Hlavní obsah

Domácí mazlíčci a covid: Můžete je nakazit, nebo se od nich nakazit?

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Reklama

Žijí s vámi v jednom bytě, někdy i v jedné posteli a není divu, že s nimi sdílíte mnohé, třeba i choroby. Ano, mluvíme o domácích mazlíčcích a tentokrát i o tom, zda se jich týká onemocnění covid-19.

Článek

Počty osob s onemocněním covid-19 stále stoupají a klesají v různých vlnách. Během těch největších proběhly zpravodajstvím informace o tom, že se koronavirem nakazili i primáti nebo kočkovité šelmy v zoo. V tu chvíli se začali majitelé domácích mazlíčků, hlavně psů a koček, bát. Jak to tedy je? Lze je nakazit, a nebo se nakazit od nich?

Psi, kočky a covid

Během doby, kdy se lidé potýkali s pandemií, bylo prokázáno, že se domácí mazlíčci nakazit mohou. Většinou to bylo od svých nemocných majitelů a jen, pokud žili hodně natěsno. „Pokud jsou psi a kočky pouze na dvorku a úzký kontakt s nimi je výjimečný, pak k přenosu infekcí žádným směrem nedochází. Pokud jste si ale zvířata dovedli do svých domácností, a dokonce svých ložnic, musíte počítat s tím, že s vámi budou sdílet i některé vaše choroby – a vy zas ty jejich,“ říká doktorka Hana Tkadlecová z Centra očkování a cestovní medicíny ve Zlíně.

Majitel tedy svého psa či kočku nakazit může, přenosy opačným směrem nebyly naopak prokázány, ani na člověka, ani na další zvíře. I přesto zatím odborníci doporučují – pokud máte covid, nechte své mazlíčky pokud možno doma kromě nezbytného venčení.

Naopak se nemusíte bát, pokud vás právě nemocný soused požádá o vyvenčení nebo pohlídání svého psa. Od toho byste se nakazit neměli.

Jak se pozná covid u zvířat?

Jak onemocnění u zvířat probíhá? Pokud je zvíře v kondici, pak u něj bývá průběh bezpříznakový nebo podobný běžným respiračním onemocněním. „U psů byl prokázán slabě pozitivní test na přítomnost viru na sliznici, pokud byl nemocný majitel, nicméně nedošlo k onemocnění psa. Vnímavější k infekci budou pravděpodobně kočky, u nich byly popsány infekce i se zjevnými příznaky onemocnění dýchacích cest, také v návaznosti na onemocnění majitele kočky,“ uvádí doktorka Tkadlecová.

Pokud byste měli podezření, že váš pes nebo kočka mohou být covidem infikováni, obraťte se na veterináře a konzultujte situaci s ním.

Foto: Reshetnikov_art, Shutterstock.com

Čím těsnější kontakt se svými mazlíčky máte, tím spíš je můžete nakazit infekčními chorobamiFoto: Reshetnikov_art, Shutterstock.com

Nebezpeční norci

Přenos ze zvířete na člověka ani ze zvířete na jiné zvíře tedy popsán nebyl. Jedno zvíře ovšem v tomto směru nebezpečné bylo! Při výzkumech, ale bohužel pak hlavně v praxi, se ukázalo, že norek americký, chovaný na kožešinových farmách ve světě (u nás byly tyto farmy zakázány), nejen onemocní, ale dokonce byla zaznamenána i „norčí mutace“ viru přenosná na člověka. Proto byly infikované farmy uzavírány do karantény a muselo dojít k utracení zvířat.

Psi koronavirus cítí

To, že psi jsou schopní pouze čichem poznat například přítomnost drog nebo výbušnin, je známé. V současné době se provádějí studie, během kterých psi detekují i některé druhy nádorových onemocnění. A podobně se ukazuje, že mohou cítit i covid. Na mezinárodním letišti v Helsinkách byl nakonec v rámci pilotního programu pes i nasazen, aby nakažené odhalil. Psi dovedli covid rozeznat dokonce dřív a spolehlivěji, než některé druhy testů.

„Tato schopnost je rozdílná u různých ras psů, protože počet čichových receptorů je u každé rasy jiný. Velmi dobře jsou na tom například němečtí ovčáci, kteří mají 225 milionů čichových receptorů. To je mimochodem asi o 220 milionů více než u člověka,“ upřesňuje MVDr. Michaela Riedlová. Nasazení psů na hledání nakažených ve větší míře se zatím nepředpokládá, zatím si je pořizují spíše jednotky institucí. Covidoví psi tak pomáhali chránit při turné například skupinu Metallica.

Reklama

Načítám