Hlavní obsah

Černý zázrak na žaludeční potíže: bělí zuby, pomůže s kocovinou a odstraní černé tečky z nosu

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Aktivní uhlí patří mezi základní výbavu běžné domácí lékárničky – snad každého tento prostředek alespoň jednou v životě zachránil od průjmu nebo jiných zažívacích obtíží. Jeho využití je ale mnohem širší a nevztahuje se pouze na zdravotní problémy. Pomůže třeba i s úklidem či péčí o pleť.

Článek

Tablety, kterým se díky jejich pro lék netypické barvě často říkává černé uhlí, už dlouhá léta patří do běžného vybavení domácí lékárničky. Při průjmu nebo plynatosti jsou často prvním prostředkem, na který si maminky a babičky vždy vzpomenou. Kromě toho, že je to stále dobré a časem prověřené řešení, můžete aktivní uhlí využít na celou řadu dalších věcí.

Co je aktivní uhlí

Černé, aktivní nebo živočišné uhlí... Užívají se různé názvy, ale jedná se stále o jeden výrobek? Dříve se používalo živočišné uhlí, které se vyrábělo ze zvířecích materiálů, dnes ho nahradilo aktivní černé uhlí. „Je vyrobeno ze skořápek kokosových ořechů, takže je to přírodní produkt a je vhodný i pro vegany,“ osvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro hubnutí a výživu Naturhouse.

A co je na něm tak úžasného? Aktivní uhlí má silné absorpční vlastnosti a na svůj povrch váže toxické látky. Právě v tom spočívá jeho hlavní benefit. A funguje nejen v zažívacím traktu, ale i ve venkovním prostředí, takže se dá využít mnoha způsoby.

Proti průjmu, na kocovinu i jako detox

Jak aktivní uhlí poslouží tělu? „Napomáhá zdravému trávení, vhodné je například při nadměrné plynatosti nebo průjmu. Může být pomocníkem při detoxikaci, nebo například když to přeženete s alkoholem,“ říká Věra Burešová. Poskytne i krátkodobou pomoc při pálení žáhy.

Černé uhlí se dá sehnat nejen jako tablety, ale i jako prášek, který se přidává do nápojů. V malém množství ho lze konzumovat denně – nejčastěji se doporučuje jedna kávová lžička. „Při pravidelném užívání se postará o vychytávání případných toxinů ze stravy. Jde třeba o rezidua hnojiv a postřiků z ovoce a zeleniny nebo chemické látky, které mohou být ve stopových množstvích v živočišných produktech,“ říká Kateřina Hollerová, trenérka fitness pro ženy Contours, a dodává: „Jejich množství je sice hlídáno na velmi nízké hladině, ale i tak tam stále nějaká jsou a díky každodennímu užívání aktivního uhlí můžete ze stravy – i té zdravé – vychytat to špatné.“

Foto: Angelika Smile, Shutterstock.com

Černé uhlí pomůže při dietní chybě, střevní infekci, pří pivním průjmu i jako každodenní pomoc při očistě organismuFoto: Angelika Smile, Shutterstock.com

Černé uhlí jako kosmetický přípravek

„Černý zázrak“ neprospívá tělu jen po stránce zdravotní, ale využít ho lze také jako kosmetický přípravek. „Čistí ústní dutinu, a dokonce si z něj můžete udělat i masku na obličej,“ podotýká Věra Burešová. A jak na to?

Šetrný prostředek na bělení zubů: Smíchejte jednu lžíci kokosového oleje a lžičku aktivního uhlí v prášku – získáte šetrný přírodní prostředek na bělení zubů. Však jste si jistě všimli, že populární jsou dnes i bělicí zubní pasty, které mají černou barvu. Odstín výrobku však v tomto případě nijak nesouvisí s účinky a schopnost černého uhlí vázat na sebe nežádoucí látky pomáhá odstraňovat usazeniny ze zubů.

Pleťová maska proti černým tečkám: Smíchejte asi tak polévkovou lžíci dužiny aloe vera, lžičku kokosového oleje a zhruba pět lžiček uhlí. Nemáte-li prášek, jednoduše podrťte tablety. Aktivní uhlí působí jako exfoliant: odmašťuje a zmenšuje póry.

Foto: Ausra Barysiene, Shutterstock.com

Tablety nadrťte nebo užijte přímo prášek. Nemusíte ho užívat jen jako doplněk stravy či prostředek na zklidnění trávení. Poslouží i v péči o krásu i o domácnostFoto: Ausra Barysiene, Shutterstock.com

Proti plísni i na zápach v bytě

Díky struktuře, která aktivnímu uhlí umožňuje vázat nežádoucí látky, jde také o skvělý úklidový prostředek. Pomůže s filtrací pachů, tedy se zápachem v bytě: stačí ho jen jednoduše nasypat do skříně, spížky nebo na jiné místo, které potřebujete zbavit nelibého odéru.

A také umí účinně bojovat s plísněmi v bytě, protože absorbuje vlhkost a váže na sebe i plísňové výtrusy, které se nesou vzduchem, takže pomáhá nejen s již usazenou plísní, ale působí i preventivně.

Přípravek proti plísni na zdi: Smíchejte aktivní uhlí v prášku s vodou v poměru 1 : 2 a pastou potřete problematická místa v bytě. Nechte působit aspoň 20 minut a pak navlhčenou houbičkou na nádobí smyjte. Někdy je nutné celý postup za pár dní zopakovat. Jedná se o účinnou přírodní metodu, ale na stěně může zůstat šedá skvrna a je nutné ji zamalovat či vyčistit (na malé plochy lze vzít zubní pastu).

Aktivní uhlí lze skvěle použít i při vaření. Výtečně obarví nejlepší černé housky na burgery. A ještě budou zdravější!

Reklama

Načítám