Hlavní obsah

Svědění zadečku, únava i bolest břicha. Roupi jsou jeden z nejběžnějších parazitů. Co na ně platí?

Foto: EvgeniiAnd, Shutterstock.com

Foto: EvgeniiAnd, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí dítě bolesti bříška, průjem a svědění kolem zadečku? Může jít o roup dětský, který patří mezi nejběžnější parazity. Žije ve střevech a živí se bakteriemi a tkáněmi. A umí dost potrápit.

Článek

Roup dětský je malý červ, asi jeden centimetr dlouhý, který patří mezi hlísty. Jde o nepříjemného parazita, který si libuje zejména v dětských střevech, ovšem nakazit se mohou i dospělí. Podle statistik se roupy v jednu chvíli na světě infikuje každý dvanáctý člověk.

Jak dochází k nákaze

K nákaze dochází fekálně-orální cestou, kdy se vajíčka roupů zanesou do úst obvykle prostřednictvím znečištěných rukou. I proto se nakazí nejčastěji děti. Typickým místem, kde se lze s roupy setkat, je veřejná herna nebo mateřská škola.

Přestože onemocnění souvisí obvykle s nedostatečnou hygienou, můžete se nakazit, i když ji dodržujete. Stačí spolknout či vdechnout „neviditelná“ vajíčka rozvířená v prachu, která se pak dostanou do střeva.

Svědění konečníku

Po přenosu vajíčka z kontaminovaných rukou do úst se parazit dostává do dolní části trávicího traktu, kde během dvou až šesti týdnů dospívá. Samičky pak putují ve večerních hodinách do konečníku a do kožních záhybů kladou vajíčka. To způsobuje silné svědění konečníku, dítě se škrábe a vajíčka mu zůstanou za nehty. Proto může snadno opakovaně znovu nakazit samo sebe nebo infekci dál roznášet.

Foto: kwanchai.c, Shutterstock.com

Roupi se projeví nepříjemným svěděním zadečkuFoto: kwanchai.c, Shutterstock.com

Jak poznáte, že má dítě roupy

Většinou si brzy všimnete, že se potomek ošívá a škrábe, zejména večer před usnutím. Bývá mrzutý, nevyspalý a unavený. Kromě toho se často přidává bolest břicha. Když budete pozorní, v zadní části konečníku můžete vidět několikamilimetrové dlouhé tenké bílé červíky. Spatřit je lze i ve stolici.

Ideální doba na odhalení je večer, kdy samičky vylézají ven a do záhybů konečníku kladou vajíčka. Pokud si nejste jistí, stačí zajít k dětskému lékaři, který už celkem snadno podle příznaků pozná, o co se jedná. Eventuálně provede Grahamův test pomocí lepicí pásky, která se aplikuje na konečník, druhý den ráno se sejme a pošle se na parazitologické vyšetření.

Jak se rychle zbavit roupů

Léčba je nenáročná. Po zjištění diagnózy lékař předepíše anthelmintika, což jsou přípravky proti střevním parazitům. Podá se jedna tableta a další s odstupem dvou až čtyř týdnů, celkem tedy 1–3 tablety. Není výjimkou, že lékař předepíše lék „naslepo“ při podezření na roupy, aniž by se laboratorně prokazovaly. Někdy se přeléčí i ostatní členové domácnosti.

Nutné je zároveň dodržovat hygienické zásady, aby nedošlo k nové nákaze a přenosu mezi členy domácnosti. Po použití toalety je vhodné umýt nejen velice pečlivě ruce, ale i konečník, samozřejmostí jsou vlastní ručníky. Vajíčka roupů zůstávají i za nehty, takže je zapotřebí dětem ostříhat nehty.

Foto: Anastassiya Bezhekeneva, Shutterstock.com

Roupi se léčí odčervovacími tabletkami, které předepíše pediatrFoto: Anastassiya Bezhekeneva, Shutterstock.com

Může dítě s roupy do kolektivu?

Už po první dávce léku se snižuje infekčnost a riziko přenosu, ale teprve po druhé dávce není nemocné dítě infekční. Obvykle se doporučuje informovat vedení školského zařízení a v praxi se pak po první dávce většinou dítě vrací mezi ostatní do kolektivu. Rozhodnout by o tom ale měl ošetřující lékař.

Jak zabránit opětovné nákaze

Aby nedocházelo k další infekci, měla by ve stejné době jak domácnost dítěte, tak i mateřská škola ošetřit vše, s čím dítě přišlo do kontaktu: vyprat ručníky a ložní prádlo a spodní prádlo, vše vyžehlit či dát do sušičky, dále omýt a dezinfikovat hračky a společné plochy a zbavit se prachu – v něm se životaschopná vajíčka roupů mohou vyskytovat ještě poměrně dlouho.

Tip: Co všechno je nutné vydezinfikovat, když doma bojujete s infekcí?

Babské rady proti roupům

Z lidového léčitelství jsou známé různé receptury pro léčbu roupů, například mléko s česnekem. Vhodné jsou také přípravky obsahující tymián, saturejku, černuchu, tykev a další extrakty z bylin.

Roup dětský

  • Jiný název - Enterobióza, lidově roupy
  • Popis - Jedná se o parazitární onemocnění zažívacího traktu, které se šíří zejména mezi dětmi. U nich je totiž složitější hlídat správné hygienické návyky.
  • Příznaky - Svědění konečníku, zejména večer a v noci, bolest břicha, průjem, neklid, špatný spánek.
  • Inkubační doba - Nemoc vzniká okamžitě, parazit žije 30–45 dní.
  • Léčba - Antihelmetika (léky proti střevním cizopasníkům). Podle babských rad pomáhá také jíst kořeněná a pálivá jídla.
  • Prevence - Důsledné mytí rukou zvlášť před jídlem, řádné mytí potravin a nádobí, nestrkání neumytých rukou do úst.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Chlapková, praktická lékařka pro děti a dorost, Pardubice

Nejen před roupy, ale před mnoha dalšími nákazami významně chrání docela jednoduché opatření: pečlivé mytí rukou po návštěvě toalety a před jídlem. Nic na tom není a přitom to mnoho lidí odbývá. Umíte si správně umýt ruce?

Reklama

Načítám