Hlavní obsah

Světový den srdce: fakta, která o tomto orgánu (ne)víte

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je Světový den srdce, tedy příležitost si uvědomit, zda tomuto orgánu něčím zbytečně neškodíte a nezkracujete si tím život. Prozradíme vám o něm i pár zajímavostí.

Článek

Světový den srdce si připomínáme od roku 2000. Pořádá ho Světová federace srdce pod patronací Světové zdravotnické organizace (WHO). Jejich cíl je po léta stejný – upozornit na stále rostoucí počet kardiovaskulárních onemocnění a hlavně přivést lidi k prevenci. Na choroby srdce totiž ročně zemřou miliony – a většina z nich zbytečně.

Nemoci srdce zabíjí víc než rakovina

Infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, vysoký krevní tlak, mozková mrtvice. Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě. V mnoha případech by to nemuselo skončit fatálně, kdyby lidé víc hleděli na prevenci a omezili kouření, alkohol, nezdravé jídlo, začali se víc hýbat a zdravě jíst. Kdyby si hlídali krevní tlak, cholesterol, víc spali a méně se nervovali.

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Pravidelné kontroly u lékaře, které mohou odhalit vyšší krevní tlak nebo problémy se srdcem, jsou velmi žádoucíFoto: Peakstock, Shutterstock.com

Také by pomohlo, kdyby chodili na pravidelné kontroly k lékaři a pak dodržovali to, co jim doporučí. Dnes je den, kdy byste se k tomu mohli rozhoupat. Využijte akce, které teď v rámci Světového dne srdce probíhají – mnohé nemocnice nabízejí zdarma měření hladiny cholesterolu a cukru v krvi, měření krevního tlaku či poradenství v oblasti zdravého stravování a prevence kardiovaskulárních chorob.

Hlídejte si krevní tlak

Základním bodem prevence je hlídat si krevní tlak. Vysoký ho má u nás přes 40 % lidí. V kombinaci s vysokým cholesterolem a vysokou hodnotou cukru v krvi může být příčinou infarktu či mozkové mrtvice. „Smutnou pravdou je, že většina lidí se o svém vysokém tlaku dozví až při náhodné kontrole u lékaře,“ říká doktor Michal Vráblík, garant projektu Srdce v hlavě.

Tlak byste si měli tedy pravidelně měřit. „Optimální hodnota je 120-130/70-85 mm Hg. Pokud nějaká hodnota občas vyskočí, nehraje to důležitou roli. Může za to např. přechodný stres. Problémem je, pokud se k vyšším hodnotám dostává pravidelně,“ vysvětluje doktor Jan Peleška z České společnosti pro hypertenzi.

Foto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

Vysoký krevní tlak je zapotřebí odhalit co nejdřív, pomoci vám v tom může pravidelné domácí měřeníFoto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

U žen se infarkt projevuje jinak

Jenou z největších hrozeb je infarkt. U žen se může projevovat jinak než u mužů. Typickým příznakem akutního infarktu je intenzivní bolest na hrudníku, která často vystřeluje do levého ramene, krku nebo čelisti. Provází ho i dušnost, pocení a závrať. To ale platí především pro muže.

Ženy nemusí pociťovat žádnou bolest na hrudi, takže nemají potřebu ihned zavolat lékaře a mohou tak mít nejen vážnější komplikace, ale z důvodu podcenění situace jich na infarkt i víc umírá. U žen ohlašují infarkt nejčastěji potíže s dýcháním, závrať, bolesti zad a dolní čelisti, ale i dlouhodobá únava. Může se objevit i bolest žaludku, kterou lze zaměnit za pálení žáhy nebo žaludeční vředy. Pozor by si měly dát hlavně ženy menopauze, kdy mohou příznaky infarktu zaměnit za klimakterický syndrom.

Zajímavosti o srdci

Jak své srdce hlídat a dát mu náležitou péči, už víte. Doplníme o něm ještě pár méně známých věcí:

  • Mužské srdce váží kolem 350, ženské kolem 300 gramů. Velké je asi jako zatnutá pěst.
  • Pokud byste měřili tlukot srdce, ozve se ročně skoro 38 milionkrát. Ženské srdce přitom bije rychleji.
  • Muži mají kolem 5 a půl litru krve, ženy asi o litr méně.
  • V těhotenství je možné zaslechnout srdce plodu kolem sedmého týdne.
  • Srdce může bít i mimo tělo.
  • Infarkt postihne v ČR denně asi 60 lidí, nejčastěji mezi šestou a dvanáctou hodinou dopoledne. Nejvíc infarktů je na Štědrý den.
  • Zlomené srdce není básnický termín, ale existuje. Způsobuje ho nával stresových hormonů a jako odborný termín se pro to používá tako-tsubo.
  • První úspěšnou operaci srdce provedli lékaři v roce 1896, transplantaci pak v roce 1967. U nás to bylo o rok později.

Dejte si pozor na tichý infarkt a další choroby, které zabíjejí bez pořádného varování. Podle čeho poznáte, že jste v ohrožení? 

Načítám