Hlavní obsah

Covid-19 může být příčinou erektilní dysfunkce. Co s tím?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Připraveni na milování, ale ouha! Místo aby vás partnerův vykutálený ptáček zdravil z pozice vztyčené plácačky, neustále kontroluje vzorek na jeho ponožkách. Kdo ho tak zřídil, když ne vy? Koronavirus, dámy a pánové. Je to totiž láskokaz!

Článek

Covid-19. Jak poznáte, že jste ho mohli prodělat? K pozdním symptomům patří třeba zarudlé oči, které se tváří, jako by se praly s nějakou alergií. Běžné jsou i výpadky paměti, neschopnost soustředit se nebo pamatovat si, kde parkujete a co vám partner říkal ráno u snídaně. Lidé si stěžují i na otoky a bolesti kloubů, dušnost, suchý štiplavý kašel a neskutečnou únavu, se kterou je těžké vyjít schody, natož si jít zaběhat. A odborníci varují, že i mírný průběh nákazy koronavirem může způsobit dlouhodobé komplikace – včetně erektilní dysfunkce.

Potíže s erekcí nejsou žádná vzácnost

Podle nejznámější americké epidemiologické studie Massachusetts Male Aging Study se udává, že ve světě postihuje erektilní dysfunkce více než 100 milionů majitelů penisů. V České republice se jedná až o 800 000 mužů, přitom každoročně jich přibývá asi 40 000. Za současných pandemických podmínek se však dá očekávat, že počet případů bude růst. Covid-19 navíc neovlivňuje jen kardiovaskulární systém, ale i plíce, které jsou pro sexuální fungování také zásadní.

Příčina: virus poškodí cévy v celém těle

Expertka na infekční nemoci Dena Grayson z Floridy v rozhovoru pro americkou televizi NBC uvedla, že muži mohou mít v ložnici problémy, protože koronavirus negativně ovlivňuje síť krevních cév, která propojuje srdce se všemi orgány a tkáněmi v těle. Penis pak není dostatečně zásobený krví, tudíž dochází k potížím s erekcí: muž pozoruje nedostatečné ztopoření, svůj klacík neudrží v pozoru po dobu nezbytně nutnou pro pohlavní styk, ranní erekce po probuzení mu zamávala na rozloučenou a ani při několikaminutové stimulaci klína se nic zásadního neděje.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Potíže s erekcí se zhoršují s věkem, ale nevyhýbají se ani mladým mužůmFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Nestojí mu? Touha po sexu se snižuje

Výše uvedená odbornice proto vyjádřila obavy, že koronavirus, kromě toho že zabíjí, skutečně způsobuje dlouhodobé, někdy i celoživotní komplikace. A zároveň se nechala slyšet, že po selháních, která pánové v rámci milostného života prodělají, trpí depresemi a s tím jde ruku v ruce i snížená touha po sexu. Vždyť kdo by se chtěl milovat, když mu to pořád nejde, nepodává takové výkony jako dřív a připadá si jako nejneschopnější milenec v dějinách? A pozor, vaše soucitné, nebo naopak vyčítavé pohledy ničemu nepomůžou!

Co může udělat milující partnerka

S mužem, který sám neví, kam bez svého vztyčeného stožáru patří, mějte trpělivost. Z jedné britské studie vyplývá, že sedm z deseti hospitalizovaných pacientů se potýká s nějakým covidovým symptomem déle než pět měsíců po propuštění z nemocnice, což svědčí o pokračující zánětlivé reakci na infekci.

Při pohlavním styku preferujte nekoitální aktivity, pomáhejte si erotickými pomůckami a partnerovi doporučte návštěvu praktického lékaře nebo urologa. Ten ho mimo jiné upozorní na pestrou stravu, pravidelné fyzické cvičení a omezení stresu, kouření i alkoholu. Po vyšetření mu může předepsat léky, které jeho problém zmírní.

Už víte, proč posilovat imunitu

Koronavirus ovlivnil životy po celém světě a erektilní dysfunkce není jediný dlouhodobý problém, který má na svědomí. Odborníci hovoří třeba i o mozkové mlze, dušnosti a bušení srdce. Proto posilujte svoji imunitu a chraňte se bez ohledu na pohlaví.

Načítám