Hlavní obsah

Kdy začít řešit osteoporózu? Jídelníček může nemoci předejít

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

O osteoporóze se říká, že je zejména nemocí žen po padesátce. Z velké části ji ovlivňuje jídelníček a pohyb, a to překvapivě mnohem dříve, než samotná nemoc udeří. Ale i ve vyšším věku se dá získat hodně!

Článek

Zákeřnost osteoporózy tkví v tom, že se dlouho nijak neprojevuje. Až v pokročilém stadiu začnou bolet záda a klouby, ale koho ve vyšším věku nebolí… Pak ovšem přichází první zlomená kost. A není to žádná maličkost: osteoporotické zlomeniny jsou nejčastější příčinou invalidity seniorů. Zlomené obratle nebo krčky stehenní kosti totiž často vedou k nepohyblivosti a závislosti na okolí a jejich komplikace i ke smrti.

Pevné kosti se budují v dětství

Kosti nejsou celý život stejně pevné. V dětství organismus pilně pracuje, aby jim zajistil maximální odolnost, a ukládá do nich živiny, které k tomu nejvíce přispívají. Je to nejen vápník, ale i vitamin D a hořčík, mangan, měď a zinek. Pro zdárný vývoj kostry je důležitý také pohyb: děti by se měly aktivně hýbat alespoň půlhodinu denně, vedle sportu se počítá i řádění na hřišti nebo výlet.

Již od pětadvacátého roku života pak dochází k pozvolnému ubývání kostní hmoty. „Na tomto úbytku se podílí například kouření, konzumace alkoholu a užívání kortikoidů či některých druhů psychofarmak,“ říká ortoped Jan Vaculík z FN Bulovka. Zvýšenému ubývání kostní hmoty nahrává dále předčasný přechod, například po vážných gynekologických operacích, ale i poruchy příjmu potravy. Osteoporóza také častěji hrozí velmi štíhlým ženám.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Osteoporóza patří mezi časté následky anorexie a pak trápí ženy i muže už od mládíFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Když kostem chybějí hormony

Důvodem, proč kosti začínají řídnout zejména ženám po přechodu, jsou hormonální změny. Především ubývající estrogen, který má na udržení kostní hmoty zásadní vliv. Kost řídne a slábne, výška postavy se může zmenšit i o 20 centimetrů, tělo se nahrbuje a snižuje se pohyblivost páteře a hrudníku. U mužů k tomu dochází vlivem ubývání testosteronu, i když obecně ne v takové míře.

Jak zpomalit úbytek kostní hmoty

Jak přirozené snižování pevnosti kostry maximálně přibrzdit? V každém věku kosti potřebují dostatek vápníku, kromě mléčných výrobků je jeho zdrojem třeba brokolice, chia semínka, mandle nebo čočka. Vápník se ale špatně vstřebává, pokud vám chybí hořčík a především vitamin D, proto se soustřeďte i na ně!

Vstřebávání vápníku brání i jinak prospěšná vláknina, proto se ji a mléčné výrobky snažte jíst odděleně. A i když důležitého minerálu přijmete dost, dávejte si pozor také na jeho zvýšené vyplavování: to zhoršuje hlavně alkohol, kouření, nadměrné solení a velké dávky kofeinu.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Přijímat dostatek vápníku nestačí, bez vitaminu D ho tělo nedokáže správně vstřebatFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Nejen vápník a vitamin D

Jaké další látky jsou podstatné pro udržení zdravé kostry? Kromě zmíněného vápníku a déčka je samozřejmý dostatek vitaminu C, který podporuje správnou funkci kostí. Zásadní je také vitamin K2, který „zařizuje“, aby se vápník uložil opravdu v kostech a ne třeba v cévách. Najdete ho ve fermentovaných potravinách a dále je v mléce, mase, játrech či vejcích.

Málo pohybu, hodně zlomenin

Vedle jídelníčku je pro pevnost kostí důležitý i pohyb – rovněž již od dětství. „Pravidelná fyzická aktivita významně snižuje pravděpodobnost rozvoje choroby a případné zlomeniny,“ vysvětluje profesor Vladimír Palička, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP. Ale neznamená to, že když jste sportu zatím moc nedali, je vše ztraceno. Kosti lze začít posilovat kdykoliv – a stačí na to obyčejná chůze anebo třeba tanec. Jde o to, zatížit kostru vlastní vahou.

Léčba: Jak na kruté dědictví?

Ovšem ani správná strava a pravidelný pohyb nejsou všechno. „Množství kostní hmoty je ze 70 % dáno geneticky,“ prozrazuje Jan Vaculík. Má-li potíže vaše maminka nebo babička, je bohužel vysoká šance, že je v budoucnu budete mít také. O to víc je třeba myslet na prevenci.

Dostatek důležitých živin odhalí rozbor krve, hustotu kostí vyšetření denzitometrem. Je-li zjištěna osteoporóza, pak je nutné dlouhodobě doplňovat důležité živiny a rehabilitovat, dále se užívají léky, které zastavují úbytek kostní hmoty a někdy i podporují její růst, účinná je také hormonální substituční terapie.

O křehnutí kostí se sice často mluví jako o nemoci žen v menopauze, ale pozor: osteoporóza se nevyhýbá ani mužům!

Reklama

Související témata:

Načítám