, případně doplňte pitný režim čirým zeleninovým, hovězím nebo drůbežím vývarem, sáhnout lze i po rehydratačním roztoku z lékárny.

Průjem: nevhodné potraviny a nápoje

Čemu se naopak vyhnout? Například celozrnné pečivo, mléko, tučné sýry a maso, smažené a kořeněné potraviny a ovoce (citrusy, hroznové víno, třešně, ananas nebo rybíz), mohou zhoršit příznaky podráždění žaludku a střev.

Vyhněte se také syceným sladkým limonádám, kávěalkoholu. Nedoporučují se ani ovocné džusy, protože mají velké množství cukrů, které mohou ve střevech zadržovat vodu, a na rozdíl od celého ovoce neobsahují vlákninu, jež pomáhá stolici zahušťovat.

Načítám