Hlavní obsah

Překyselení organismu je vážný problém. Hrozí ale v minimu případů a zázračné diety jsou nesmysl

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Chcete žít zdravěji než dosud a chcete pro to udělat co nejvíce? Pak možná přemýšlíte i nad tím, zda se vás náhodou netýká i mnohokrát zmiňované překyselení organismu, které se dává do souvislosti jak s celkovým zdravím, tak hubnutím.

Článek

Než začnete dumat nad tím, jestli pro vás hubnutí není obtížné proto, že jste překyselení, je třeba si uvědomit, že tady dochází k matení pojmů. Měli byste rovněž vědět, že různé detoxikační a odkyselovací kúry řeší problém, který ve skutečnosti lidé nemají. A to přestože o tom vychází spousta článků i knih, jež slibují, že vás zbaví překyselení a tím třeba artrózy nebo chronické únavy.

Acidémie je vzácná

Je pravda, že existuje stav označovaný jako acidémie, při kterém má člověk skutečně v krvi nadbytek kyselých iontů. Jde však o vážný zdravotní problém, který se nijak nedá ovlivnit tím, co si dáte nebo nedáte k jídlu.

Acidémie může být vrozená, případně jde například o následek fatálních problémů třeba s ledvinami. Podobně existuje i alkalemie, problém s přílišnou zásaditostí v organismu. Odborně se takovému stavu říká poruchy acidobazické rovnováhy a mohou provázet také třeba chronickou obstrukční plicní nemoc či srdeční vady, mohou je způsobit také některé léky.

Jen past na peníze

Za normálních okolností – a to se týká i člověka, jenž má například problémy s váhou nebo nežije zrovna zdravě – si tělo s různými kyselými látkami, které sníme nebo vypijeme, bez potíží poradí. Stejně jako si dokáže poradit s kyselými látkami, jež samo tvoří. Týká se to třeba kyseliny mléčné vznikající při déletrvající činnosti svalů. Tělo je umí neutralizovat a odpadní látky z nich vzniklé vyloučit dýcháním nebo močí skrz ledviny.

„Už změna pH krve o jednu desetinu vede k tomu, že člověk skončí na jednotce intenzivní péče. Je to totální hloupost,“ je k debatám o překyselení skeptický Pavel Suchánek, odborník na výživu ze společnosti FitBee. Podle něj jde jen o tahání peněz z lidí, kteří uvěřili, že když se jejich vnitřní prostředí dostane do rovnováhy, půjde jim hubnutí snáze.

Foto: Shawn Hempel, Shutterstock.com

Překyselení organismu používá řada firem jako marketingový tah.Foto: Shawn Hempel, Shutterstock.com

Nevěřte lakmusovému papírku

Lidé, kteří svoje domnělé překyselení řeší, si ho často diagnostikují podle lakmusových papírků a vzorku moči. A skutečně mohou zjistit, že její pH je nižší než průměr, a že tedy je trochu kyselé. Jak však upozorňuje Pavel Suchánek, kyselost moči nevypovídá nic o kyselosti vnitřního prostředí. Podle něj může jít třeba o důsledek vyššího příjmu minerálních látek. Může za ním být také vyšší příjem bílkovin, dehydratace či hladovění.

Je nicméně pravda, že dlouhodoběji zvýšená kyselost moči může souviset například s vyšším rizikem vzniku ledvinových kamenů či osteoporózy. Je rovněž pravda, že některé potraviny přispívají k tomu, že naše moč je kyselejší – stále ale platí, že to nemá žádný vliv na celkové vnitřní prostředí našeho organismu. Jde například o maso, mléčné výrobky a obiloviny. Cestou však není tyto potraviny omezovat.

Snížením jejich konzumace by si totiž člověk zahrával například s nedostatkem bílkovin, což rovněž není žádoucí – důsledkem by byla třeba snížená imunita i sklon jíst o to více sladkostí, protože bílkoviny neboli proteiny jsou nejlepší na zahnání hladu. Nejlepší radou tu zůstává, aby se člověk zaměřil na co nejpestřejší stravu.

Kyselý jícen neznamená kyselé tělo

Někteří lidé se přece jen s jistým typem překyselení potýkají, týká se však jen jejich žaludku a problému zvaného reflux, kvůli němuž se jim část kyselého žaludečního obsahu vrací do jícnu. Je to nepříjemné a může to být bolestivé, ale ani to nemá žádný vliv na celkové pH lidského těla. Léčí se léky na úpravu žaludeční kyselosti, které by měl předepsat lékař, i když některé z nich jsou volně prodejné.

Jak dokládají různé studie, i v tomto případě je důležité se zaměřit na úpravu jídelníčku, protože ten má na potíže s refluxem vliv. Jde však například zejména o to, aby člověk jedl menší porce, vynechal smažená a tučná jídla a podobně. Přispívá k němu ale i stres, nadváha či dědičnost.

Reklama

Načítám