Hlavní obsah

Schvátila vás horečka? Nejlepší čaje, které přinesou úlevu

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horečka provází respirační onemocnění i zánětlivé pochody v těle. Ulevit při ní dokážou nejen přípravky z lékárny, ale i dary přírody. Z jakých bylinek si připravit čaj, který umí srazit teplotu?

Článek

Zvýšená teplota je nepříjemná, při nemoci je ale pro organismus důležitá. Než ji začnete tlumit pomocí tabletek, zkuste si uvařit bylinný čaj. I když s horečkou nezatočí tak rychle jako léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, poskytne vám kýženou úlevu, a navíc tělu pomůže vypořádat se z cizorodými látkami.

Kdy tlumit horečku

Horečka je většinou důsledek nějaké infekční choroby nebo zánětu v těle. Nejčastěji provází chřipku, zápal plic, angínu, ale také třeba zánět močového měchýře nebo slepého střeva. Vysoká horečka je také jedním z příznaků nakažení covidem-19.

Zvyšující se tělesná teplota je do jisté míry v pořádku. Při zánětlivém onemocnění má za úkol zničit choroboplodné zárodky, které infekci v těle vyvolaly. Do 38 °C bychom ji ale srážet neměli, připravili bychom tělo o možnost se přirozeně bránit. Od 38 °C výš už mluvíme o horečce, a tady už bude tělo naši pomoc potřebovat.

Horečku můžete srazit léky, zábaly nebo třeba bylinnými čaji. Mají tu výhodu, že je můžete začít popíjet už při zvýšené teplotě, netlumí horečnaté pochody tak prudce jako léky, a umožní tělu se s infekcí vypořádat více přirozeně. Některé bylinky mají i něco navíc, například protizánětlivé účinky nebo podporují vylučování toxinů potem a močí. Tyto 4 jsou nejúčinnějších.

Foto: Egoreichenkov Evgenii, Shutterstock.com

Horečka není nemoc, ale obranná reakce vašeho těla, která se takto nemoci bráníFoto: Egoreichenkov Evgenii, Shutterstock.com

1. Heřmánek platí i na zánět

Ne nadarmo se heřmánku mezi bylinkami přezdívá všelék. Pomáhá na celou řadu neduhů, horečka není výjimkou. Ulevuje při schvácenosti a celkové vyčerpanosti, kterou můžete při neustupující horečce pociťovat. Pomáhá i proti zánětu, který může zvýšenou teplotu vyvolávat. Chcete-li sílu nápoje posílit, přidejte k heřmánku šalvěj, i ta je protizánětlivá. Do šálku nasypte dvě lžičky od každé byliny, zalijte 300 ml vody a nechte deset minut louhovat, poté přeceďte a pijte. „Z bylin s protizánětlivým působením můžete použít také třezalku, olši, vinnou révu a černý rybíz,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

2. Šípek podpoří imunitu

Sušíte-li si na podzim zásoby šípků, sáhněte po nich i nyní. Tlumí horečku i záněty v těle, navíc dodají pro imunitu tolik potřebný vitamin C. Abyste ho zachovali co nejvíce, šípky nevařte. Místo toho nasypte dvě lžíce sušených plodů do džbánu, zalijte studenou vodou a nechte přes noc macerovat. Druhý den přeceďte přes plátýnko a zahřejte na pitelnou teplotu, neměla by překročit 60 °C.

Foto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Čaj z plodů šípku může být úlevný nejen při horečce, ale i kašli a nachlazení nebo trávicích obtížíchFoto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

3. Mateřídouška posílí

Bylinka s přirozeně antibiotickými a dezinfekčními účinky je v době sezonních infekčních chorob dobrým spojencem. Dokáže také pomoci při zesláblém organismu, který může horečku provázet. Než si připravíte čaj, nechte převařenou vodu lehce zchladnout, asi na 80 °C. Dvě lžičky sušené mateřídoušky zalijte 250 ml vody a nechte deset minut louhovat. Můžete osladit medem, i on má hojivé účinky.

4. Puškvorec podpoří pocení

Pokud se vám v těle spustí horečka, organismus se snaží minimalizovat její rizika a sám se snaží ochlazovat. Proto dochází ke zvýšenému pocení, i to můžete podpořit bylinkami. Při horečce oceníte například puškvorec, který je rovněž močopudný. S potem a močí odcházejí z těla rychleji odpadní látky a průběh nemoci se tak může urychlit. Z puškvorce si připravte macerát – jednu čajovou lžičku byliny zalijte čtvrt litrem vody, nechte přes noc odstát, přeceďte a zahřejte na pitelnou teplotu. U takto hořkých bylin pijte maximálně jeden šálek denně, mohla by být ve větším množství dráždivá a vyvolávat zvracení. K podpoře pocení se používá rovněž diuretický zemědým, na šálek potřebujete jednu lžičku sušené byliny, stačí zalít horkou vodou, nechat patnáct minut louhovat, poté přecedit a pít.

Foto: IvanaStevanoski, Shutterstock.com

Odvar z puškvorce nepijte v těhotenství nebo pokud kojíte, nedoporučuje se ani lidem s nemocným srdcem a potížemi s krevním tlakemFoto: IvanaStevanoski, Shutterstock.com

Čaj zapijte minerálkou

Při horečce uleví i celá řada dalších bylin jako lípa, zeměžluč, tužebník, rakytník, sedmikráska či vachta. Pokud pijete při horečce bylinné čaje, které podporují pocení a močení, myslete na doplnění ztracených tekutin. Pot neobsahuje jen vodu, ale také nezbytné ionty jako sodík, draslík nebo chloridový anion. „To znamená, že kromě ztráty vody je potřeba doplnit tělu i tyto ionty. K tomu se výborně hodí přírodní minerální vody,“ doporučuje odbornice na výživu Tamara Starnovská, spolupracovnice AquaLife Institutu v oblasti nutriční terapie.

Kdy s horečkou k lékaři

Řešit horečku s lékařem je na místě, pokud přetrvává déle než tři dny nebo nemůžete užívat kvůli onemocnění jater či ledvin tlumící léky. Dlouhodobější horečka nemusí souviset jen s akutní infekcí, může provázet i nemoci mozku nebo rakovinu. Horečka nad 38 °C společně s vyrážkou, světloplachostí a tuhnutím šíje by mohla být i projevem meningokokové meningitidy a v takovém případě je třeba jednat co nejrychleji. K lékaři také rozhodně zamiřte, pokud se k horečce přidá zvracení, průjem, vyrážky, apatie, halucinace nebo křeče.

U dětí s teplotou nad 39 °C s návštěvou lékaře neotálejte, totéž platí i pro těhotné, mohlo by dojít k poškození plodu. V každém případě se snažte do odeznění horečky  odpočívat a hodně pít. Při horečce se zrychluje tepová frekvence i spotřeba kyslíku a i sebemenší výkon může být pro tělo velmi vyčerpávající.

Reklama

Načítám