Hlavní obsah

Vitamin E: Zpomalí stárnutí, sníží riziko rakoviny i Alzheimera. Proč si ho nesmíte ordinovat sami?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitaminu E má většina lidí dostatek a dodávat ho uměle bez porady s lékařem by mohlo být nebezpečné. Hrozí nevolnost, únava, průjem a svalová slabost a také potíže se srážlivostí krve. V čem ho jíme a k čemu je vitamin E dobrý?

Článek

Patří do skupiny antioxidantů čili látek, které působí proti poškozování buněk a zpomalují stárnutí. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, jde o směs několika podobných látek, kterým odborníci říkají tokoferoly a tokotrienoly.

Je důležitý pro funkci mozku a také imunitu či plodnost. Většina lidí s jeho nedostatkem potíže nemá, tělo si bere éčko z potravy. Dodávat ho uměle je třeba jen málokdy a vždy po konzultaci s lékařem.

Význam vitaminu E v těle

Vitamin E spolu s dalšími antioxidačními látkami nejvíce pomáhá proti oxidačnímu stresu, to znamená, že brání působení volných kyslíkových radikálů na organismus, čímž zpomaluje rozvoj aterosklerózy a tím mimo jiné snižuje riziko nemocí srdce a cév.

Pomáhá také s dalšími potížemi, nejčastěji těmi, které se vyskytují v seniorském věku, a to u ParkinsonovyAlzheimerovy nemoci, protože působí kladně na nervovou soustavu. Správný příjem má nejspíš vliv i na prevenci nádorových onemocnění, ale i na tvorbu pohlavních buněk a tím i plodnost. Podporuje správnou funkci a vzhled kůže, hojení ran a kvalitu vlasů.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Vitamin E zlepšuje kvalitu vlasůFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Význam vitaminu E

Chrání buňky před působením volných radikálů a oxidačním stresem, z čehož vyplývá řada pozitivních účinků:

  • Zpomalení rozvoje aterosklerózy a snižování hladiny cholesterolu
  • Snížení rizika kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
  • Zpomalení stárnutí
  • Působí kladně na nervový systém a tím i na prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci
  • Zlepšuje kvalitu kůže a vlasů
  • Urychluje hojení kůže
  • Pozitivně ovlivňuje plodnost a hormonální hladinu

V čem je vitamin E

Nejlepším přírodním zdrojem vitaminu E jsou rostlinné oleje – jak olivový, tak i řepkový či slunečnicový. Hodně ho je v pšeničných klíčcích, mandlích a dalších ořeších. Tyto potraviny je třeba uchovávat v temnu a dbát na to, aby nepodléhaly žluknutí.

Neničí se vařením, ale vysokými teplotami ano, proto pozor na to, při smažení se z oleje vitamin E doslova vypaří. V potravinách živočišného původu (maso, zejména játra a vejce) je jeho obsah minimální, závisí na obsahu vitaminu v krmivu zvířat.

Obsah vitaminu E v potravinách (průměrné hodnoty v porci)
Rostlinný olej (porce cca 20 ml) 2–10 mg (rafinované oleje obsahují vitaminu méně než za studena lisované)
Ořechy a semena (porce 20 g) 3–5 mg
Zelenina (porce 100 g) 2 mg
Ovesné vločky (porce 50 g)1,5 mg
Pšeničné klíčky (porce 50 g) 12 mg

Jak se projevuje nedostatek vitaminu E

Naprosté většině lidí, kteří konzumují běžnou a pestrou stravu s dostatkem rostlinných tuků a zeleniny, nedostatek vitaminu E nehrozí. Potíže mohou vzniknout, když jejich příjem výrazně omezíte.

Jinak se deficit objevuje spíše v případě lidí, kteří mají například chronické onemocnění jater nebo trávicího traktu spojené s poruchou vstřebávání tuků, jako je třeba Crohnova nemoc. Nedostatek vitaminu E se může projevit snížením imunity, zhoršenou kvalitou kůže a vlasů, poruchou funkce svalů a nervů nebo poruchami plodnosti.

S lékařem by se o užívání vitaminu E formou doplňku stravy měli poradit kuřáci, protože kouření významně zvyšuje oxidační stres a podporuje rozvoj aterosklerózy. Navíc kouření tabáku samo o sobě hladinu vitaminu E výrazně snižuje.

Podobně jsou ohrožení také obézní lidé, diabetici, ale zvýšenou potřebu vitaminu E mají i ženy v klimakteriu.

Předávkování vitaminem E

Vitamin E většinou není třeba doplňovat uměle, pokud vám to neřekne lékař. Vždy se s ním o tom poraďte.

Vyšší dávky mohou způsobit nevolnost, únavu, průjem a svalovou slabost. Hrozí i potíže se srážlivostí krve. Zhoršuje totiž vstřebávání vitaminu K a tím snižuje krevní srážlivost – to je nebezpečné zejména pro ty, co užívají léky na ředění krve. Vysoké dávce vitaminu E je třeba se vyhnout dva týdny před plánovanou operací a také nejméně 14 dnů poté.

Proč vitamin E neužívat v tabletách

Studie ukázaly, že zvýšení příjmu vitaminu E nemá vliv na jeho vyšší účinek jako antioxidantu. Nejlepších výsledků dosahuje ve chvíli, kdy ho do těla dostáváte spolu s dalšímu antioxidanty, a navíc v přirozené formě čili v podobě ovoce, zeleniny, ořechů a kvalitních tuků.

Preparáty na trhu jsou obvykle součástí směsí, nejčastěji s dalšími látkami podporujících plodnost, případně zlepšujících kvalitu pleti či vlasů. Najdete je třeba v kombinaci s pupalkou dvouletou, kde se předpokládá pozitivní vliv na hormonální nerovnováhu.

Doporučení denní dávky vitaminu E

Denní doporučená dávka pro dospělé je 12-15 mg pro muže, 11-12 mg pro ženy, těhotné a kojící ho potřebují 13-17 miligramů.

Denní doporučená dávka pro děti ve věku 11-14 let je to 8 mg, 7-10 let 7 mg, 4-6 let 6 mg, 1-3 roky 5 mg.

Horní hranice pro bezpečný příjem je určena na 300 mg/den.

Vitamin E: účinky na pleť a vlasy

Pozitivní účinky vitaminu E se využívají i v kosmetice. V té vlasové zlepšuje růst a kvalitu vlasů, pomáhá s regenerací pokožky, hydratuje ji a brání tvorbě lupů.

V pleťové kosmetice se využívají jeho antioxidační schopnosti, díky kterým zpomaluje stárnutí pokožky a chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Vitamin E

Doporučená denní dávka: Denní potřeba vitaminu E není přesně stanovena.

Vitamin E v potravinách: Rostlinné oleje, pšeničné klíčky, mandle, ořechy.

Nedostatek vitaminu E: Projeví se snížením imunity, zhoršenou kvalitou kůže a vlasů, poruchou funkce svalů a nervů nebo poruchami plodnosti.

Odborná spolupráce: Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista, III. interní klinika endokrinologie a metabolismu VFN, Praha, www.nutricniterapie.cz

Reklama

Načítám