Hlavní obsah

Škola volá a rýma se vrací: Proč dát u dětí pozor na nosní kapky a co hrozí při neodhalené alergii

Foto: Onjira Leibe, Shutterstock.com

Foto: Onjira Leibe, Shutterstock.com

Reklama

Jakmile začal školní rok, už jsou tady zase virózy, věčné rýmy a náběh na kašel. Některé děti se těchto potíží nemohou zbavit mnoho měsíců. Nabízí se proto otázka, zda nejde spíše o projev alergie. Něco můžete rozlišit i vy, jistotu přinese odborné vyšetření.

Článek

Jde vaše dítě z rýmy do rýmy? Mezi typické příznaky patří časté kýchání, škrábání a pálení v nose či krku, pálení očí, které mohou otékat. Někdy se však příznaky nemusí objevit všechny, případně mohou být trochu atypické, malý alergik může například mít častou rýmu a k tomu trochu kašel. Má smysl to řešit, i když to nejsou zásadní potíže.

Jednak proto, že školka či škola může chtít, abyste dítě s takovými příznaky nechali doma. Potvrzení o tom, že jde o projev alergie, vám pomůže. Navíc je to důležité kvůli celkovému zdravotnímu stavu potomka.

Jak od sebe poznat běžnou a alergickou rýmu?

Oboje se může objevit kdykoliv během roku, ale příčiny jsou jiné – nachlazení s rýmou či kašlem vyvolávají viry, alergie je přemrštěným projevem organismu na běžné podněty.

V obou případech může dítě kýchat a kašlat, mohou ho pálit oči a slzet mu, může ho škrábat v krku. Ale nachlazení může, na rozdíl od alergie, provázet i celková únava, teplota či horečka, bolesti svalů a kloubů. Rýma spojená s nachlazením většinou přibližně za týden zmizí, alergická může být slabší, ale trvat, dokud se dítě nedostane z dosahu alergenu, například zvířecích chlupů. Alergická rýma bývá řidší až vodová, kýchání je častější, oči při ní krom pálení i svědí.

Co se týče bolesti v krku, pokud v něm vyloženě bolí při polykání, půjde spíše o nachlazení.

Foto: ToskanaINC, Shutterstock.com

Na podzim patří mezi největší alergeny roztoči a plísněFoto: ToskanaINC, Shutterstock.com

Nosní kapky ničí sliznici

Odborníci radí tedy časté rýmy nepodceňovat. „Čím více se alergik ,svým‘ alergenům vystavuje, tím víc se obvykle obtíže komplikují a mohou přerůstat například do průduškového astmatu. Předrážděná sliznice také hůře vzdoruje náporu virů, proto jsou alergici náchylnější k onemocnění dýchacího systému,“ upozorňuje profesor Petr Pohunek, pneumolog z fakultní nemocnice v pražském Motole. „Alergii je vždy třeba konzultovat s odborníkem a nechat se alergologicky vyšetřit. Lékař pak nejlépe posoudí, zda a jak potíže léčit,“ vysvětlil.

Léčbu časté rýmy u dětí by rodiče neměli řešit jen volně prodejnými kapkami do nosu. Jejich nadužívaní může postupně poškodit nosní sliznici. Sliznice je pak trvale oteklá a kapky už to nezmění, dětem i dospělým se pak paradoxně hůře dýchá. V krajním případě to je potřeba řešit operací, v mírnějších případech mohou pomoci kortikoidové kapky, ty jsou ale výhradně na lékařský předpis.

Také léky na alergii neboli antihistaminika by děti měly dostávat pouze po konzultaci s lékaři, byť jsou dnes tyto tabletky už volně prodejné. Navíc, pokud je předepíše lékař, pojišťovny je do velké míry proplácejí.

Alergie dávno nejsou jen sezonní

Podezření na to, že častá nebo vleklá rýma u dětí je vlastně projevem alergie, může vyslovit i praktický lékař, který pošle dítě na příslušné vyšetření. To je obvyklý postup, jak říká lékař Petr Podroužek z EUC laboratoří.

„Většina dětí, kterým děláme krevní rozbory, jsou odeslány přímo pediatry, kteří častou rýmu vyhodnotili jako možnou alergii. Minimum dětských pacientů přijde na odběr s rodiči, kteří si chtějí své podezření na alergii ověřit. Nicméně alergie jsou stále častější - jak v dětské, tak dospělé populaci - a příčiny mohou být velice různé, nejenom například sezonní. Proto je nutné příznaky časté rýmy u dítěte vždy konzultovat s lékařem, aby se případná alergie nebo jiné příčiny odhalily včas,“ doporučuje lékař Petr Podroužek.

Takže i když sezona pylů pomalu končí, alergická rýma nemizí. Na podzim totiž mohou alergiky o to více dráždit vzdušné plísně, celoročně pak jde o všudypřítomný prach.

Reklama

Související témata:

Načítám