Hlavní obsah

Bolesti břicha v těhotenství: Podbřišek, tvrdnutí, křeče. Kdy je to přirozené a kdy jet k lékaři?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás v těhotenství břicho? Není třeba propadat panice, bolesti břicha jsou u většiny těhotných žen normální a nejsou nebezpečné. Některé ale přece jen signalizují problém a je lepší vyhledat lékaře.

Článek

V rané fázi těhotenství, brzo po oplodnění, mohou některé ženy pociťovat bolesti v podbřišku. To bývá signál, že vajíčko bylo oplodněné a zahnízďuje se v děloze. Bolest se podobá běžné bolesti při menstruaci, někdy se objeví mírné špinění. Není třeba se bát.

Bolest břicha v prvním trimestru

Většinou jde o pichlavou bolest, která vystřeluje do podbřišku, třísel nebo stehen. Dochází k ní hlavně při prudkém pohybu, náročnější fyzické aktivitě nebo při vstávání. Důvodem jsou roztahující se vazy dělohy. Vaz na pravé straně bývá přirozeně kratší, proto si ženy častěji stěžují na bolest na pravé straně břicha. Těmito pocity trpí zejména prvorodičky a jsou zcela běžné.

Tvrdnutí břicha v těhotenství

Kromě občasné pichlavé bolesti se může objevit také bolest v podobě tvrdnutí břicha. I to souvisí s rozpínající se dělohou, konkrétně s přirozenými kontrakcemi během těhotenství. Tvrdnutí břicha je spíše nepříjemné než bolestivé. Doporučuje se užívat hořčík (předepisuje lékař), nezvedat nic těžkého a ubrat na fyzické aktivitě.

Bolest v podbřišku na konci těhotenství

Když se těhotenství blíží ke konci, bolesti v podbřišku i tvrdnutí břicha se objevují mnohem častěji, třeba i dvacetkrát za den. V tomto případě se jedná o předporodní děložní činnost, takzvané poslíčky. Trvají půl minuty až minutu a jsou nepravidelné. Skutečné porodní kontrakce jsou pravidelné, sílí jejich intenzita a zkracuje se interval. Pokud kontrakce neustupují nebo praskne plodová voda, začíná porod.

Křeče v podbřišku v těhotenství

Obvykle se vyskytují v prvním trimestru a důvodem může být například vznik krevní sraženiny, částečné odloučení plodového vejce v děloze nebo také hrozící potrat, či dokonce potrat probíhající. Tyto bolesti jsou nečekané a obvykle je doprovází i krvácení nebo špinění.

  • Co dělat v případě křečí v podbřišku? Vždy je nutné vyhledat lékaře. Ten provede kontrolní vyšetření ultrazvukem, které odhalí míru závažnosti. Pokud je krvácení či špinění slabé a ultrazvuk potvrdí srdeční ozvy plodu, lékař doporučí klid na lůžku, podávání léků, které zpevňují stěny cév (například Ascorutin), nebo hospitalizaci.
Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Bolesti v podbřišku jsou během těhotenství celkem běžné a většinou neznamenají nic vážnéhoFoto: christinarosepix, Shutterstock.com

Bolesti v podbřišku z jiných důvodů

V těhotenství se vyskytují také bolesti břicha, které s těhotenstvím nesouvisejí. Bolí podobně, proto si je ženy mohou splést s těhotenskými. Nejčastější příčinou je:

1. Zánět močových cest

Močový měchýř se nachází v podbřišku, a pokud dojde k zánětu, projeví se bolestmi v podbřišku. Dalšími příznaky je řezání a pálení při močení, krev v moči nebo i horečka. I v tomto případě je nutné vyhledat lékaře.

2. Zánět slepého střeva

Pulzující bolesti v podbřišku, které neustupují, mohou signalizovat zánět slepého střeva. To je totiž umístěno v pravé dolní části podbřišku, na stejném místě jako děložní vazy. Bolesti ale začínají v nadbřišku a do podbřišku sestupují. Okamžitě je nutné odjet do nemocnice. V případě nutnosti se provede laparoskopický zákrok, kterého se není třeba obávat.

Kdy vyhledat lékaře?

Jakoukoli změnu v podobě bolestí v podbřišku je lepší konzultovat s gynekologem nebo odjet přímo do nemocnice. Pokud už žena ukončila 36. týden těhotenství a nevyskytují se u ní žádné další rizikové faktory, stačí odjet do porodnice, kde je registrovaná k porodu. Není potřeba, aby takové zařízení mělo neonatologickou péči ani novorozeneckou JIP.

Kam jet, když hrozí předčasný porod

V případě, že hrozí předčasný porod, je dobré jet rovnou do porodnice, kde se na takové situace specializují a kde mají i specializovanou péči o nedonošené děti. Vhodnou volbou porodnice ušetříte i více než hodinu času, který může rozhodnout o tom, jestli se rozběhlý předčasný porod povede ještě zastavit, nebo už nikoli. Záchranka by vás totiž pravděpodobně zavezla do nejbližší porodnice a ne do té nejvhodnější.

Odborná konzultace: Bc. Nikola Cenková, soukromá porodní asistentka, Opava

Reklama

Načítám