Hlavní obsah

Pozor na oči v zimě: Co hrozí v přetopených místnostech a proč na sjezdovku nebrat dioptrické brýle

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Reklama

V zimě trávíme více času v místnostech se suchým vzduchem. To škodí očím, zejména pokud již máte potíže se syndromem suchého oka. K tomu se ještě přidává mrazivé počasí a slunce na horách. Jak se chránit?

Článek

Suchý vzduch v přetopených místnostech výrazně zhoršuje potíží lidí se syndromem suchého oka. Jak ho poznáte? Můžete mít pocit, že jsou vaše oči unavené a bolí. Jsou rudé, můžete cítit otok, pálení či řezání. Pokud se k tomu přidává ještě pocit tlaku v očích, pocit cizího tělíska v oku, nadměrné slzení, nebo dokonce bolest hlavy, zvýšená citlivost na světlo, slepená víčka, rozmazané a rozostřené vidění, pak určitě nic nezanedbejte a běžte k lékaři.

Neléčené suché oko totiž může vést k narušení očního povrchu a v nejvážnějších případech i k poruchám zraku. „Podle výsledku lékaři pacientovi doporučí řešení. Tím mohou být umělé slzy či oční gel. Novinkou jsou takzvané plugy. Jde o zavedení ucpávky do slzných kanálků. Implantovaný plug v kanálku následně zvětší svůj objem a vytvoří jakousi zátku. Díky tomu se v oku udržuje vyšší vlhkost tam, kde je to zapotřebí,“ vysvětluje primářka Oční kliniky NeoVize, docentka Šárka Skorkovská.

Zdravotní pojišťovny plugy nehradí, vyšetření a aplikace ucpávek do obou očí stojí zhruba dva tisíce korun. Pomoci může také zvlhčování vzduchu v interiéru.

Brýle chrání před mrazem, větrem i poraněním

Suchý vzduch ale není jediným problémem, který v zimě očím hrozí. Pozor je třeba dát i na lyžích. Hrozí – stejně jako třeba při cyklistice – poranění očí. Ty by měly být chráněny brýlemi, a to nejen před sluncem. Brýle by měly být sportovní, aby jejich obruba těsně přiléhala na obličejové partie. Tím zabrání silnému proudění vzduchu a následnému vysušování. To je důležité zejména v případě, že nosíte kontaktní čočky,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Klasické dioptrické brýle pak při sportu oftalmologové důrazně nedoporučují, a to nejen kvůli možnosti rozbití. „Klasické dioptrické brýle nejsou vhodné, neposkytují dostatečný výhled do stran a nechrání oči tak dobře, jako brýle sportovní,“ vysvětluje MUDr. Eva Jerhotová, lékařka Oční kliniky NeoVize Praha. Řešením je nechat si vyrobit sportovní brýle s patřičnými dioptriemi na míru, ačkoliv tato varianta znamená vyšší finanční zátěž, anebo nosit kontaktní čočky a přes ně ochranné brýle.

„Pozor také na další na rizika spojená s pobytem v přírodě – čili úrazy v podobě vniknutí cizího tělesa do oka, ať už jsou to částečky prachu či větvičky ze stromů,“ dodává Eva Jerhotová.

Foto: Wallenrock, Shutterstock.com

Na lyže rozhodně vyrážejte ve sportovních brýlíchFoto: Wallenrock, Shutterstock.com

Ochrana před potem a sluncem

Oči chraňte i před potem, je slaný, navíc s ním stékají do očí mastnoty například z ochranných UV krémů. „Jednak dráždí oči sám o sobě, za druhé funguje jako nosič případné mastnoty z krémů a samozřejmě i mechanických nečistot. Může také způsobovat dráždění a až ekzematózní změny víček,“ varuje oftalmoložka Jerhotová. Proudu potu zabrání sportovní čelenka či savá čepice anebo kukla pod helmou.

Brýle, které ochrání váš zrak, musí také čelit „vražedné kombinaci“ –⁠ říká se jí světelná reflexe a vzniká odrazem paprsků od bílé plochy čili sněhu. Zejména ultrafialové záření je pro oko nebezpečné. Ačkoliv je neviditelné, toto elektromagnetické záření o malých vlnových délkách může být příčinou „sněžné slepoty“ a přispívat k rozvoji šedého zákalu nebo makulární degenerace.

Záleží na ceně?

Může se stát, že správný UV filtr budou mít i levné brýle, ale zejména u lidí, kteří už mají nějaké potíže , je to risk. „Sluneční brýle, které koupíte v optice, mají zaručeně 100% ochranu před UV zářením, ale u nákupu na stánku nebo v drogerii kvalitu filtru nemáte zaručenou. Kdo by chtěl u svých starších slunečních brýlí zjistit, kolik škodlivého záření jejich skly prochází, má možnost si kvalitu filtru nechat v optice změřit na speciálním přístroji,“ radí optička Kamila Pavlincová z Oční optiky OptoVize Brno.

Reklama

Načítám