Hlavní obsah

Nejen covid nebo rýma: Ztráta čichu je nepříjemná, ale někdy jde o vážnější problém

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poruchy čichu obecně postihují spíše starší osoby. Mohou mít banální příčinu, zároveň ale být i signálem vážných potíží. Jak poznat, kdy jít k lékaři?

Článek

Čich je smysl, který se dlouho podceňoval, ale díky němu dokážeme rozeznat až tisíce nejrůznějších vůní. A vůně mají vliv na emoce, bolest, paměť i mezilidské vztahy. Pokud o něj tedy z nejrůznějších důvodů přijdeme, dopad může být nedozírný.

Příčiny ztráty čichu

Poruchy čichu se objevují z mnoha důvodů, které zahrnují:

  • Infekční nemoci ústní dutiny: Rýma je spojená s otokem sliznice a narušením funkce smyslových čichových buněk.
  • Alergie: Alergická rýma podobně jako infekční rýma způsobuje otok nosní sliznice a naruší se čichové vnímání.
  • Nosní polypy: V případě chronické rýmy se můžou vyvinout nosní polypy, které schopnost cítit narušují.
  • Nádory a úrazy: Některé úrazy přední části hlavy (například i při fitboxu) mohou poškodit čichové nervy, které vedou do mozku. Podobně je to s mozkovými nádory, většinou jde o ty nezhoubné.
  • Ztráta čichu může být důsledek Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby.

Ztráta čichu při rýmě

Rýma se projevuje nejčastěji výtokem z nosu, kýcháním, horší průchodností nosu a také poruchami čichu. Je to naprosto běžný příznak, který obvykle zmizí po skončení rýmy.

Ztráta čichu a covid-19

Poruchy čichu jsou typické i v případě osob, které prodělaly covid-19. K úpravě čichu dochází spontánně a téměř 90 procent lidí začne cítit i po prodělané nemoci stejně. U části lidí ale dochází k dlouhodobé nebo trvalé ztrátě čichu. Někteří lidé mají změněné vnímání pachových látek, kdy například místo citronu cítí spálenou gumu.

Foto: E.Va, Shutterstock.com

Se ztrátou čichu se potýkalo nejvíce lidí zejména během první vlny covidu.Foto: E.Va, Shutterstock.com

Ztráta čichu a chuti

Při alergické či běžné virové rýmě se kromě ztráty čichu může objevit i ztráta chuti. Jde ale spíše o pocit, protože při běžné rýmě je chuť zachovaná, ale k hodnocení chuti potravy, kterou přijímáme, je čich nepostradatelný. Proto máme pocit, že kromě čichu nemáme ani chuť.

Kdy navštívit lékaře

Pokud dostanete běžnou virózu, ztráta čichu se ani nediagnostikuje. V případě jiných příčin a dlouhodobých potíží se provádí vyšetření na ORL, například nosní endoskopie, která může odhalit obstrukční příčiny, jako jsou polypy nebo otoky. Ztráta čichu bez jasné příčiny je už v rukách neurologa, který provede i vyšetření mozku.

Léčba ztráty čichu

Léčení závisí na příčině. Většina případů, kdy je příčinou virová infekce, se vyřeší sama. K vyšetření čichu se ve specializovaných ORL pracovištích v současnosti používají testy, které jsou založeny na přičichnutí k pachové látce a jejímu správném pojmenování.

Čichový trénink po ztrátě čichu

Po ztrátě čichu je vhodné provozovat takzvaný čichový neintenzivní trénink, kdy každý den doma volně čicháte alespoň dvakrát denně po dobu 5 minut ke 4 konkrétním vůním (růže, eukalyptus, hřebíček, citron). ORL odborníci doporučují provádět trénink dlouhodobě, alespoň po dobu 32 týdnů. Pachové látky lze po 12 týdnech změnit, doporučuje se zapisovat si, co člověk během dne cítil.

Foto: Intarawat, Shutterstock.com

Hřebíček se používá jako jedna z látek na trénink čichu.Foto: Intarawat, Shutterstock.com

Komplikace spojené se ztrátou čichu

Přestože se zdá, že ztráta čichu člověka nijak nehandicapuje, opak je pravdou. Ztráta čichu může způsobit spoustu problémů, zvláště ve vyšším věku. Pokud totiž člověk necítí žádné pachy, hrozí v případě požáru nebo úniku plynu velké nebezpečí.

Ztráta čichu

  • Příčiny: Infekce ústní dutiny, jako třeba rýma, alergie, nosní polypy, nádory, úrazy a také důsledek Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.
  • Jak si pomoci sám: V případě rýmy je ztráta čichu krátkodobá, u osob, které prodělaly covid-19, dojde k úpravě obvykle spontánně. Vhodné je provádět takzvaný čichový trénink, kdy se doma čichá ke konkrétním vůním po dobu 32 týdnů.
  • Kdy jít k lékaři: V případě, že je ztráta čichu dlouhodobější, je vhodné absolvovat vyšetření na ORL pracovišti, kde se provede například nosní endoskopie. Ztráta čichu bez jasné příčiny se řeší na neurologii, kde se provede vyšetření mozku.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Rose, lékařka ORL, Klinika LOGO, Brno

Reklama

Načítám