Hlavní obsah

Léky na hubnutí fungují. Ale nejsou pro každého, varuje lékařka před vedlejšími účinky

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedné straně potravinářský průmysl chrlí do světa kalorické bomby, na straně druhé ten farmaceutický hledá lék na to, abychom se zbavili následků přehnané konzumace jídla. Což se v minulosti již podařilo, ale za cenu obrovských vedlejších účinků. Je nová farmakologická léčba obezity bezpečnější?

Článek

To by se to hublo, kdybychom se po umírněné porci jídla cítili nasycení, nehonila nás mlsná a stresy nezajídali čokoládou! Jenže k prosté matematice, která říká, že k hubnutí stačí přijmout méně kalorií, než vydáme, přistupují další proměnné, jež úbytek nadváhy komplikují. V tu chvíli je lákavé podlehnout vidině, že spolkneme pilulku a bez větší námahy budeme o pár kilo lehčí. „Farmakologická léčba obezity rozhodně není vhodná jako metoda první volby nebo kvůli potřebě shodit pět kilo do plavek,“ říká v podcastu MUDr.ování odbornice na hubnutí MUDr. Václava Kunová, jež se s lidmi užívajícími zmiňované přípravky ve své praxi občas setkává. Kdo by měl léky na hubnutí užívat a pro koho se vůbec nehodí? Jaké vedlejší účinky může způsobit špatný režim jejich užívání a kolik centimetrů v pase by mělo člověka varovat, že potřebuje zhubnout? Celý rozhovor si poslechněte v podcastu MUDr.ování:

V současné době existují léky využívající tři různé mechanismy hubnutí včetně zvýšení pocitu sytosti. „Jste-li zvyklí na určitou porci, tak při užití léku vyvolá stejný pocit sytosti pouhá její třetina,“ vysvětluje Václava Kunová. Další výhodou farmakologické léčby obezity je schopnost dodržovat výživová doporučení bez větších výkyvů. „Mnoho klientů nemá problém od pondělí do pátku. Pak ale přijde sobota a neděle a nastavený jídelníček jde stranou. Lidé, kteří užívali lék na hubnutí, byli schopni se přes podobná úskalí přenést snáze.“

Preparáty, jež jsou pouze na lékařský předpis, jsou pravděpodobně schopné pozitivně ovlivnit i stavy takzvaného emočního přejídání. „Rýsuje se dokonce možnost, že budou vhodné pro léčbu některých poruch příjmu potravy, samozřejmě v kontextu s psychoterapií. Na druhé straně je zde ale při užívání léků na hubnutí obava z nárůstu mentální anorexie,“ varuje Václava Kunová.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Václava Kunová je dietoložka a přední odbornice na výživu. Píše knihy o výživě a věnuje se individuálnímu poradenstvíFoto: Proženy.cz

Léky za vás nezhubnou

Další problém pro ty, kterým farmakologickou léčbu hubnutí předepíše lékař, může tkvět i v dosud ne zcela plynulé distribuci konkrétních preparátů. Co všechno může s člověkem udělat okamžité vysazení léků, se dozvíte v podcastu MUDr.ování, stejně jako to, co se stane, když člověk nebude při užívání dodržovat doporučený jídelníček. „Léky totiž nemohou fungovat samy o sobě, pořád musí jít ruku v ruce s úpravou životního stylu,“ upozorňuje lékařka Václava Kunová. Kdyby k tomu nedošlo, může dotyčný čelit nejen nepříjemným nežádoucím účinkům, ale vystavit se také viditelným změnám zevnějšku, které by si rozhodně nepřál.

S kým jsme si povídali

MUDr. Václava Kunová vystudovala medicínu na 1. LF UK a paralelně se vzdělávala ve Společnosti pro výživu. Jako dietoložka se zúčastnila evropské výživové studie Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetiky na redukci váhy a následné udržení váhových úbytků.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám