Hlavní obsah

Až 435× vyšší riziko úmrtí na chřipku aneb Zjistěte, zda do ohrožené skupiny patříte i vy

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na očkování proti chřipce by měli myslet zejména senioři a lidé s oslabenou imunitou. U nich může být průběh nemoci ztížený, často končí i v nemocnici nebo jim nákaza může zkomplikovat léčbu dalších stávajících onemocnění. Každoročně v Česku kolem 1 500 lidí na chřipku bohužel zemře.

Článek

V Česku je procento očkovaných proti chřipce nízké. Lidé tak zbytečně riskují ohrožení svého zdraví. Každoročně se u nás nechá proti chřipce očkovat pouze přibližně 20 % lidí z ohrožených skupin, což je ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi velmi málo. Například ve Velké Británii, Irsku nebo Nizozemsku je to 60 až 75 %.

Kdy a jak se očkuje proti chřipce

Ideální období, kdy se nechat naočkovat proti chřipce, je během podzimu, ještě než začne chřipková sezona. Ta u nás probíhá nejčastěji od prosince do března, největší intenzity dosahuje v lednu a únoru. I na počátku prosince tak má stále smysl se nechat očkovat, počítejte ale s tím, že chráněni jste zhruba čtrnáct dní po podání vakcíny.

Kdo by se měl nechat očkovat

Virus chřipky zasahuje všechny věkové kategorie. Každoročně onemocní 5–10 % dospělých a až čtvrtina dětí. Zatímco zdravý mladý člověk se s onemocněním zpravidla do týdne vypořádá, u oslabených jedinců může mít nákaza i fatální průběh.

Kdo patří mezi neohroženější a má nárok na očkování proti chřipce zdarma:

  • senioři nad 65 let
  • nemocní s chorobami srdce a cév, plic, ledvin, osoby se sníženou imunitou, diabetici
  • pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk
  • lidé žijící v kolektivních sociálních zařízeních
Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Senioři nad 65 let patří mezi nejohroženějšíFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Dále je vakcinace proti chřipce doporučována (ale není hrazená):

  • lidem od 50 let věku
  • těhotným a ženám, které plánují otěhotnět během zimních měsíců
  • dětem do pěti let
  • osobám vystaveným častějšímu kontaktu s lidmi, např. pracujícím ve zdravotnictví, školství, dopravě, jako doručovatelé, ve službách a obchodech

Očkovat lze děti od šesti měsíců a dospělé bez omezení, očkování mohou absolvovat i těhotné ženy. K ochraně stačí jedna dávka. Výjimkou jsou děti do šesti let, které jsou proti chřipce očkovány poprvé, u nich se po měsíci aplikuje druhá posilující dávka.

Proč se mají očkovat rizikové skupiny?

Nejzranitelnější jsou lidé s chronickými nemocemi. Například u lidí s nemocemi srdce a cév čili u kardiaků je ve srovnání s běžnou populací až 52× vyšší riziko úmrtí v důsledku komplikací chřipky, u seniorů 60+ a u astmatiků dokonce 120×. Pokud pacienti trpí plicním a současně kardiovaskulárním onemocněním, riziko, že podlehnou chřipce, je u nich až 435× vyšší než u zdravých lidí.

Chřipka je také velmi nebezpečná pro lidi s diabetem, u kterých je 6× vyšší pravděpodobnost hospitalizace během chřipkové sezony. A je u nich pozorována také výrazně vyšší úmrtnost na chřipku, která se pohybuje mezi 5–15 %. Onemocnění diabetem totiž oslabuje funkci vrozeného imunitního systému, proto jsou lidé s cukrovkou náchylnější k infekcím, včetně chřipky.

Jak probíhá chřipka?

Mnoho lidí odmítá očkování z toho důvodu, že ho vyzkoušeli, ale před nachlazením a rýmou je neochránilo. Ano, tak to je, očkování zabraňuje nákaze chřipkou, což není běžná viróza v podobě nachlazení, kterou v nejhorším spolu s paralenem či ibuprofenem přechodíte. Chřipka vás doslova porazí do postele. K schvácenosti a vyčerpání se přidává vysoká horečka a zimnice, bolest hlavy, svalů a kloubů a celková únava.

