Hlavní obsah

Markétě Pavleje alias Kitchenette šlo o život. Za úpornými bolestmi hlavy byla natržená krční tepna

Foto: Instagram Markéty Pavleje

Foto: Instagram Markéty Pavleje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Disekce krční tepny neboli natržená krční tepna z vnitřní strany, takovou diagnózu si vyslechla populární foodblogerka Markéta Pavleje. S touto život ohrožující diagnózou skončila na neurologické jednotce intenzivní péče. Jak se to může stát a kdy je dobré zpozornět, když vás trápí neustávající bolesti hlavy, závratě či mžitky před očima?

Článek

Problémy u Markéty Pavleje se objevily při jejím pobytu v Argentině. „Začala jsem mít bolesti hlavy, mžitky před očima, barevné pruhy, ‚mušky‘… Po několika dnech byly bolesti nesnesitelné a šla jsem už v Buenos Aires do nemocnice. Tam se mě snažili odbýt. Udělali nejzákladnější test krve, že to bude dengue, ale trvala jsem na tom, že se necítím na virózu, že spíš něco neurologického. Doporučili víc paracetamolu, který mi ani předchozí dny nezabíral. Další den mi bylo stále zle, tak jsme šli do jiné nemocnice, neurologické kliniky. Věděla jsem, že něco není v pořádku. Udělali CT, kde nic nenašli. Měli podezření na migrénu, dali mi jiné prášky na bolest hlavy a doporučení, ať si doma po příletu dojdu na podrobnější vyšetření,“ popsala foodblogerka na instagramu.

Netušila jsem, jak moc je to vážné

Po návratu do Česka tedy zamířila do nemocnice. A ještěže to udělala bez velkého odkládání. „Napochodovala jsem do nemocnice a podstoupila podrobnější vyšetření. Bolest hlavy byla nejslabší za posledních deset dnů, až jsem si říkala, že zbytečně zabírám místo potřebným. Musím smeknout před naším zdravotnictvím a jeho vyspělostí! Všechny laboratorní výsledky super. Ještě zbývala borélie, která trvá čtyři dny. Jednomu lékaři jsem se nezdála a dostal mě na magnetickou rezonanci hned ten den.

Pak jsem konečně odjela domů, s dobrým pocitem, že testy zatím dobré. O dalších deset minut později vidím, že mám na telefonu kopu zmeškaných hovorů a zprávu z nemocnice, ať se rychle vrátím a hlásím se na neuroJIP, že mám špatné výsledky rezonance a hrozí mi mrtvice! Byla jsem vyděšená. Cestou jsem mluvila s neuroložkou, která mi vysvětlovala vážnost situace, a já jsem měla pocit, že to je jen nějaký sen,“ svěřila se Markéta Pavleje.

Hrozí mozková mrtvice i smrt

Disekce krční tepny hodně zjednodušeně znamená, že je krční tepna natržená z vnitřní strany. Tím vznikne výduť s krevní sraženinou. „Laicky vysvětleno, k natržení krční tepny došlo na úrovni uší, kde se větví. A protože je naše tělo úžasné, na tyto úrazy reaguje zúžením a úplným uzavřením průtoku, jako prevence mrtvice. Tak odstaví výduť a krevní sraženinu od mozku. Tedy jak se postupně uzavírá, distribuci kyslíku do mozku přebírá tepna druhá, která musí pracovat dvakrát tolik. Mozek hledá nové cesty a i toto je asi jedna z příčin, proč tolik bolí hlava,“ popisuje Markéta Pavleje.

Příčiny? O úrazu ani nemusíte vědět

Podle nálezu z magnetické rezonance dokonce již jednu mrtvici prodělala, bez povšimnutí a následků, a hrozila jí další. „K podobnému natržení krční tepny prý dochází například následkem autonehody, silného trhnutí a podobně, údajně také třeba při mytí hlavy u kadeřníka. Ale já vůbec netuším, jak se mi to stalo,“ uvedla dále na sociálních sítích. Z nemocnice ji už propustili domů a věří, že veřejné sdílení jejího příběhu může třeba někomu pomoci.

„Konečně mohu objímat mé nejmilovanější! Léky, co ředí krev, budu brát ještě dlouho, mám límec na krku, čekají mě pravidelné kontroly. Několik měsíců žádné koně a jiné dynamické sporty. Každopádně štěstí je, že tu jsem a že vím, jak se jmenují naše děti, že s nimi mohu mluvit, objímat je a že si pamatuji naše společné zážitky. Měla jsem obrovské štěstí,“ přiznala.

Příznaky zúžení krční tepny

Krční tepny (zvané také krkavice) probíhají po levé a pravé straně krku a jsou hlavním přívodem krve do hlavy, zásobují tedy mozek krví. Když dojde k jejich zúžení, mozek má krve nedostatek, zúžená tepna mění její tok, což je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin.

Takto vytvořená sraženina se může uvolnit a ve formě embolu (vmetku) putovat do mozku a způsobit mrtvici neboli cévní mozkovou příhodu. Zúžení krkavic nemusí mít dlouho žádné příznaky, může být ale spojeno se zhoršením prokrvení mozku v zátěžových situacích, jako je pokles krevního tlaku nebo dehydratace. Dalšími varovnými příznaky jsou právě úporné a neustávající bolesti hlavy, motání hlavy a závratě, poruchy vidění nebo celková malátnost a zmatenost.

Cévní mozková příhoda

  • Popis: Cévní mozková příhoda neboli lidově mrtvice nastává, když v mozku propukne krvácení nebo je tam z důvodu vzniku krevní sraženiny odříznut přítok krve.
  • Příznaky: Potíže s řečí, problémy s pohyby končetiny na jedné straně těla, pokleslý koutek úst či oka, při úsměvu se zasažená část nehýbe, postižený není schopen vycenit zuby. Potíže s rovnováhou, závratě, ztráta a poruchy zraku, silná bolest hlavy, zmatenost.
  • Léčba: Ihned volejte 155. Lékaři kombinují léky na rozpuštění krevní sraženiny a odstranění sraženiny pomocí katétru.
  • Prevence: správná strava, léčba vysokého tlaku, obezity a cukrovky, vyhýbat se stresu, pohyb, nekouřit a nepít alkohol.

Načítám