Hlavní obsah

Lupénka u miminek může být „jen“ plenková, nebo celoživotní. Jak je rozeznat a jak se léčí?

Foto: marishkaSm, Shutterstock.com

Foto: marishkaSm, Shutterstock.com

Reklama

Snižuje kvalitu života, svědí, bolí a mnohdy trápí celý život. To je lupénka. U miminek je velmi vzácná a často se zaměňuje za jiné kožní problémy. Jak se projevuje a jak ji odlišit od dalších nemocí kůže, kterými miminka běžně trpí?

Článek

Lupénka neboli psoriáza je velmi nepříjemné kožní onemocnění. Objevuje se napříč všemi věkovými kategoriemi. V té nejmladší ale zřídka. Trpí jí asi 2 % miminek. Snadno se zamění za jiné kožní obtíže, například ekzém. Nejde o infekční, ale o autoimunitní onemocnění. Nemusíte se proto bát, že by se jí miminko od někoho nakazilo.

Projevy lupénky

Nemoc se může vyskytovat prakticky kdekoliv na těle, u miminek v oblasti plenek, na končetinách, bříšku, zádech či pokožce hlavy. Miminko bývá neklidné, protože ho ložiska lupénky bolí a mohou svědit.

Lupénka je autoimunitní nemoc (to znamená, že imunitní systém útočí proti vlastnímu tělu). Projevuje se tak, že kožní buňky rostou příliš rychle a vytvářejí na povrchu těla červená ložiska s odlupujícími se šupinami. Kůže je zarudlá, zrohovatělá a suchá. Přestává plnit své funkce, hlavně funkci ochranné bariéry. Mohou tak do ní lehce pronikat bakterie.

Pokud by vás napadlo šupinky dítěti odlupovat, nedělejte to, odloupnou se samy. Odloupnutí bolí a obnažená kůže pod šupinami má tendenci krvácet. Kromě nich mohou na povrchu ložisek vznikat i strupy.

Co je to plenková lupénka

Pokud se u miminka lupénka objeví, děje se tak nejčastěji v oblasti plenek. Říká se jí plenková lupénka a vypadá jako vyrážka s červenými ložisky, která jsou jasně ohraničená a vystouplá. Šupinky na jejich povrchu být nemusí, protože kůže je pod plenkou vlhčí než zbytek těla. U plenkové lupénky je běžné, že její projevy zmizí, jakmile dítě pleny přestane nosit.

Příčina vzniku lupénky

Příčinou je neznámá dědičná porucha imunitního systému. Proto pokud máte v rodině lupénku, může se stát, že se vaše dítě narodí se zvýšeným sklonem k jejímu rozvoji. Ale neznamená to, že se u něj automaticky objeví nebo že se projeví hned po narození. Pokud ale onemocněním trpí oba rodiče, existuje až 75% pravděpodobnost, že onemocní i dítě.

Foto: GOLFX, Shutterstock.com

Lupénka se vyskytuje asi u 2 % novorozencůFoto: GOLFX, Shutterstock.com

Diagnostika

Kožní projevy, u kterých máte podezření na lupénku, by měl vidět kožní lékař. Ten ji buď pozná od pohledu, nebo může odebrat vzorek tkáně a odeslat na histologické vyšetření, které diagnózu potvrdí. U miminek se totiž lupénka vyskytuje výjimečně a dá se snadno zaměnit s jinými kožními problémy.

Co všechno lze u miminek zaměnit s lupénkou?

Lupénková ložiska mohou napodobovat projevy ekzému. Šupiny na hlavičce je zase možné zaměnit s dětskou seboreou, která je způsobena nadměrnou tvorbou mazových žláz a přirozeně odezní. Červenými vyvýšenými ložisky se může projevovat také novorozenecký toxický erytém - tzv. kopřivka novorozence (neškodná vyrážka, která většinou sama mizí) nebo tzv. lososí skvrna, červená skvrna na obličeji, i ona sama vymizí.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Šupiny na hlavě jsou u novorozenců poměrně běžné, nemusí se jednat o lupénkuFoto: andriano.cz, Shutterstock.com

Inkubační doba

Pokud se nejedná o plenkovou lupénku, ale tu klasickou, stává se většinou onemocněním na celý život. Snižuje kvalitu života nemocných a je špatně léčitelná. Nemoc často probíhá tak, že se střídá období zhoršení s obdobím klidu.

Jak lupénku léčit?

Lupénka (ať už plenková, nebo klasická) se u malých dětí léčí pomocí lokálních krémů a mastí pro hydrataci pokožky a zmírnění svědění (antihistaminika). Zrohovatělá ložiska na kůži je potřeba změkčit a tlumit jejich zánětlivý proces. Také se osvědčila celková léčba v podobě koupele s přidáním ovesné mouky, jež zvláčňuje a hydratuje suchou kůži.

U malých dětí se neaplikuje stejná léčba jako u dospívajících (nejsou pro ně vhodné léky s obsahem kortikoidů ani steroidy). U dětí předškolního věku pomáhá terapie umělým ultrafialovým světlem.

Prevence

Prevence vzniku lupénky prakticky není možná. Když už u dítěte nemoc jednou propukla, lze za prevenci zhoršení nemoci považovat vyhýbání se faktorům, které by ji mohly zhoršit (stres, infekce, poškození kůže, oslabená imunita). Je dobré zvýšit hygienu a pečování o kůži, nosit prodyšné nedráždivé oblečení. Malé děti by se měly postupně naučit pravidelné péči o pokožku tak, aby se stala samozřejmou.

Lupénka u miminek

  • Jiný název: Psoriáza
  • Popis: Autoimunitní kožní onemocnění, u miminek velmi vzácné, většinou v podobě plenkové lupénky, jinak celoživotní dědičné onemocnění.
  • Příznaky: Červená ložiska s odlupujícími se šupinami. Kůže je zarudlá, zrohovatělá a suchá, po odloupnutí šupin krvácí, vznikají strupy.
  • Léčba: Změkčit postižená místa pomocí lokálních krémů a mastí pro hydrataci pokožky a zmírnit svědění (antihistaminika).
  • Prevence: Není známa. Můžete mírnit příznaky.
  • Statistika: Lupénka se objeví asi u 2 % dětí do dvou let, u 10 % před 10. rokem života, nejčastěji ale propuká mezi 15. a 35. rokem života.

Odborná garance: MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR

Reklama

Načítám