Hlavní obsah

Hemangiom může vyděsit, ale obvykle je neškodný a sám zmizí

Foto: Petar Djordjevic, Shutterstock.com

Foto: Petar Djordjevic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hemangiom postihuje hlavně děti a jde o nejčastější nezhoubný novotvar. Může se ale objevit i u dospělých, například po nadměrném slunění nebo ve vyšším věku při stárnutí pokožky.

Článek

Na pokožce si hemangiomu rozhodně všimnete. Jde o plochý nebo nad povrch vystupující červený až nafialovělý útvar, lidově se mu říká oheň. Při doteku obvykle zbledne.

Co je hemangiom

Jde o benigní, tedy nezhoubný novotvar krevních cév. Vyskytuje se nejčastěji na kůži, v podkoží, ale někdy i ve vnitřních orgánech. Patří mezi takzvané mezenchymové nádory. To znamená, že se chvíli zvětšují, pak se nemění a nakonec zmizí.

Tyto nádory mají obvykle fázi růstu, následuje fáze plato, kdy se s ložiskem zdánlivě nic neděje a pak většinou zmizí. Proto se drobnější hemangiomy, které nejsou v místech, kde vadí či brání funkci určitého orgánu, pouze sledují a nijak se neřeší.

Jak se zbavit hemangiomu

Léčba kožních hemangiomů obvykle není nutná, většinou samovolně zmizí. K hodnocení závažnosti se v ambulancích používá takzvané IHReS skóre, které hodnotí nebezpečnost potíží.

V případě, že je skóre vyšší než 4 a jsou-li projevy mnohočetné a na citlivých místech, jako oční víčka, rty, plenková lokalita, krk, kožní záhyby nebo otéká-li okolní tkáň, přistupuje se k léčbě následujícími způsoby:

  • Betablokátory: Tyto léky se nasazují jako první možnost. Je třeba je podat včas čili před 5. měsícem věku. Podávají se ve formě roztoku, který se polyká. Jsou k dispozici i preparáty ve formě gelů, krémů, mastí, které se aplikují několikrát denně a jsou vhodné pro malé hemangiomy.
  • Laser: Šetrný způsob odstranění kožních hemangiomů.
  • Chirurgické odstranění: K této metodě se přistupuje, pokud je hemangiom velký nebo je na citlivých místech.
  • Kortikosteroidy: spíše zmírňují zánět a podráždění.
Foto: komokvm, Shutterstock.com

Hemangiom vypadá jako malé červené mateřské znaménkoFoto: komokvm, Shutterstock.com

Proč vzniká hemangiom

Přesné důvody nejsou zcela známé, předpokládá se, že příčinou kožních hemangiomů je porucha novotvorby kapilár, ke které dochází během těhotenství a vývoje plodu. Tyto hemangiomy jsou vidět hned po porodu nebo se mohou objevit až po několika týdnech.

Do pěti let zanikne asi 50 procent hemangiomů a do deseti let téměř 90 procent.

Hemangiomy na kůži

Nejčastěji se vyskytují na kůži, kde způsobují spíše kosmetický problém. Zpočátku vypadají jako červené malé mateřské znaménko, které ale začne růst. Zpravidla se vyskytují na kůži krku nebo obličeje, mohou být i na těle. Objevují se jednotlivě nebo jich může být i více. Bývají solitární i mnohočetné.

Hemangiomy ve vnitřních orgánech

Někdy se hemangiomy objeví na jiných místech, například ve vnitřních orgánech, jako jsou ledviny, plíce, tlusté střevo, ale i mozek či hrtan. Nejčastěji bývají postižena játra. Zde se předpokládá, že za vznik „můžou“ estrogeny, protože se hemangiom v těchto místech zvětšuje často při užívání hormonální antikoncepce, v těhotenství a v menopauze při substituční hormonální léčbě.

Většinou se na ně přijde náhodně při vyšetření ultrazvukem nebo CT vyšetření břicha. Obvykle nepůsobí žádné potíže, ale musí se sledovat jejich růst.

Hemangiom na páteři

Obratlové hemangiomy se obvykle nijak neprojevují. Objeví se většinou náhodně při nějakém zobrazovacím vyšetření páteře. Malá část hemangiomů se může projevit různými stupni bolesti a neurologickými potížemi.

Komplikace hemangiomů

U dětí může dojít k prasknutí cévní stěny, následnému krvácení a vzniku nepříjemných vředů. Může se stát, že hemangiom, který vymizel, se znovu objeví. Mohou se objevit různé změny na kůži, jako jsou jizvy, atrofie, hypopigmentace či ztluštění tkáně.

V případě vnitřních hemangiomů, například na hrtanu, se může dostavit problém s dýcháním. Mezi další zdravotní komplikace patří například anémie, neurologické postižení či potíže s viděním.

Hemangiom

  • Popis: Benigní, tedy nezhoubný novotvar krevních cév. Vyskytuje se nejčastěji na kůži a postihuje hlavně děti.
  • Příznaky: Plochý nebo nad povrch vystupující červený až nafialovělý útvar. Při doteku zbledne.
  • Inkubační doba: Není
  • Příznaky: Plochý nebo nad po vrch vystupující červený až nafialovělý útvar. Při doteku zbledne.
  • Léčba: Obvykle není nutná, hemangiomy samy zmizí. V komplikovanějších případech se léčí se betablokátory, laserem, chirurgickým zákrokem nebo kortikosteroidy.
  • Smrtnost: Není
  • Komplikace: Může dojít k prasknutí cévní stěny, krvácení a vzniku vředů. V případě, že je hemangiom na hrtanu, mohou se objevit potíže s dýcháním.
  • Prevence: Není

Odborná konzultace: MUDr. Jana Földesová, primářka dermatovenerologického oddělení v ON Kladno

Načítám