Hlavní obsah

Případů covidu přibývá, ale není třeba se přehnaně bát. Pomůže prevence, u někoho i očkování

Foto: Noiel, Shutterstock.com

Foto: Noiel, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie covidu oficiálně skončila a nejraději bychom o ní už nikdy neslyšeli. To se ale nejspíš nepodaří. Virus sám od sebe pole nevyklidí. Stále se vyvíjí a proměňuje a měli bychom si zvyknout, že už tady zůstane. V posledních měsících zmutoval do varianty EG.5, nazývané také Eris. Co od ní čekat?

Článek

Vzpomínky na pandemii se liší. Někdo jí proklouzl hladce, jiného pořádně potrápila. Mnohé připravila o blízké osoby. Spousta vyléčených teď navštěvuje lékaře s následky postcovidového syndromu. Aspoň trochu dobrá zpráva je, že varianta EG.5 neboli Eris není nebezpečnější než ta, co řádila před ní. Jinak se ale Omikronu geneticky velmi podobá, je stejně nakažlivá a má i podobné příznaky.

Příznaky mutace Eris

Nakaženému nejčastěji vyletí horečka, kašle, cítí velkou únavu, bolest kloubů, ztrácí chuť i čich. Někdy se přidá bolest v krku. Příznaky většinou odeznívají během týdne až dvou. Stejně jako u chřipky je rizikovým faktorem onemocnění vyšší věk, narušená imunita nebo některé chronické nemoci. Tedy všechno, co už známe z předchozího období. Inkubační doba varianty Eris je kratší, než tomu bylo například u mutace Delta, a to obvykle pouhé tři dny.

Možnosti prevence

Ze všeho nejlepší je samozřejmě vůbec neonemocnět. Snažte se úplně vyhnout nebo co nejvíce omezit kontakt s virem. Podpořte svůj vlastní imunitní systém dostatkem vitamínů a také tekutin a nezapomínejte na životosprávu. Základní podmínkou účinné prevence je zdravý a otužilý organismus. To ale samozřejmě platí o ostatních, nejen respiračních onemocněních.

Česko zvláštní opatření neplánuje

Jaká je momentálně situace? Pravda je taková, že infekce se v populaci šíří, v pondělí 11. prosince 2023 bylo dle informací Ministerstva zdravotnictví potvrzeno 4483 případů nákazy covidem-19. Zcela jistě ale nejde o průkazné číslo, mnoho lidí s příznaky nemoci totiž jednoduše zůstane v domácím léčení a na PCR testy si nezajde. Lze tedy předpokládat, že reálný počet nemocných je vyšší.

Přesto se zatím žádných speciálních opatření děsit nemusíme. Ministerstvo zdravotnictví na svém webu píše: „Pro covid-19, stejně jako pro jiná respirační onemocnění včetně chřipky, platí obecná doporučení prevence onemocnění prezentovaná každým rokem. Očkovat by se měli lidé, u kterých je vyšší riziko závažného průběhu nemoci. To platí jak pro covid-19, tak pro chřipku.“ Ministerstvo zdravotnictví šíření covidu-19 pečlivě monitoruje. 

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Příznaky covidu se jeví různě. Někdo má horečky, jiný o své nemoci ani nevíFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Očkování je výbušné téma

Na podzim sice dorazila do Česka vakcína s novým složením, konkrétně zaměřená na Omikron, tedy na variantu geneticky velmi blízkou Eris, vakcinologové ale velké zvýšení zájmu o očkování v české populaci nečekají. Zkušenost z minulé pandemie je pořád ještě hodně živá. Chaotické informace, protiřečící si fakta, hádky vaxerů a antivaxerů na sociálních sítích i přímo v rodinách. To vše udělalo své.

Každopádně covidová vakcína je běžně dostupná u praktických lékařů spolu s očkováním proti chřipce. Určitě vás bude zajímat, že je bezplatná. Přeočkování se doporučuje zejména starším lidem a pacientům s chronickým respiračním nebo kardiovaskulárním onemocněním. Jde ale o dobrovolné rozhodnutí každého jedince.

Načítám