Hlavní obsah

Jak se po covidu dostat do kupy? Pomohou bylinky!

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Prodělali jste koronavirovou infekci, ale pořád se necítíte ve své kůži? Poradíme vám, jak se po prodělání covid-19 dostanete zpátky do kondice díky bylinkám.

Článek

Nemoc covid-19 stála už mnoho životů a i ti, kteří měli to štěstí a prodělali ji s mírným nebo středně těžkým průběhem, si stěžují na dlouhotrvající obtíže, hlavně s dýcháním, psychikou a únavou. Pomoci by mohly bylinky.

Očista těla

Po jakémkoliv virovém či bakteriálním onemocnění, tedy i po covidu, by měla rekonvalescence začínat očistou střev a jater. Než si k tomu vyberete vhodné bylinky, upravte jídelníček. Vynechejte to, co je zatěžuje – bílou mouku, cukr, smažená jídla a polotovary. Naopak jezte kvašenou zeleninu a zakysané mléčné i nemléčné výrobky. Přidejte probiotika a prebiotika. „Sáhněte také po čerstvé zelenině, bylinách a naklíčených luštěninách. Perfektně se hodí čerstvá řeřicha, naklíčená ředkev či vojtěška setá. Začíná doba kopřivy i jitrocele. Ten je pro rekonvalescenci zvlášť žádoucí – pomůže na kašel, záněty průdušek i virózy. Dle starých herbářů má jitrocel dar čistit krev od veškerých nečistot a choroboplodných látek,“ říká Monika Poledníková, fytoterapeutka z Parapharmacy.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Jitrocel pomůže nejen s rekonvalescencí jako takovou, ale podle starých herbářů umí i čistit krevFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Posílení postižených orgánů

Při rekonvalescenci se můžete zaměřit na orgány, které byly postiženy nejvíc. „Dýchací cesty podpořte tinkturou ze žampionů, která je přírodním antibiotikem. Lze použít i gemmoterapeutika z divizny, habru a modřínu. Výtažek z lísky je vhodný na regeneraci jater, ale hlavně plic, a zlepšuje i psychiku,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná a dodává: „Gemmoterapeutika jsou výtažky ze zárodečných částí rostlin, pupenů a klíčků, kam rostlina ukládá nejvíce účinných látek. Velmi efektivně proto zvyšují obranyschopnost organismu, zlepšují funkci centrální nervové soustavy a mají i omlazující účinky.“

Proti únavě

Únava provází onemocnění covid-19, ale přetrvává i po něm. Zbavíte se jí pomocí očisty a regenerace jater a podporou svalové činnosti. Účinná jsou gemmoterapeutika z topolu, pupenů jalovce, rozmarýnu či klíčků ostropestřce. Játra pomohou vyčistit i čerstvé listy pampelišky, ty můžete jíst v salátu.

Foto: nada54, Shutterstock.com

Léčba bylinkami může mít i příjemnou podobu – třeba ve formě salátu z pampeliškového listíFoto: nada54, Shutterstock.com

Na psychiku

Prodělaná koronavirová infekce způsobuje i oslabení nervového systému. Jeho regeneraci podpoří bělotrn, javor babyka a gemmoterapeutikum z třezalky, bacopy, lípy a šišáku.

Pokud máte problémy se spaním a potřebujete uklidnit, dejte si před spaním čaj z květů lípy, meduňky nebo heřmánku. Pomůže ale i čerstvá bazalka.

Posílení imunity

S rekonvalescencí pomůže třeba ženšen sibiřský, který zvyšuje imunitu i duševní výkonnost. Vhodná je i klanopraška čínská. Patří mezi antioxidanty, pozitivně ovlivňuje funkci dýchacího systému, podporuje mentální pohodu. „Ženšen ale neužívejte při akutní infekci s teplotou. Klanopraška zase není vhodná pro těhotné. Obě bylinky zvyšují odolnost proti stresu, působí příznivě při únavě a harmonizují tělo. Jejich užívání konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem,“ říká Hana Jánská, pěstitelka bylin a poradkyně v oblasti zdravého životního stylu.

Imunitě prospěje užívání echinacei, tedy třapatky nachové. „Mělo by trvat týden až deset dní, volila bych formu tinktury,“ uvádí Monika Poledníková.

Využít můžete i čerstvou mladou kopřivu, podporuje vitalitu, přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému, obsahuje minerály i železo.

Foto: Nataliia Kuznetcova, Shutterstock.com

Bylinkové čaje jsou chutným prostředkem jak se vypořádat s nespavostí nebo podpořit imunituFoto: Nataliia Kuznetcova, Shutterstock.com

Co pomůže?

Jaké přípravky vám, kromě sušených bylinek užívaných formou čaje (tyhle jsou nejlepší pro imunitu), pomohou? Našli jsme pro vás pár tipů.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sada pro posílení a podporu detoxikace, celkem 175 ml, bříza, topol, jalovec, v e-shopu Naděje za 454 Kč. Virostop, nosní sprej, 20 ml, regeneruje nosní sliznici a chrání proti opakované infekci, citrusové bioflavonoidy, šalvej a acerola, v lékárně Dr.Max za 169 Kč. Lasun Imunita + Vitamin C, 60 tobolek, rakytník, třezalka, ženšen, v e-shopu Eushops za 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Floradix Salus, 84 tablet, proti únavě a vyčerpání, železo, vitamin B, kyselina listová, na e-shopu Zboží od 272 Kč. Liftea Liposomální vitamín C, 250 ml, tekutá forma s vitamínem E, v e-shopu Liftea za 479 Kč. Flora Natura Complex 4 + Imunita, kapsle s obsahem echinacey, rakytníku, kopřivy, v e-shopu Biooo za 529 KčFoto: Archiv firem

Reklama