Hlavní obsah

Lepší než kapky do nosu: Konvička pomůže zbavit se nekonečné rýmy

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Možná jste o ní ještě neslyšeli, ale konvička na vyplachování nosu je skvělá věc, jak eliminovat riziko nákazy viry či bakteriemi. V případě, že už se člověk nakazí, pomáhá ke zmírnění příznaků.

Článek

Pokud máte vy nebo vaše dítě neustále rýmu, pak víte, že volně prodejné nosní kapky můžete používat jen omezenou dobu. Vyzkoušejte ale také výplachy nosu pomocí nosní konvičky. Zvládnou ji použít i pětileté děti.

Kdy se hodí výplachy nosu

Nos se hodí vyplachovat v nejrůznějších situacích, například když je potřeba zmírnit projevy alergické rýmy, vyčistit nos od prachu nebo ulevit od takzvané zadní rýmy.

Zadní rýma v podstatě znamená, že hleny stékají z vedlejších nosních dutin zadem do nosohltanu, po každém polknutí se přilepí měkké patro na hlen a člověk nemůže dýchat nosem. Hleny dráždí ke kašli a škrábou v krku. Pokud se hleny neodstraní, mohou zkomplikovat průběh nemoci.

Výplachy se ale mohou provádět i preventivně. Dýchací cesty jsou vstupní branou do těla nejen pro vzduch, ale taky pro viry, bakterie a alergeny. Imunitní systém je sice dokonalý a většinou si dokáže hravě poradit, někdy to ale nestačí. Proto je dobré mu pomoci, například právě výplachy nosu jednou denně.

Foto: MandriaPix, Shutterstock.com

Nádobka na výplach nosu vypadá skutečně jako malá konvičkaFoto: MandriaPix, Shutterstock.com

Co obsahuje slaný roztok

výplachu se používá mírně slaná voda, která je ohřátá na tělesnou teplotu. Roztok do konvičky se dá se koupit připravený v lékárnách či v e-shopech. Cena konvičky se pohybuje od 240 do 700 Kč, cena solného roztoku je v průměru 120 Kč. Slaný roztok, který se prodává, neobsahuje žádné nepřirozené látky, které by tělu mohly ublížit. V podstatě jde o upravenou mořskou vodu nebo vodu minerální z vnitrozemských vrtů.

Roztok můžete připravit i doma z kuchyňské soli (stačí jedna čajová lžička do zhruba půl litru vody) a pitné vody, ale koupený roztok je bezpečnější, protože doma nezaručíte správnou koncentraci. Pokud by byl roztok moc slaný, hrozí podráždění nebo dokonce poškození nosní sliznice.

Jak správně použít nosní konvičku

Není to nic těžkého. Konvičku naplníte solným roztokem a naléváte postupně do jedné nosní dírky, druhou jej necháte vytéct ven. Pak postup zopakujete i u druhé nosní dírky. Následně je nutné jemné vysmrkání, aby se z nosu dostal zbytek roztoku.

Konvička je vhodná pro děti zhruba od 5 let, může se použít i dříve, důležité je, aby dítě umělo smrkat. Pro menší děti je používání náročnější, proto je dobré k nácviku přistupovat jako ke hře. Některé děti zvládnou použít konvičku od čtyř let, jiné to nezvládnou ani ve školním věku. Návody, jak konvičku použít, najdete obvykle v příbalovém letáku nebo na internetu.

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Výplach lze preventivně provádět jednou denně, v době silnějšího nachlazení i častějiFoto: nullplus, Shutterstock.com

Jak často nos vyplachovat konvičkou?

Konvičku je vhodné používat preventivně například v době zvýšeného množství pylů, dále i v případě silnějšího nachlazení nebo akutního zánětu dutin. Pak lze výplach provádět několikrát denně. Nosní sliznice je díky výplachům odolnější proti infekci horních cest dýchacích, přesto ale v případě akutního onemocnění nezapomínejte na klasické léčebné kapky. Pokud člověk není nemocný, stačí výplach provádět preventivně jednou denně, zejména pokud žijete v městském prašném prostředí.

Konvička do nosu

  • Popis: Jednoduchá pomůcka, která slouží k výplachu nosní dutiny v případě akutní rýmy, nebo jako prevence před alergeny, například v pylové sezoně či prašném městském prostředí.
  • Pro koho je vhodná: Lze ji použít pro děti zhruba od dvou let, vždy za přítomnosti dospělé osoby. Od čtyř let ji mohou používat děti samy (s dohledem dospělého), pokud již umí samy smrkat.
  • Na co si dát pozor: Používejte k výplachům jen konvičky, které jsou schváleny jako zdravotnický prostředek. Roztoky ideálně kupujte. Pokud si vyrábíte solný roztok doma, hrozí, že ho nesprávně naředíte a dojde k podráždění nosní sliznice.

Odborná konzultace: MUDr. Martina Spaziererová, pediatr, EUC klinika, Kladno

Reklama