Potíže mohou přetrvávat klidně ještě měsíc po vyléčení příznaků a omezovat v běžném životě. Proto na očkování přispívají v rámci benefitů i zaměstnavatelé, období chřipkové epidemie pro ně totiž obvykle znamená zvýšenou nemocnost zaměstnanců.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Přestože jste očkováni proti chřipce, můžete nastydnoutFoto: fizkes, Shutterstock.com

Lze se očkovat proti chřipce a covidu zároveň?

Lékaři doporučují nechat se letos naočkovat jak proti chřipce, tak absolvovat posilující dávku (případně pro neočkované první) proti onemocnění covid-19. Jak vakcína proti chřipce, tak vakcína proti koronaviru se aplikuje do deltového svalu paže (ramene), můžete absolvovat obě očkování současně v jeden den, každé do jiné ruky.

Počet onemocnění chřipkou se v době covidových opatření snížil, protože se lidé tolik nepotkávali. Jak silná vlna chřipky nás může čekat předpovídají odborníci s ohledem na její šíření v jarních měsících na jižní polokouli, kde v té době mívá nemoc největší intenzitu. Letos zde epidemie proběhla podobně jako v předcovidové době.

Kdy je třeba přeočkování

Každoročně se složení vakcíny upravuje s ohledem na nejvíce zastoupené chřipkové kmeny. Látka je tedy každý rok jiná. Proto je přeočkování nutné podstoupit každý rok, nová vakcína bývá k dispozici zpravidla již v září. Ochranný efekt očkování přetrvává od šesti měsíců do jednoho roku.

Druhy vakcín

V České republice se v posledních letech používá takzvaná tetravalentní vakcína, která obsahuje hned čtyři druhy usmrcených chřipkových virů. Jde o dva kmeny typu A a dva kmeny typu B, měla by tak chránit před co nejširším spektrem typů chřipkových virů.

Vybírat můžete z vakcín několika značek:

  • Influvac Tetra - pro děti od šesti měsíců a dospělé, cena kolem 600 korun
  • Vaxigrip Tetra - pro děti od šesti měsíců a dospělé, cena kolem 600 korun
  • Efluelda - šetrnější štěpená vakcína, z důvodu omezené dostupnosti je v sezoně 2022/2023 primárně určena pro dospělé nad 60 let, cena kolem 1 200 korun

Vakcína proti chřipce ve spreji pro děti

Od loňského roku je i u nás dostupná vakcína proti chřipce Fluenz Tetra ve formě nosního spreje. Je rovněž čtyřvalentní, ale obsahuje živé, pouze oslabené viry. Aplikována může být dětem od dvou do sedmnácti let. Nenabízí-li ji váš pediatr, obraťte se na nejbližší očkovací centrum. Dávka stojí kolem 950 korun.

Zadarmo nebo s příspěvkem

Očkování proti chřipce není povinné, hradíte si ho sami. V řádu stokorun ale přispívají zdravotní pojišťovny, často také zaměstnavatelé. Rizikovým skupinám a zaměstnancům ve zdravotnictví je pak celá částka hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Jaké jsou reakce na očkování proti chřipce?

V České republice se očkuje pomocí štěpených vakcín. Ty jsou na rozdíl od virových, které se používaly dříve, velmi dobře snášeny a mají výrazně nižší výskyt nežádoucích účinků.

Pokud se reakce objeví, nejčastěji jde o zarudnutí a otok v místě vpichu. Může se objevit bolest svalů a kloubů či zvýšená únava, potíže do sedmi dnů samovolně odezní. Výjimečnější reakcí jsou dušnost, kopřivka a svědění. V případě živé vakcíny se může po očkování dostavit rýma, kýchání a kašel.

Očkování by se měli vyhnout lidé s akutním horečnatým onemocněním, na injekci byste měli jít nejdříve dva týdny po úplném vyléčení. Silní alergici na vaječnou bílkovinu musí být obezřetní při výběru vakcíny, většina jich je připravena technologií na bázi vajec. O výběru se poraďte se svým praktickým lékařem.

Odborná spolupráce: MUDr. Cyril Mucha, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP

Načítám