Hlavní obsah

Jak léčit rýmu aneb Umíte si správně aplikovat kapky do nosu či sprej?

Foto: Kuz Production, Shutterstock.com

Foto: Kuz Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle čeho si vybrat kapky do nosu? Rozhodujete se podle toho, co je zrovna v akci nebo na letáku? Víte, proč je někdy lepší sáhnout po mořské vodě než po klasickém nosním spreji či kapkách? Přinášíme vám odpovědi na všechny vaše otázky.

Článek

Po kapkách či spreji do nosu sáhne skoro každý, kdo má rýmu. Nemoc, které lékaři říkají rinosinusitida, je zánětlivé onemocnění, které postihuje nosní a vedlejší nosní dutiny. Rýmu způsobují převážně viry, dále to mohou být bakterie a také vzduchem přenášené alergeny, které způsobují alergickou rýmu.

Proč je při rýmě ucpaný nos?

Nos je ucpaný kvůli tomu, že jsou sliznice oteklé a průchodnost nosu je omezená. Tkáně nosních dutin tak zánětem reagují na infekci, což se projeví zvýšenou tvorbou hlenu.

Mezi příznaky akutní rinosinusitidy patří nosní obturace (ucpání), obstrukce (blokáda), kongesce (zduření), ale také bolest hlavy, nosní sekrece (hlen), bolest vystřelující do ucha, teplota, rhinolálie (huhňavost) a poruchy čichu. Všechny tyto názvy se vám mohou hodit, protože od nich se odvíjejí látky, které potíže spojené s rýmou zlepšují.

Jak dlouho se léčí rýma?

Rýma obvykle trvá pět až sedm dnů. Nejčastěji začíná suchým stadiem s nepříjemným pálením a suchostí v nose a nosohltanu. Zpočátku bývá hlen vodnatý, v průběhu nemoci se zahušťuje.

Kdy jít s rýmou k lékaři?

Pokud se objeví bakteriální infekce, tak hlen zežloutne či zezelená. Běžte k lékaři, měl by zvážit léčbu antibiotiky. Ta jsou ovšem zbytečná a neúčinná u rýmy virového nebo alergického původu.

Foto: grey_and, Shutterstock.com

Nosní kapky či spreje usnadní dýcháníFoto: grey_and, Shutterstock.com

Co mám dělat, když mám rýmu? Použít kapky

V lékárnách jsou k dispozici nejrůznější nosní kapky a spreje. Mohou obsahovat antibiotika, antihistaminika, kortikoidy, dekongestanty či soli. Některé jsou vázané na lékařský předpis, některé lze vydávat i bez něj.

Asi nejběžnější jsou přípravky, které obsahují dekongestanty (působí proti zduření nosu) a používají se při virové rýmě. Jejich účinné látky (naphazolin, oxymetazolin, xylometazolin, tramazolin) jsou schopné uvolnit ucpaný nos snížením otoku nosní sliznice a umožnit tak volné dýchání. Účinek těchto látek je okolo 8–12 hodin, a proto se aplikují pouze 2–3× denně. Vyrábějí se pod různými obchodními názvy, například Olynth, Nasivin, Muconasal, Sinex Vicks a mnoho dalších.

Kdy použít nosní spreje s mořskou vodou?

Při rýmě můžete použít také nosní spreje obsahující solné roztoky, nejčastěji jde o mořskou či minerální vodu. Podle síly neboli koncentrace solné složky se dělí na hypotonické, izotonické nebo hypertonické.

Hypotonické roztoky (Vincentka) a izotonické (Stérimar) pomáhají udržovat přirozenou čisticí schopnost nosní sliznice, zvlhčují nosní sliznici především při pobytu v prašném nebo velmi suchém či přetopeném prostoru. Používají se k čištění a zvlhčování nosní sliznice a také jako doplněk léčby jinými nosními přípravky.

Hypertonické roztoky (Quixx, Physiomer) jsou nejsilnější a mají schopnost uvolnit ucpaný nos.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Při léčbě rýmy si často vystačíte se solnými roztoky různé sílyFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Proč volit raději mořské vody než klasické kapky do nosu?

Hypertonické mořské vody mají téměř stejný efekt jako dekongestiva (čili klasické kapky do nosu). Dokážou snížit otok nosní sliznice a tím nos zprůchodnit. Nevýhodou je, že délka jejich účinku je kratší, a proto je nutné jejich aplikaci opakovat několikrát denně podle toho, co uvádí příbalový leták: třeba šestkrát denně.

Výhoda naopak je, že působí na větší plochu nosní sliznice a může je užívat každý. Což u kapek do nosu s dekongestivy neplatí. Nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy a také pro ty, kdo dlouhodobě užívají nějaké léky: proto vždy lékárníka informujte, pokud se léčíte s vysoký tlakem, cukrovkou, ale také s glaukomem či s benigní hyperplazií prostaty.

