Hlavní obsah

Nevinné gesto, které může poškodit rohovku: Proč si nemnout oči

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Po probuzení, při pocitu unavených očí, ale třeba i když máte pocit, že vám něco spadlo do oka. To jsou chvíle, kdy si nevědomky a automaticky promnete oči. Proč to je nebezpečné?

Článek

Důvodů, proč si za den promnete oči, může být spousta. Někdy to děláte dokonce jen tak, ze zvyku. Ať je to jakkoli, měli byste se to odnaučit, nebo si alespoň dát pozor na intenzitu, s jakou to děláte. A co tedy může být příčinou, že máte potřebu si promnout oko?

Proč si mnete oči?

To, že jste si promnuli oči, nemusíte ani moc vnímat – můžete to dělat podvědomě. Stává se to ráno po probuzení, ale také když se dlouho díváte třeba na monitor a oči začnou být unavené. Ale oko může svědit i kvůli alergii, v důsledku syndromu suchého oka, zánětu spojivek či nesnášenlivosti kontaktních čoček. Dalším důvodem, proč si máte potřebu mnout oko, je přítomnost cizího tělíska. V oku můžete mít řasu, prach nebo písek. Ať je to cokoli z vyjmenovaného, je dobré příčinu odhalit a pokusit se ji odstranit.

Proč je mnutí oka nebezpečné?

Promnout si oko vypadá jako nevinné gesto, ale když to děláte často, můžete si poškrábat a poškodit rohovku. „Časté mnutí oka ji mechanicky dráždí a deformuje, dokonce při opakovaném dlouhodobém tření i ztenčuje,“ varuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak se zbavit cizího tělíska v oku?

Dvojnásob nebezpečné je, pokud si dřete oko v situaci, kdy je v něm cizí tělísko. „Může dojít k poškození povrchové vrstvy, jejíž funkcí je ochrana oka, k oděrkám nebo podráždění očního okolí. Zároveň se zvyšuje riziko infekce a s ním spojená zánětlivá onemocnění očí,“ vysvětluje Zuzana Halašová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Pokud se do oka cizí tělísko dostane, snažte se ho opatrně vyjmout čistým kapesníkem či důkladně umytým prstem. Pomůžou také umělé slzy, které lze koupit v lékárně, ty mohou cizí tělísko z oka vyplavit. Pokud se to nedaří, urychleně navštivte očního lékaře.

Nebezpečná je i síla, která je na oko během mnutí vyvíjena. Může vést i k výkyvům nitroočního tlaku, což je rizikové zejména u pacientů s glaukomem. Taktéž může docházet k podspojivkovému krvácení.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Častým mnutím očí si můžete poškodit rohovkuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Syndrom suchého oka

Potřebu promnout si oči mohou mít také ti, kteří trpí syndromem suchého oka. Bohužel je stále častějším problémem a mluví se o něm jako o dalším z civilizačních onemocnění. „Na vznik suchého oka má vliv zejména pobyt v klimatizovaných prostorách a práce s počítačem, mobilním telefonem nebo tabletem, kdy oči rychleji osychají a výsledkem je řezání a pálení očí,“ říká Pavel Stodůlka.

V důsledku těchto obtíží se může zamlžovat vidění, oči jsou zarudlé nebo citlivé. Pomocí mohou být umělé slzy, které oko zvlhčí a pomohou od akutních obtíží – i když příčiny neřeší. Pokud je ale syndrom suchého oka vaším problémem, pak byste je měli mít po ruce stále, protože váš stav bude zhoršovat topení i klimatizace.

Kapky z krve nebo akupunktura

Jestliže potíže přetrvávají i po používání umělých slz, měli byste navštívit očního lékaře, který vám podle výsledku vyšetření doporučí řešení. Tím může být oční gel nebo nová metoda: ucpávky slzných kanálků, takzvané plugy.

Nejnovější metoda léčby suchého oka spočívá v tom, že vám lékaři vyrobí kapky z vaší krve. Ty obsahují přirozené léčebné látky se schopností regenerovat povrch oka, jsou bez konzervačních látek a nemají vedlejší účinky.

„Vůbec nejúčinnější léčbou suchého oka je dle našich zkušeností akupunktura. Musí však být prováděna odborníkem, který je na akupunkturu pro léčbu suchého oka speciálně vyškolen. Běžný oční lékař ani běžný akupunkturista toto nezvládá,“ říká MUDr. Stodůlka.

Reklama

Související témata:
Mnutí očí

Načítám