Hlavní obsah

Proč se cítíte stále unavení? Může to být málo spánku, stres, ale i cukrovka či roztroušená skleróza

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý se občas probudí ráno s pocitem, že by nejraději spal ještě dalších deset hodin. Možná se i přesto, že spíte dobře a dostatečně dlouho, cítíte naprosto vysíleně a vaše tělo i mysl zoufale volají po odpočinku. Chronická únava pak negativně ovlivňuje každodenní život, pracovní výkonnost, náladu i celkovou kvalitu života. Zjistěte, jaké jsou nejčastější příčiny, které způsobují, že se cítíte pod psa.

Článek

Je jasné, že otázku „proč jsem pořád tak unavená“ si čas od času nutně položí každá žena, která se od rána do večera nezastaví v koloběhu úkolů a povinností. Občasný pocit totálního vyčerpání je zkrátka běžnou součástí života. Jenže pokud trvá déle a stav se nelepší, je namístě zamyslet se, kde hledat příčinu. Tělo se vám tím totiž dost možná snaží něco sdělit. Možná za trvalou únavou stojí i jiné zdravotní potíže, o kterých nemáte tušení.

Chodíte spát příliš pozdě

Nejkvalitnější spánek, který vede k odpočinku a regeneraci organismu, zažíváme v době před půlnocí, tvrdí odborníci. Proto, pokud si chodíte lehnout třeba po jedenácté hodině večer, vaše tělo nestihne do rána načerpat potřebnou sílu a energii pro další den. Většina dospělých potřebuje pro udržení dobrého zdraví minimálně sedm hodin spánku. Podle průzkumů však až každý pátý člověk spí málo.

Trávíte moc času u počítače, mobilu a televize

Modré světlo z elektronických zařízení, jako jsou počítače, chytré telefony, tablety a televizory, může negativně působit na zdraví. Narušuje spánkový cyklus, jelikož blokuje produkci hormonu melatoninu, který je zodpovědný za zdravý spánek. Vystavování se modrému světlu ve večerních hodinách může narušovat kvalitu spánku, bývá příčinou nespavosti a problémů s usínáním.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Dlouhodobý stres, tlak, shon a každodenní přetížení může vést až ke chronickému únavovému syndromu či vyhořeníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Plýtváte energií zbytečně

Únava je stav, kdy vám chybí energie, elán a chuť do činností, které máte ráda nebo je normálně zvládáte, a najednou se vám do nich absolutně nechce. Jestli žijete v neustálém shonu a spěchu, jste zavalena pracovními úkoly, nestíháte řešit domácnost a děti, neustále máte pocit, že nic nezvládáte, jak byste si představovala, podobné přetížení může po čase vyústit v chronický únavový syndrom.

Přemlouváte se, abyste se šla projít s dětmi, zacvičila si, navštívila kamarádku, dojela na nákup nebo uvařila rodině večeři? Pokud vás nechuť ke každodenním činnostem provází delší dobu, měla byste poslechnout signály svého těla, které evidentně potřebuje zpomalit a nabrat dech. A ve chvíli, když se ani silou vůle nedonutíte fungovat v běžném každodenním režimu, určitě navštivte lékaře.

Máte možná jiné zdravotní potíže

Za chronickou únavou mohou být i jiné nezjištěné zdravotní problémy nebo nemoci. Odhalit pravou příčinu není vždy snadné, stavy vyčerpání mohou způsobovat „banality“ v podobě nedostatku spánku nebo vitaminů B, C či D, také ale vážnější onemocnění, jako například snížená funkce štítné žlázy, anémie (chudokrevnost), cukrovka 2. typu nebo roztroušená skleróza. V případě, že se vás únava nechce pustit ani po pár dnech kvalitního odpočinku a narušuje vám běžné fungování doma i v práci, obraťte se na praktického lékaře.

Bouří se vám hormony

Dlouhodobý pocit únavy mohou způsobovat rovněž hormony, respektive jejich nerovnováha v organismu. Typicky se tak děje každý měsíc před nástupem menstruace v rámci premenstruačního syndromu, v menopauze nebo i v době, kdy se menopauza blíží. Pro regulaci hladin hormonů v těle je nezbytný kvalitní spánek, zdravý a pestrý jídelníček bohatý na vitaminy, minerály a další živiny, vyhýbání se stresu a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Načítám