Hlavní obsah

Karcinoid – nádor, který nebolí, ale může vás zabít

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o nádor, který se chová jinak než většina ostatních. Nemusí, ale může být zhoubný. Proto lékaři používají označení polozhoubný čili semimaligní. Nejčastěji se vyskytuje v trávicí soustavě a to z buněk, které mají schopnost vytvářet hormony.

Článek

Karcinoid je vzácný nádor, kterým ročně v Česku onemocní asi 200 lidí. U dalších ale jen není objeven, protože jeho přítomnost v těle nedělá žádné potíže.

Příznaky nádoru

Nádor není snadné objevit, protože se nijak neprojevuje. Často se objevuje v trávicí soustavě, obvykle ve slepém střevě, ale také ve stěnách žaludku, střevech či v plicích.

Problémy často způsobují látky produkované nádorem, může to být například serotonin nebo histamin – pokud je jich totiž v krevním oběhu velké množství, mohou způsobit řadu příznaků, kterým se souborně říká karcinoidový syndrom.

To pak vede k potížím s trávením, jako jsou bolesti břicha, průjmy, hubnutí. Typickým projevem je u části nemocných takzvaný flush (čti flaš). To je náhlý nával horka se zarudnutím na krku, v obličeji nebo i v horní části hrudníku. Přidává se k němu bušení srdce a dušnost. Někdy se připojí i bolesti hlavy a slzení očí.

Podle toho, kde nádor vznikl, se mohou objevit také potíže v průduškách projevující se kašlem, bolestmi na hrudi, vykašlávání hlenu s krví, krví ve stolici, ale také častými zápaly plic. Nemoc může být v těle několik let bez příznaků.

Léčba karcinoidu

Karcinoid se léčí chirurgicky čili odstraněním nádoru. Pokud jde o větší nádor, který se už rozšířil, tedy metastázoval, je třeba i chemoterapie a biologická léčba nebo jejich kombinace. Někdy je nutné užívat léky blokující tvorbu hormonů.

Vyšetření: CT a krev

K diagnóze může lékaře přivést popis pacientových obtíží, zejména výše popsané flushe. Nemoc se často odhalí při odstraňování slepého střeva. Také v krvi lze najít látky, které vylučují nádorové buňky, často se odhalí jejich růst při ultrazvukovém či CT vyšetření břicha, případně při radionuklidovém vyšetření.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Karcinoid se diagnostikuje pomocí CT vyšetřeníFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Komplikace: srdeční selhání

Pokud karcinoid vytváří hormony, může jejich vysoká hladina v krvi způsobit takzvaný karcinoidový syndrom projevující se právě výše zmíněným flushem, tedy zarudnutím hlavy a krku a návalem horka. Týká se to asi desetiny nemocných. Takový stav trvá několik sekund až minut. Problémy se přitom mohou vystupňovat – pak se průdušky stáhnou, tlak se z nízkých hodnot vyšplhá na vysoké a může dojít až k srdečnímu selhání.

Tyto stavy někdy nemají žádnou zjevnou příčinu, někdy souvisí s konzumací potravin obsahující serotonin, jako jsou třeba banány, kiwi nebo také nadměrné pití alkoholu. Spustit je však mohou také velké emoce či některé léky.

Karcinoidový syndrom, pokud trvá dlouho, vede k ukládání vaziva do srdečních chlopní. Tím se poruší jejich fungování a hrozí selhání srdce.

 Karcinoid

  • Popis - Vzácné nádorové onemocnění produkující hormony. Ty mohou způsobit řadu příznaků, kterým se souborně říká karcinoidový syndrom. Nejčastěji se karcinoid objevuje v trávicí soustavě, což pak vede k potížím s trávením, jako jsou bolesti břicha, průjmy, zvracení.
  • Příznaky - Zažívací a dýchací potíže, návaly horka se zarudnutím obličeje a krku
  • Inkubační doba - Nemoc může v těle probíhat nepozorovaně několik let.
  • Léčba - Chirurgické odstranění nebo chemoterapie
  • Smrtnost - Záleží na lokalizaci. Některé nádory mohou vést ke komplikacím a smrti.
  • Prevence - Nemoci nelze předejít.
Související témata:

Načítám