Hlavní obsah

Místo injekce sprej do nosu: Novinku v očkování proti chřipce lze aplikovat už od 6 měsíců

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako dospělé i děti je možné očkovat proti chřipce. K dispozici je navíc nově vakcína, která se aplikuje do nosu v podobě nosního spreje. Tato nová aplikační forma nahrazuje bolestivé očkování.

Článek

Očkování v podobě nosního spreje pro děti napodobuje přirozenou cestu nákazy chřipkovým virem a navozuje tak velmi dobrou ochranu před onemocněním. V některých zemích Evropy se používá již 10 let. V Česku si od ní dětští lékaři slibují, že by mohla zvýšit proočkovanost, která je velmi nízká. Někde se to podařilo až nad 80 procent.

Proč by se děti měly proti chřipce očkovat?

Očkování chrání děti před nemocí, ale také pomáhá zmírnit komunitní šíření této infekce mezi lidmi. Navíc, i když se stále o potřebě vakcinace proti chřipce mluví u starších a chronicky nemocných lidí, riziko komplikací a hospitalizace kvůli chřipce je u kojenců a malých dětí do 2 let věku obdobné jako pro tuto kategorii, čili vysoké. Je to víc než na černý kašel, proti kterému jsou děti očkované povinně. Je ale pravda, že v souvislosti s chřipkou umírají ročně zhruba dvě děti, zatímco u rizikové starší populace je to 1 500–2 000 lidí.

Ročně je s chřipkou hospitalizovaných zhruba 500 dětí ve věku do pěti let. To se týká těch, které nemají žádné chronické onemocnění. Kromě toho, že díky očkování můžete snížit počet zameškaných hodin ve škole, s očkováním dětí navíc chráníte i starší populaci. Právě děti jsou ti, kdo virus snadno šíří. A protože žádné očkování proti chřipce nemá stoprocentní účinnost, jde o důležitou ochranu zejména v rodinách, kde žije několik generací pohromadě.

Kdo by se měl nechat očkovat proti chřipce

Statistiky říkají jasně, že větší riziko komplikací, a výjimečně i úmrtí, mají děti ve věku do pěti let. Zcela určitě by se měly nechat očkovat ty, které mají nějaké chronické onemocnění. U nich je riziko komplikací a nutné hospitalizace až pětkrát vyšší než u dětí zdravých. Jde zejména o pacienty se srdečními vadami, astmatem, vážnými plicními nemocemi nebo cystickou fibrózou.

Foto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Do paže jsou proti chřipce očkováni především dospělí lidéFoto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Jak se vakcína proti chřipce ve spreji aplikuje

V případě spreje se látka nastříká do každé nosní dírky. Dítě se pak musí nadechnout, aby se rozšířila na sliznice horních cest dýchacích a odtud se vstřebala do krve. Prakticky stimuluje i slizniční část imunity. To znamená, že působí právě v místech, kde je potřeba největší ochrana proti virům. Vakcína proti chřipce v nosním spreji je určena pro děti od dvou do osmnácti let. Nejčastěji se používají vakcíny Vaxigrip a Influvac.

Komu jsou vakcíny určeny:

Pro děti od 6 měsíců věku. Běžně se očkují od 3 let, mladší jen v případě potřeby (zejména rizikové skupiny) na základě doporučení pediatra. Očkovat by se neměly ty s alergií na vaječnou bílkovinu, protože ta je ve vakcíně obsažena, a také v případě, že dítě není zcela zdravé nebo mělo dříve nějaké závažnější reakce na jiné vakcíny.

Jaké mohou být nežádoucí účinky očkování?

Nejčastější nežádoucí účinky po aplikaci vakcíny proti chřipce jsou bolesti hlavy, svalů, pocení, teplota únava. Příznaky připomínající virózy do 1 až 2 dnů vymizí.

Kdy se očkovat

Očkovací látka je pravidelně k dispozici zhruba od konce září a očkování se doporučuje absolvovat ideálně do konce prosince. Jestliže ale není ještě vysoký počet onemocnění, je možné se očkovat i v lednu. Tyto informace dostanete u svého praktického lékaře pro děti, se kterým se poraďte.

Očkovací látku ve spreji by měl mít k dispozici každý pediatr po předchozí domluvě a objednání. Děti, které proti sezonní chřipce nebyly nikdy dříve očkovány, dostávají celkem dvě dávky vakcíny s odstupem čtyř týdnů. Cena vakcíny ve spreji je téměř 900 korun (i s aplikací). Cena klasické vakcíny je zhruba 500 - 600 korun. Vakcíny pojišťovny neproplácí, jednotlivé ale na ně přispívají.

Odborná garance: MUDr. Hana Cabrnochová MBA, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a České vakcinologické společnosti ČLS JEP

Reklama

Související témata:
Chřipkový virus A/H1N1

Načítám