Hlavní obsah

Stres k životu patří, jen tak se ho nezbavíte. Radši si z něj udělejte parťáka!

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak říci stresu jednou provždy sbohem, toho bylo napsáno víc než dost. Všechny metody ale dříve nebo později selhávají. Tohoto strašáku se v dnešní uspěchané době zcela zbavit nedá. Existují ale způsoby, jak ho přijmout a brát jako rovnocenného parťáka.

Článek

Známe to všichni – od rodiny, kamarádů nebo i lékařů se nám opakovaně dostává jasného doporučení: „Nestresuj se tolik, akorát se složíš!“ Jasně, to se ale mnohem snadněji řekne, než udělá. Stres se na vás hrne z práce, školy nebo z pohledu na přeplněný diář, kde má všechno prioritu číslo jedna. Hodit všechno za hlavu zkrátka nejde a stres si mne ruce, protože vás opět dostal do svých spárů. Nic ale není ztraceno.

Stres není vždy škodlivý

Lidé se často dostávají do stresu už z představy, že je čeká stres a co všechno jim způsobí. A to je špatně. „Dřív jsem lidem říkala, že ze stresu onemocní. Na základě svého výzkumu jsem ale tento pohled přehodnotila,“ tvrdí psycholožka Kelly McGonigal. V USA provedla studii u 30 tisíc lidí, která trvala osm let. „Zjistili jsme, že předčasně za tu dobu zemřeli lidé, kteří byli přesvědčeni, že je stres škodlivý.“ Začala proto hledat pozitiva. „Při stresu nám rychleji buší srdce, což dává tělu pokyn k činu, rychleji dýcháme, což způsobuje, že se dostává více kyslíku do mozku. Vybízí nás k výkonu,“ vysvětlila. „Už lidem nevštěpuju, aby se stresu úplně zbavili, ale radím jim, aby ho nevnímali jako něco negativního. Všechno je v hlavě.“

Stresem proti obtížím

Je tedy lepší pohlížet na stres jako na spojence, který vás připravuje na všechno zlé, co vás má potkat. Profesor Pavel Kolář to ve své knize Posilování stresem vysvětlil takto: „Nemáme-li psychickou zátěž, významně nám ochabuje schopnost řešit náročné životní situace a při nejbližší krizi se zhroutíme, protože na ni nebudeme umět adekvátně reagovat.“ Až proto budete příště pod velkým tlakem v práci a situace se vám bude zdát bezvýchodná, nadechněte se a berte to jako jasný cíl, který zkrátka musíte zvládnout. A zvládnete! Příště, až se do podobné situace dostanete, mozek zareaguje naučeným vzorcem chování. Pokud ovšem vsadíte na sebelítost, můžete i při dalším napětí očekávat podobnou reakci.

Foto: CrizzyStudio, Shutterstock.com

Stres nemusí být jen zlý pán, ale i dobrý sluha. Pokud ho správně uchopíteFoto: CrizzyStudio, Shutterstock.com

Dobrý versus špatný stres

Stres můžeme rozdělit do dvou kategorií. Dobrý stres ve vás probudí určitý druh vzrušení, pocit výzvy a neměl by rozhodně způsobovat strach nebo úzkosti. Tento typ stresu můžete pociťovat při jízdě na horské dráze, soutěžení nebo než jdete na první rande. Dobrý stres je krátkodobý, inspiruje a motivuje vás. Špatný stres (distres) je ten, který vás vyčerpává, znervózňuje a škodí vašemu zdraví. Často vede k úzkostem, zmatenosti, špatné koncentraci a snížené výkonnosti. Může být krátkodobý (akutní) nebo dlouhodobý (chronický). Zatímco akutní nemá na zdraví žádný vliv, ten chronický má negativní dopady.

Oba druhy stresu vedou k tomu, že tělo začne uvolňovat hormony, jako jsou adrenalin a kortizol, které stojí za základními reakcemi: motýlky v břiše, bušícím srdcem nebo zpocenými dlaněmi.

Jak zmírnit špatný stres

Stres se stává problémem, když začne ovládat váš život. Zde je 7 způsobů, jak špatný stres zvládnout:

  • Naučte se říkat častěji „ne“, zredukujte svůj seznam úkolů (delegujte povinnosti i na jiné) a vyhýbejte se lidem, kteří vás stresují.
  • Přijměte události, jež nemůžete ovlivnit. Místo toho, abyste se stresovali tím, co nezměníte, zaměřte se na to, co máte pevně ve svých rukách.
  • Myslete pozitivně. Negativní myšlenky mohou vést k negativnímu chování. Hledejte v každé situaci to nejlepší – i z chybování se člověk může poučit.
  • Hledejte podporu. Svěřte se rodině a přátelům nebo se obraťte na profesionála. Vyjádření toho, jak se cítíte, je osvobozující. Popírání emocí stres prohlubuje.
  • Přidejte relaxační techniky do každodenní rutiny. Relaxace podporuje celkové zdraví – ať už je to meditace, psaní deníku nebo jóga.
  • Zůstaňte zdraví a fit. Vyvážená strava a aktivní pohyb zajistí, že vaše tělo bude lépe připraveno na boj se stresem. Cvičením si navíc zlepšíte náladu.
  • Kvalitní spánek. Dostatek odpočinku je důležitý, protože dává vašemu tělu čas zotavit se ze stresujících událostí.

Načítám