Hlavní obsah

Covid: Jak se liší od původního, jak ho léčit a proč se nepřestat hýbat i během nemoci?

Foto: illustrissima, Shutterstock.com

Foto: illustrissima, Shutterstock.com

Reklama

Jak poznáte, že jste onemocněli covidem? Můžete tomu předejít a jak se léčit, když se vám to nepovede?

Článek

Poslední varianty covidu mají příznaky podobné jiným virózám. Nebezpečný zápal plic, častý u první mutace, je spíše výjimečný. U velkého počtu lidí se nemoc neprojeví žádnými potížemi a přijde se na ni buď testováním, nebo vůbec. Těchto případů je až polovina.

Příznaky covidu

Většina lidí, kteří se covidem nakazí, mají mírný průběh nemoci a po několika dnech se uzdraví i bez léčby. U každého mohou být příznaky jiné, zatímco jeden má kašel, jiný může mít potíže se zažíváním.

Covid: rizikové skupiny

Některé osoby mohou mít závažnější průběh onemocnění, platí to zejména u osob starších 60 let. Horší průběh mají muži, rizikem je také nějaké chronické onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, vysoký tlak, cukrovka, nemoci plicní a nádorové onemocnění.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Většina lidí zvládne covid s léky na virózuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak se covid přenáší?

Nemoc způsobuje vir SARS-CoV-2, přenáší se kapénkami, čili z úst či nosu nemocného při dýchání, mluvení, kýchání či podobných situacích.

Můžete se nakazit vdechováním viru z kontaminovaných povrchů, dotykem, protože si dříve či později člověk sáhne na obličej. I proto je tak důležité si mýt ruce.

Inkubační doba covidu

Od prvního kontaktu s nemocným do propuknutí nemoci neuběhne většinou více než tři dny.

Jak se covid léčí?

Většina nemocných si vystačí s domácí léčbou s pomocí léků, které jsou volně prodejné v lékárně. Na bolest svalů a kloubů stejně jako na bolest hlavy i horečky pomohou léky s obsahem paracetamolu, ibuprofenu či kyseliny acetylsalicylové (například aspirin nebo acylpyrin 500 mg).

Rozhodně není dobré hladovět a nepít, což platí zejména v případě průjmových onemocnění nebo při zvracení.

Dobré je měnit během dne polohu a občas se i projít. Dlouhodobé ležení na zádech v nehybné poloze zvyšuje riziko zápalu plic. Zjednodušeně proto, že hleny se usazují v dýchacím ústrojí a podporují tak vznik zánětu.

Jak se při covidu léčí kašel

Vedle celkových příznaků zřejmě budete muset pravděpodobně léčit i kašel. Záleží na jeho druhu, poraďte se v lékárně, co potřebujete. Jinak se léčí suchý dráždivý kašel, jiné léky jsou na snadnější vykašlávání v případě vlhkého kašle. Zásadní je ale nikdy nekombinovat léky na uklidnění kašle s léky podporujícími vykašlávání.

Jak se při covidu léčí rýma

Léčba rýmy spočívá zejména v odstranění pocitů ucpaného nosu pomocí kapek do nosu nebo nosních sprejů, pomůže také mořská voda nebo třeba i antihistaminika (léky na alergie), které sníží otok sliznic.

Kdo potřebuje antivirotika

S lékaři by se hned měli poradit rizikoví pacienti, tedy ti, kdo jsou starší 60 let a mají nějaké chronické onemocnění, zejména nemoci plic a nemoci srdce a cév.

Pro rizikové či starší pacienty je určena speciální protivirotická léčba, o jejím nasazení rozhoduje lékař (nejčastěji praktický).

Co by vás při covidu mělo varovat

Varující je, pokud máte teplotu vyšší než 39 stupňů a neklesá ani třetí den. To platí i u průjmu či zvracení. Stejně tak byste měli volat lékaře, když vám kašel brání usnout. Pokud máte k dispozici oxymetr na měření saturace kyslíkem, pak v případě, že hodnoty klesnou pod 90 %, je na místě volat záchranku (155).

Foto: MARINA_KA, Shutterstock.com

Teploty přes 39 stupňů, které tři dny neklesají, konzultujte s lékařem Foto: MARINA_KA, Shutterstock.com

Prevence

Velké studie potvrdily, že před nákazou, a hlavně před vážným průběhem, nejlépe chrání očkování všemi dávkami, které jsou v dané chvíli k dispozici.

Covid u dětí

Klinický průběh onemocnění covid-19 u dětí včetně novorozenců je ve většině případů mírný. Typické jsou u nich podobné příznaky jako u dospělých. Výjimečně se mohou objevit takzvané covidové prsty. Jde o vyrážku v podobě červených hrbolů na prstech zejména nohou. Jsou bolestivé a mohou svědit.

Multisystémový zánětlivý syndrom u dětí

Obávaný multisystémový zánětlivý syndrom vzniká naštěstí už výjimečně. Jde o vážný stav, který se může objevit po proběhlém covidu, způsobuje ho přehnaná imunitní reakce organismu dětí. V takovém případě se horečka nedaří srazit, uzliny na krku jsou zduřelé a přidávají se zažívací potíže či otoky končetin. V takovém případě je nutné neprodleně navštívit lékaře nebo volat 155.

Následky covidu a long covid

Dlouhodobé následky mohou nemocní pociťovat týdny nebo měsíce po infekci. Častá je takzvaná mozková mlha, která komplikuje myšlení a soustředění, přetrvávají také nepravidelnosti menstruačního cyklu, potíže s čichem a chutí, dušnost, kašel, bolesti svalů a kloubů. Častá je i bolest na hrudi nebo bolest žaludku, zažívací potíže, případně dokonce poškození některých orgánů nejčastěji srdce a ledvin. Některým lidem vypadávají vlasy, mají neurologické potíže například se spánkem, deprese, úzkosti či změny nálady.

Poraďte se se svým praktickým lékařem, co s tím. Existují různé metody, jak pracovat s přetrvávající ztrátou čichu či chuti, dýchacími nebo neurologickými potížemi.

Testování na covid

Nemoc se potvrzuje PCR testem, který vám zhotoví na základě doporučení (žádanky) od praktického lékaře. Dostanete ho na základě příznaků nebo kontaktu s nemocným. V ordinaci, pro domácí potřeby nebo první záchyt v zaměstnání, se používají antigenní testy.

Je možné i vyšetření množství protilátek v krvi. Ukazuje se ale, že ani vysoká hladina nezajistí ochranu před nákazou.

Covid

  • Popis - Nemoc vyvolává virus SARS-CoV-2, který patří mezi koronaviry. Poslední varianty covidu mají příznaky podobné jiným virózám.
  • Příznaky - U velkého počtu lidí se nemoc neprojeví žádnými potížemi. U zbytku se projeví teplotou, bolestmi hlavy a kloubů, rýmou, kašlem, ztrátou chuti, únavou či nevolností.
  • Léčba - Léčí se volně prodejnými léky, které tlumí příznaky. V případě rizikových skupin může lékař předepsat antivirotika.
  • Inkubační doba - Přibližně tři dny.
  • Prevence - Vyhnout se kontaktu s nakaženým a používat respirátory. Snížit riziko nákazy a komplikovaného průběhu pomocí vakcinace.

Odborná konzultace: MUDr. Cyril Mucha, člen výboru Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP

Reklama

Načítám