Hlavní obsah

Víte, jak na ústní hygienu? Zubní pasta a kartáček nestačí!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děsíte se návštěvy zubaře? Pak je nejlepší pořádně pečovat o své zuby i dásně. Pokud jim věnujete dostatečnou pozornost, prohlídky u zubaře můžete omezit jen na ty preventivní.

Článek

Odmalička se učíme, že je třeba si čistit zuby alespoň dvakrát denně. Pravdou ale je, že péče o chrup a dásně vyžaduje daleko víc než jen párkrát přejet kartáčkem ráno a večer. Pravidelné návštěvy u odborníka by měly být standard, a pokud dentálního hygienika nenavštěvujete, je nejvyšší čas začít.

Jednosvazkový kartáček

Zasvětí vás do problematiky ústní hygieny, naučí vás správnou techniku čištění zubů a v neposlední řadě vám pomůže vybrat správné pomůcky. „O různé druhy kartáčků a potřeb k ústní hygieně je čím dál větší zájem,“ říká Martin Vrána, CEO společnosti Givet. „Momentálně ho evidujeme dokonce až trojnásobný oproti loňskému roku. Velmi oblíbený je v této době například jednosvazkový dočišťovací kartáček, který se postupně stává v domácnostech základní výbavou.“

Zubní kartáček

Základem ústní hygieny je zubní kartáček. Neberte ovšem první, který vám padne do oka – je třeba vzít v potaz tvar, velikost a především tvrdost štětin. Obecně platí, že tvrdé kartáčky nejsou pro dentální hygienu vhodné, protože při nesprávném použití napáchají mnoho škody na dásních.

Pokud používáte elektrické zubní kartáčky, je třeba myslet na to, že samotný elektrický kartáček nestačí a je třeba ho střídat s tím manuálním. Tím se totiž dostanete i na místa, která ten elektrický většinou nezvládne. Existují i různé speciální kartáčky, například s hlavicí se třemi stranami, které zuby čistí zároveň z obou stran i z vrchu, nebo s malou pyramidovou štětinovou hlavou, která se dostane i do špatně přístupných míst.

Mezizubní kartáčky

Mezizubní kartáčky dnes již patří do základní výbavy péče o chrup. Spolehlivě vyčistí mezizubní prostory, kam se klasický kartáček nedostane, a jeho pravidelným používáním předcházíte krvácení a zánětům dásní. Ideální je používat mezizubní kartáček alespoň jednou denně, a to nejlépe při večerním čištění.

Existují různé druhy a velikosti, které se liší i podle značky, proto je dobré nechat si před výběrem poradit dentálním hygienikem nebo zubařem. Protože máme mezi zuby různě velké mezery, může se snadno stát, že budete muset používat i dvě nebo tři velikosti mezizubních kartáčků.

Foto: Nata Studio, Shutterstock.com

S výběrem vhodných pomůcek vám pomůže dentální hygienistaFoto: Nata Studio, Shutterstock.com

Zubní nit

Existují prostory, na které jsou krátké i mezizubní kartáčky. A právě tam se dostává ke slovu zubní nit, ta zvládne odstranit zubní plak i z těch nejtěsnějších prostor. Zubní nitě jsou jednovlákenné nebo vícevlákenné a dále se dělí na voskované nebo nevoskované. Důležitá je především správná technika, kterou vás opět nejlépe naučí odborník. V dnešní době už existují i nitě s příchutí, nebo rovnou natažené na praktické rukojeti, takže nemusíte složitě řešit její držení, odvíjení a stříhání.

Ústní sprcha

Ústní sprcha je ideálním pomocníkem pro doplnění ústní hygieny. Nejenže snadno vyčistí mezizubní prostory, ale také namasíruje dásně a odstraní zbytky zubního plaku. Vytváří tenký pulzující proud vody pod vysokým tlakem, který nečistoty odstraňuje. Samotný tlak se nastavuje podle kondice dásní a sprchu pak můžete bez problémů používat i několikrát denně. Existují i speciální zubní sprchy pro můstky, rovnátka a korunky, pro které bývá sprcha nepostradatelnou součástí každodenní dentální hygieny.

Načítám