Hlavní obsah

Zázračná pilulka na hubnutí? Nové léky na cukrovku nadchly vedlejším účinkem, ale nejsou pro každého!

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolknout pilulku a zhubnout! To by se líbilo každému, kdo marně řeší svá kila navíc. V poslední době to vypadá, že by to tak jednou opravdu mohlo být. Na trhu se objevily nové léky, které prý takový zázrak umí. Je to pravda?

Článek

Světem letí zpráva, že je k dispozici konečně „zázračný lék na obezitu“, tedy přípravek, který pomůže shodit přebytečná kila bez námahy. Jak to tak u zázraků bývá, pravda to je, ale jen částečně. Takže jak to s novými preparáty, díky kterým se kila rychle ztrácí, je?

Hubnutí jako vedlejší efekt?

Přípravků, které se v poslední době objevily a vyvolaly bouřlivé a nadšené reakce, je hned několik. Je ale zapotřebí říci, že primárně byly vyvinuty pro léčbu diabetu 2. typu a hubnutí je jakýmsi vedlejším účinkem.

První z těchto účinných látek je semaglutid (na trhu se prodává pod názvy Wegovy, Ozempic a Rybelsus). Je schválen pro léčbu cukrovky a postupně k tomu přibylo i schválení pro léčbu obezity. Druhou je tirzepatid (na trhu pod názvem Mounjaro), vyvinutý opět pro léčbu diabetu. V obou případech studie prokázaly, že látky jsou účinné i na hubnutí, a vědecká komunita nešetřila obdivem nad tím, jak velké tyto účinky jsou.

Přípravky se podávají buď injekční formou (v intervalu jednou za týden), nebo v tabletách užívaných denně. Důležité je říci, že pokud se používají k léčbě cukrovky, jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Užíváte-li je kvůli hubnutí, pojišťovna je nehradí.

Je hubnoucí pilulka realita?

I když se o nových přípravcích mluví s velkým nadšením, odborníci upozorňují, že každá mince má dvě strany - a platí to i v tomto případě. Není to totiž taková revoluce v hubnutí, jak to podle reakcí vypadá. „Pravdou je, že přípravek se stejnou účinnou látkou už delší dobu na českém trhu je. A řada dalších alternativ. Je třeba připomenout Orlistat Sandoz obsahující orlistat. V kombinaci s nízkokalorickou dietou se používá k léčbě pacientů s BMI nad 30, resp. s BMI nad 28 a doprovodnými komplikacemi. Ten si lidé hradí sami a cena za měsíc je kolem 500 Kč,“ vysvětluje Kateřina Podrazilová, předsedkyně lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven.

Žádné léky užívané na obezitu pojišťovny nehradí a zatím to nevypadá, že by se na to v nejbližší době chystaly. „Dokážu si ale představit finanční podporu nákupu těchto léků z fondů prevence, pokud by se mírně změnilo jejich nastavení – podobně jako se z nich přispívá třeba na očkování nebo sportovní aktivity,“ upřesnil prezident SZP Ladislav Friedrich.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Pilulka, po které poletí kila dolů? Vypadá to, že jednou možná opravdu budeFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Přípravky na hubnutí mají svá rizika

Je jasné, že nové přípravky se stanou lákavou možností na zhubnutí nejen pro ty, kteří jsou opravdu obézní a potřebovali by se kil zbavit hlavně ze zdravotních důvodů, ale i u těch, již si chtějí jen „vyladit postavu“. Odborníci ale důrazně upozorňují, že byly primárně vyvinuty pro léčbu cukrovky, a když je začne užívat zdravý člověk, představují zdravotní riziko.

Látky v nich obsažené významně regulují metabolismus sacharidů, snižují pocit hladu, zlepšují periferní inzulinovou rezistenci a snižují ukládání tuků. „Pokud si ale například někdo aplikuje injekce na hubnutí a k tomu drží nízkosacharidovou dietu, aniž by se poradil s odborníkem, může dojít až k metabolickému rozvratu,“ dodává doktorka Jitka Hálová Novotná, odborná garantka The 1:1 Diet. Neměli by je užívat lidé s BMI pod 27.

Zradou může být i to, že po vysazení těchto léků dochází většinou k rychlému nárůstu hmotnosti, a zatím to vypadá, že je budou pacienti muset užívat trvale.

Vedlejší účinky léků na hubnutí

I u těchto přípravků je dobré si přečíst nejen to, v čem pomáhají, ale i možné vedlejší účinky a vždy je nutné zvážit, zda přínos pro konkrétního člověka převažuje nad rizikem. I když je nutno říci, že tyto nové přípravky jich nemají moc, protože napodobují to, co se přirozeně děje v těle. Lékaři oceňují, že kromě zlepšení diabetu také chrání ledviny, příznivě působí na hladinu tuků v krvi, snižují riziko infarktů a potíží srdečního a krevního oběhu. To je dobrá zpráva, protože starší generace léků na hubnutí riziko kardiovaskulárních obtíží spíš zvyšovala.

U lidí obézních nebo nemocných diabetem je tedy přínos léků spíš kladný, ale u lidí se zdravým metabolismem by mohly uvedené vedlejší účinky, kterými jsou například zvracení a nevolnosti, převážit nad klady.

Závěr je tedy následující: nové přípravky rozhodně mají velmi zajímavé účinky a mohou být zásadní pro léčbu diabetu a jeho komplikací, včetně obezity. Měly by ale zůstat v rukách lékařů, kteří posoudí, zda jsou vhodné pro konkrétního pacienta, a neměly by být brány jako snadný způsob hubnutí bez úpravy jídelníčku, pohybu a hlavně bez nutnosti uvažovat o možných negativech.

Načítám