Hlavní obsah

Alergii lze tlumit volně prodejnými léky. Léčba ale nebude tak účinná, raději jděte k lékaři

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu alergií sice nedokážeme vyléčit, vhodně zvolená terapie však může zásadním způsobem zmírnit jejich příznaky. Závažnost projevů alergie se liší. Na jedné straně může jít třeba o lehké šimrání v nose, na druhé o život ohrožující stav vyžadující okamžitý lékařský zásah.

Článek

Alergie, respektive alergické reakce mohou mít velmi mnoho podob – od pálení očí přes rýmu a kašel či vyrážku až po zažívací problémy. V krajním případě může nastat i celkový anafylaktický šok.

Příčiny alergie

Alergie nastává, když imunitní systém přehnaným způsobem reaguje na nějaké podněty, pro něj cizorodé látky, jako je třeba pyl, zvířecí srst, včelí jed nebo jídlo, které přitom pro ostatní lidi nepředstavují vůbec žádný problém. A které samy o sobě nejsou nijak škodlivé.

Příznaky alergie

Alergické příznaky se mohou pohybovat od mírných až po závažné, záleží na tom, o jakou alergii jde. Nejběžnějším a neznámějším příznakem alergie způsobené nejčastěji pyly, zvířecí srstí nebo roztoči, je alergická rýma. Sekret z nosu je vodnatý, řídký a intenzivní. Může ji provázet ucpaný nos, kýchání, svědění nosu, někdy i očí.

Potravinová alergie

Potravinové alergie se mohou projevit třeba jen škrábáním v krku, svěděním patra nebo brněním v ústech či vyrážkou zvanou kopřivka. Ale mohou se objevit i závažnější projevy, jako je otok rtů, jazyka, obličeje nebo hrdla, či dokonce anafylaktický šok.

Alergie na bodnutí hmyzem

Typický je velký otok v místě bodnutí, který však mohou mít i lidé nealergičtí. Často se přidává svědění nebo kopřivka po celém těle, kašel, tlak na hrudi, sípání nebo dušnost, případně anafylaktický šok. Velmi podobné příznaky má alergie na léky, k té se navíc může přidat otok obličeje.

Foto: Irina Kozorog, Shutterstock.com

Alergie na hmyz může skončit prudkou reakcíFoto: Irina Kozorog, Shutterstock.com

Alergická vyrážka

Buď může jít o tzv. kopřivku jako projev alergie například na potraviny – typicky některé ovoce - nebo o atopickou dermatitidu nazývanou též ekzém. Postižená kůže v obou případech svědí, ale zatímco pro kopřivku jsou příznačné pupínky podobné požahání od kopřiv, které poměrně rychle ustupují, ekzém je dlouhodobou záležitostí.

Atopický ekzém může provázet alergii na prach, pyly, srst a podobně. Pokud jím pacient trpí, má vyšší riziko, že se u něj během života vyvine astma. Atopický ekzém u dětí může předcházet jiným projevům alergie.

Anafylaktický šok

Některé typy alergií, včetně alergií na potraviny a bodnutí hmyzem, mohou vyvolat závažnou reakci známou jako anafylaxe neboli anafylaktický šok. To je život ohrožující stav, mezi jehož projevy patří vyrážka, točení hlavy, pokles krevního tlaku a zrychlený slabý pulz, nevolnost, zvracení, těžká dušnost, ztráta vědomí.

Alergie na lepek

Jde o přehnanou imunitní reakci organismu na lepek, což je komplex bílkovin, které se nacházejí v zrnech pšenice (včetně špaldy), žita, ječmene a ovsa. Tato potravinová alergie se projevuje krátce po požití lepku, většinou v rámci několika minut, a to kopřivkou, pálením v krku, nevolností, zvracením či průjmem. Při potvrzené alergii na lepek je třeba z jídelníčku výše jmenované obiloviny vyřadit.

Je třeba ji odlišit od celiakie, kdy reakce a příznaky nastupují mnohem pozvolněji, řádově v hodinách až dnech po konzumaci lepku, a dochází při ní k silnému poškození střevní sliznice.

