Hlavní obsah

Při průjmu jen suchou rýži? Které potraviny vám uleví

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí střevní viróza, dietní chyba nebo nevhodně upravené či zkažené jídlo a hlásí se potíže se zažíváním. I když pak nemáte na jídlo ani pomyšlení, je třeba, abyste se znovu postavili na nohy. Jaké pokrmy jsou šetrné, ale dodají vyčerpanému organismu potřebnou sílu?

Článek

Vodnatá stolice několikrát denně, bolestivé křeče, ale i nevolnost, pálení žáhy, pocit na zvracení. Přepadne-li vás akutní průjmové onemocnění, zřejmě vás okamžitě opustí chuť k jídlu. Šetrná dieta je na místě, hladovět ale nesmíte, protože by vás to jen dál oslabovalo. Jaký jídelníček vás po průjmu pomůže rychleji vrátit do formy?

1. Tekuté minerály

Pokud máte střeva stále ještě rozbouřená, neriskujte tuhou stravu. Naopak ale nezapomínejte pít, i když se do toho musíte nutit. „Největším rizikem při průjmových onemocněních je nedostatečný pitný režim a následná dehydratace organismu,“ varuje praktická lékařka Petra Nová z Prahy. Pít můžete nejen černý čaj nebo colu po lžičkách, ale také minerálky, které tělu doplní ztracené látky. „V lékárně je možné koupit si speciální rehydratační přípravky, pokud jste odkázáni jen na svou pomoc, využijte alespoň převařenou vodu se 4 lžičkami cukru a 1 lžičkou soli,“ doporučuje lékařka.

2. Bylinky pro střeva

Nasadit můžete i bylinky, ty pijte i v následujících dnech, pomohou zklidnit podrážděnou žaludeční sliznici a vrátit střevní mikroflóru do normálu. „K udržení správných bakterií a odstranění těch špatných pomáhají byliny jako řimbaba, česnek, pelyněk či tužebník. Proti plísním je účinná houbička penízovka. Pro regeneraci střev je důležité též podpořit sliznice, a to pomocí lopuchu, pýru či gemmoterapeutik z dubu nebo černého rybízu,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Bylinky můžete užívat třeba ve formě kapek a přidat do nápojů nebo si vařit čaj.

Foto: FTiare, Shutterstock.com

Černý čaj neslaďte, můžete ho ale lehce osolit, to pomůže doplnit ztracené minerályFoto: FTiare, Shutterstock.com

3. Nic čerstvého

První pevné jídlo volte obezřetně. Ideální jsou suchary, včerejší pečivo, vařená rýže. Cítíte-li se hodně slabí, zkuste kuřecí maso, nejlépe vařené nebo dušené. Stonají-li i vaše děti, nabídněte jim několik lžiček přesnídávky, pokud ji snesou, můžete přidat i piškoty. Rozhodně si na několik dní odpusťte pečivo kynuté, smažené, sladké, ale i celozrnné, je hůře stravitelné.

4. Zkuste kaši

Jakmile v sobě udržíte pár soust, zkuste si připravit jídlo, které vám dodá ztracenou energii. Základem může být rýže, rýžová či kukuřičná kaše nebo brambory. K tomu přidejte dobře stravitelnou zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel či špenát. Rozhodně se vyvarujte zeleniny nadýmavé, k níž patří brokolice, květák, kedlubny nebo cibule, vynechte též zeleninu sterilovanou. Nemělo by chybět ani maso, nejlépe libové bílé, tedy kuře, krůta nebo králík. Později si můžete dát bílou rybu, libové červené maso, naopak tučné maso, paštiky a uzeniny odložte.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

I na úpravě záleží. Smažené nebo grilované maso může být pro podrážděné zažívání těžké, vsaďte na dušení a vaření s minimem kořeníFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

5. Ovoce nadrobno

Ovoce vám dodá energii díky přirozenému obsahu cukru, zpočátku se doporučují sladší druhy jako zralejší banány či meruňky. Ovoce budete lépe trávit, pokud ho nastrouháte nebo rozmixujete do podoby pyré. Úlevu může přinést i jablko, na někoho ale může naopak působit dráždivě, zvažte, jak dobře ho obvykle snášíte. Totéž platí pro hrušky, při průjmu jsou skvělé, ale někoho mohou syrové hrušky dráždit. Je lepší je povařit nebo zkusit hruškovou šťávu. Pár dní si naopak odpusťte hrozny, švestky, třešně a ovoce se zrníčky, jako jsou maliny, rybíz a jahody.

6. Co rozhodně vynechte

Odpusťte si na pár dní pokrmy smažené a opékané, dejte přednost dušení a vaření. Pauzu si dejte také od mléka a mléčných výrobků, zejména sýrů. Výjimkou je bílý jogurt s obsahem živých kultur, který dokáže podrážděný žaludek rychle zklidnit. Nepřehánějte to ani s kořením s výjimkou kmínu, ten podporuje trávení, povolená je také skořice, ta má na střeva očistný vliv. Pokud dobře snášíte zázvor, zkuste na průjem i ten, působí rychle proti křečím, čistí a mírní nutkání na zvracení.

Klidový režim a úprava jídelníčku by vás měl po průjmu během dvou tří dnů opět vrátit do formy. „Lékaře určitě navštivte, pokud průjem trvá déle než 5 dní, objeví se horečky a zvracení, ve stolici je příměs krve nebo nejste schopni dodat a udržet dostatek tekutin,“ dodává Petra Nová.

Související témata:

Načítám