U těhotných žen je potřeba ucpaný nos uvolnit, jinak by dýchaly ústy a mohlo by dojít ke zvýšení krevního tlaku, což není úplně žádoucí.

Některé mořské vody jsou obohaceny o další látky, například o měď, která má antibakteriální i antivirový účinek a je tedy vhodná u hnisavých rým. Pokud je voda obohacená o mangan, je vhodná u alergických rým, protože mangan má antihistaminový účinek, tedy chrání tělo před účinky alergie. Eukalyptus zase osvěžuje nosní dutinu a dexpanthenol pomáhá při hojení bolavé nosní sliznice.

Jak si správně kápnout nosní kapky?

Nosní kapky se aplikují pomocí kapátka nebo přímo z kapací lahvičky se speciálním kapacím uzávěrem. Nos je třeba vyčistit, tedy se vysmrkat. Kapky se aplikují vleže. Hlavu je nutno zaklonit a uklonit na jednu stranu, kapátko nebo nástavec lahvičky vložit do nosní dírky na ukloněné straně a aplikovat doporučený počet kapek. Totéž se provede i u druhé nosní dírky.

Kapátko vyndávejte z nosu stlačené, aby nedošlo k opětovnému nasátí kapek. Kapky nechte několik minut působit a teprve potom se vysmrkejte.

Jak správně použít nosní sprej

Před prvním použitím sprej odkloňte od těla a několikrát stiskněte lahvičku nebo nástavec do vzduchu tak, aby ze spreje začala vycházet jemná mlhovina. Toto též opakujte, pokud se sprej nepoužívá denně.

Před aplikací nos vyčistěte. Při aplikaci spreje seďte s hlavou mírně předkloněnou. Stlačením nosu prstem ucpěte jednu nosní dírku a do druhé vložte sprej. Nosní nástavec zasuňte co nejhlouběji a odkloňte ho od nosní přepážky. Při nádechu aplikujte dávku spreje a poté ústy vydechněte.

Totéž opakujte u druhé dírky. Aplikátor očistěte a uzavřete krytem. Sprej nechte na sliznici několik minut působit a potom se můžete vysmrkat.

Jak léčit rýmu u kojenců a batolat

Zachování průchodnosti nosu je velmi důležité u kojenců. Kojenec, který nemůže dobře dýchat nosem, nemůže správně a dostatečně sát. Špatná je ale praxe některých rodičů, kteří namáčejí v kapkách vatový tampon a vytírají tím dítěti nos. Na sliznici se tak může dostat příliš mnoho účinné látky. Raději proto – pokud je aplikace složitá nebo nemožná – použijte sprej s mořskou vodou.

U kojenců a malých dětí, které ještě neumějí smrkat, lze k odstranění hlenů použít odsávačku nosních hlenů manuální nebo připojenou na vysavač.

Co jsou to nosní konvičky?

K výplachu nosu a uvolnění od hlenů se mohou používat i nosní konvičky. Solný roztok se nalévá pomocí konvičky do jedné nosní dírky, druhou dírkou vytéká roztok ven. Tento postup se opakuje i u druhé nosní dírky. Jemným vysmrkáním se přebytek roztoku odstraní. Nosní konvičky jsou vhodné pro děti od asi 5 let věku a je nutné je používat za přítomnosti dospělé osoby.

Jaké je dávkování a doba používaní přípravků na rýmu?

Mořské a minerální vody se mohou používat bez omezení. Dekongescenční nosní přípravky (které znáte jako klasické kapky do nosu) mají svá omezení, která se týkají četnosti a délky používání. Používají se 2×, maximálně 3× denně, a to obvykle 1–2 kapky do každé nosní dírky nebo 1 vstřik do každé nosní dírky.

Délka používání se odvíjí od věku pacienta. Vždy je třeba se řídit příbalovým letákem konkrétního přípravku, ale obecně platí, že u novorozenců a kojenců se používají maximálně 3 dny, u malých dětí 5 dnů a u dospělých je to 7 dnů.

Závislost na nosních kapkách

Při dlouhodobém používání dekongestantů hrozí riziko vzniku takzvaného rebound fenoménu. Čím déle jsou tyto přípravky používány, tím se jejich účinnost snižuje, což nutí pacienta používat je stále častěji. To ale nevede k úlevě. Naopak, může dojít ke vzniku chronického otoku, a dokonce i k perforaci nosní přepážky. Riziko závislosti nevzniká u mořských a minerální vod. Ty lze používat i dlouhodobě.

Odborná spolupráce: PharmDr. Ivana Lánová, farmaceutka, členka představenstva České lékárnické komory

Reklama

Související témata:

Načítám