Hlavní obsah

Lupénka je nevítaná celoživotní společnice. Vyléčit se zatím úplně nedá, zmírnit ano

Foto: Profimedia

Projevy lupénky jsou různé, zmírňují se a naopak bují zdánlivě bez příčinyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupénka je nezvaná a značně otravná společnice, která se na vás „přilepí“ hned po narození a už se jí nikdy nezbavíte. Nejde jen o vadu na kráse. Obtěžuje nepříjemným svěděním, pálením i bolestmi při pohybu. Onemocnění je to na celý život, symptomy se naštěstí dají výrazně zmírnit.

Článek

„Lupénka je velmi nepříjemná. Kůže vás svědí a někdy se škrábete až do krve. Zdaleka nejhorší je ovšem psychický problém,“ svěřuje se sedmatřicetiletý Aleš, jemuž byla lupénka diagnostikovaná již před několika lety.

„Někteří lidé se vás štítí, protože nevědí, že nemoc není nakažlivá. Vyhýbají se vám, nechtějí se vás dotýkat, a vy se pak stydíte nosit krátké rukávy a chodit do bazénu. Přitom se jedná o takzvanou psychosomatickou chorobu. Čím více jste nervózní a ve stresu, tím jsou její příznaky horší,“ popisuje své zkušenosti Aleš.

Kdo je k lupénce nejnáchylnější

Lupénka neboli psoriáza je především dědičným onemocněním. U 60 procent pacientů tato choroba je či byla zaznamenána i u někoho dalšího z rodiny.

„Nejde o infekční onemocnění. Je to choroba, se kterou se člověk narodí. Existuje pak spousta spouštěcích mechanismů, které vyprovokují vzplanutí lupénky,“ komentuje profesorka Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka.

Foto: Profimedia

Lidé postižení psoriázou mají velmi ztížené sociální vazby. Sami se stydí a jejich okolí se podvědomě a hlavně bezdůvodně bojí infekceFoto: Profimedia

Psoriáza se obvykle projeví mezi desátým až třicátým rokem života, ale výjimkou není ani pozdější věk. „Mezi nejčastější vyvolávající faktory patří infekce dýchacích cest, hormonální vlivy a některé vnitřní choroby. Spustit ji může ovšem i stres, alkohol, spálení sluncem, dlouhodobé nízké teploty, suchý vzduch nebo poranění kůže,“ uvádí dermatoložka Květa Gazdíková, jež spolupracuje se společností NuSpring a kosmetikou Minus 417.

Lupénka se vyléčit nedá

Jakmile se na vaší kůži objeví zarudlá zánětem postižená ložiska, která jsou pokrytá stříbřitými strupy a jizvičkami, jedná se bezpochyby o psoriázu. „Je to choroba nevyléčitelná. Jsme schopni pouze omezovat projevy,“ uvádí profesorka Jana Hercogová.

Lupénka znamená velký nápor na psychiku

Riziko, ale i projevy lupénky výrazně zhoršuje nekvalitní životospráva. Velmi negativní vliv má kouření, alkohol, nezdravý jídelníček a především stres. I proto se počet nemocných neustále zvyšuje. „Různými formami lupénky trpí v České republice zhruba půl milionu lidí a jejich počet neustále roste,“ říká Aleš Cafourek, specialista na lupénku a autor portálu Vesvekuzi.

Podle specialisty je ale na celé chorobě nejhorší psychická stránka věci. „Lidé s lupénkou bývají často vyčlenění ze společnosti. Špatně se jim navazují vztahy, nemohou sehnat zaměstnání. Mezi lupénkáři se středně těžkou a těžkou lupénkou nalezneme 24 procent osob trpících depresí. 5 procent osob s psoriázou přiznalo, že vážně uvažuje o sebevraždě,“ popisuje nepříjemnou skutečnost Aleš Cafourek.

Foto: Profimedia

Lupénka svědí, a proto jsou nemocní často poškrábaníFoto: Profimedia

Desatero, jak zmírnit lupénku

Přestože se lupénka úplně vyléčit nedá, její projevy se dají výrazně mírnit. Pomoci může kortikoidová léčba, ale úspěchy v poslední době zažívají i alternativy bez kortikoidů a vedlejších účinků, například australská přírodní kosmetika.

Důležitá je však i životospráva pacienta. Odbornice Květa Gazdíková proto předkládá desatero pravidel, jak zmírnit lupénku.

  • 1. Dodržovat zdravý životní styl
  • 2. Důležitá je domácí podpůrná léčba, jako je správná vlhkost vzduchu.
  • 3. Dostatečný příjem tekutin
  • 4. Dodržování šetrné hygieny
  • 5. Omezit styk s dráždivými látkami, jako jsou saponáty.
  • 6. Dbát na pravidelnou a důkladnou aplikaci promašťujících látek
  • 7. Vyhýbání se kouření a alkoholu
  • 8. Nemocným pomáhá světloléčba
  • 9. Stav pokožky zlepšuje kosmetika s obsahem látek z Mrtvého moře a samozřejmě i pobyt u moře, zvláště pak přímo u Mrtvého
  • 10. Navíc se doporučuje i užívání potravinových doplňků, jako je zinek, rybí tuk, selen, vitamin E nebo vitamin C.

Reklama

Načítám