Alergie na mléko

Alergie na mléko, respektive na mléčné bílkoviny, je poměrně častá u dětí. Řešením je naprostá eliminace mléčných produktů. Dospělí jí trpí jen velmi vzácně. Pokud jim nedělají dobře mléčné výrobky, spíše jde o nesnášenlivost neboli intoleranci laktózy. Nedokážou totiž tento mléčný cukr štěpit, protože jim chybí příslušný enzym.

Alergie na slunce

Odborně se označuje jako polymorfní světelná erupce. Jde o imunitní reakci organismu na pobyt na slunci, často po setkání s prvními silnými paprsky po zimě či na dovolené. Na odhalených částech těla vystavených slunci se vysejí svědivé a zarudnuté puchýřky, které mokvají, nebo drobná kopřivka. Zvláštním případem je takzvané Mallorca akné, na jehož vzniku se podílí sluneční záření spolu s používanou kosmetikou.

Foto: Stanislav71, Shutterstock.com

Zarudnutí pokožky je častou reakcíFoto: Stanislav71, Shutterstock.com

Alergie na chlad

Tento problém, někdy nazývaný chladová kopřivka, není moc častý. Mezi projevy patří otoky částí těla vystavených studeným teplotám, obvykle kolem nuly a nižším, ale vadit může i ledová voda při letním koupání. Otoky do dvou hodin zmizí. Vzácněji se mohou objevit kopřivka a popraskání kůže či potíže s dechem.

Alergie na srst

Alergie na zvířecí srst je ve své podstatě alergií na určité bílkoviny, které se nacházejí v kůži, kožním mazu, slinách, moči nebo výkalech zvířat. Na zvířecích chlupech tyto vylučované alergeny ulpívají a uvolňují se z nich. Kontakt se zvířetem, v domácím prostředí nejčastěji psem, kočkou či hlodavcem, může u alergických jedinců vyvolat zánět spojivek, alergickou rýmu, někdy i vyrážku, případně může přispět k rozvoji astmatu. Lidé se silnou alergií na zvířecí srst mohou mít zdravotní potíže i v případě, že vstoupí do místnosti, kde se dříve nacházelo zvíře.

Léčba alergie

Základem je vyhýbání se alergenům, například potravinovým. V pylové sezoně má například smysl omezit větrání, větrat by se mělo jen ráno nebo po dešti. V případě akutních potíží se podávají léky, ty se užívají i dlouhodobě jako prevence – celoročně nebo například v pylové sezóně. Některé z nich jsou i volně prodejné, ale lékař může předepsat větší balení s úhradou od pojišťovny. V úvahu připadá i dlouhodobá hyposenzibilizační terapie, v níž jde o snížení imunitní reakce na alergen.

Lidé ohrožení anafylaktickým šokem by u sebe měli nosit injekci s epinefrinem pro okamžitou aplikaci v případě potíží.

Kdy navštívit lékaře

Pokud dlouhodobě trpíte některými z projevů alergie, má smysl navštívit lékaře, který pomocí kožních nebo krevních testů může zjistit, na co přesně jste alergičtí, a zvolit nejvhodnější léčbu, aby se předešlo například rozvoji astmatu. Rovněž může například odlišit alergii na lepek od celiakie a podobně. V případě anafylaktického šoku volejte neodkladně záchranku.

Alergie

Popis: Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na některý z vnějších podnětů, které přitom nejsou samy o sobě nebezpečné a ostatním lidem nezpůsobují žádné potíže.

Příznaky: Alergická rýma, svědění v nose či na patře, škrábání v krku, pálení očí, zánět spojivek, kopřivka, dechové a zažívací potíže, otoky

Inkubační doba: Není.

Léčba: Akutně se tlumí příznaky, dlouhodobá léčba zvyšuje odolnost organismu vůči alergenům.

Úmrtnost: Smrtelně nebezpečný je anafylaktický šok, který hrozí u potravinové či lékové alergie nebo u bodnutí hmyzem.

Odborná spolupráce: MUDr. Radek Klubal, imunolog a alergolog, zakladatel Medicínského centra Praha

Načítám