Hlavní obsah

Jak zhubnout břicho po padesátce: Co jíst a jak cvičit, aby byly vidět výsledky

Foto: Iryna Zhezher, Shutterstock.com

Foto: Iryna Zhezher, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nemáte celý život problémy s postavou a moc se nehlídáte, někdy mezi čtyřicítkou a padesátkou se to většinou zlomí. Bez trochy dřiny prostě ploché břicho mít nemůžeme. O to více to platí pro ty, co už s nějakými kily navíc bojují. Co s tím?

Článek

Asi už jste slyšeli, že když se chcete po padesátce zbavit břicha, musíte ubrat kalorie, přidat bílkoviny a více se hýbat. Ale jak se vlastně hýbat, když představa běhu vás děsí a jít zvedat činky do posilovny se vám taky nechce?

Tady je fér přiznat, že odborníci na základě nejnovějších poznatků skutečně doporučují kombinovat pohyb spalující tuky, jako je třeba rychlá, aspoň půl hodiny trvající chůze, s posilováním, na které kladou čím dál větší důraz. Posilovat se dá i doma, zde najdete návod na domácí posilování nebo odporový trénink. A cvičte pokud možno se zátěží, nikoli jen s váhou vlastního těla.

Možná to zvládnete alespoň jednou či dvakrát týdně, i když lepší je to třikrát až čtyřikrát. Na druhou stranu platí, že jakýkoli pohyb je lepší než žádný pohyb, a proto se můžete poohlédnout i po něčem dalším, co by vám pomohlo udržet si linii a přitom by vás víc bavilo.

Nechcete zkusit tai-či?

Jedním takovým tipem je třeba tai-či, které různé odborné studie vyhodnotily jako vyloženě vhodné a účinné pro lidi středního věku s nadváhou a obezitou.

Tai-či vzniklo kdysi v Číně jako bojové umění, ale podle vědců je to skvělé cvičení pro zlepšení rovnováhy, držení těla a celkovou pohyblivost, čímž mimo jiné pomáhá v boji s artritidou. Ta jinak způsobuje, že kvůli bolesti kloubů lidé cvičí méně a méně. Podle další, tentokrát hongkongské studie, je tai-či i dobrou cestou k tomu, aby se člověk zbavil břišního tuku.

Tai-či můžete cvičit doma nebo se přihlásit na skupinové lekce, často se cvičí venku, pokud to počasí umožňuje.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Při tai-či nejen posílíte tělo, ale zklidníte i mysl Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

A co takhle jóga

Cvičíte jógu, alespoň občas? Pak by pro vás mohlo být zajímavé, jak se k hubnutí v době kolem přechodu staví s ní spřízněné učení ájurvéda. To si zakládá na tom, že problémům především předchází, a ačkoli západní medicína mnohé jeho závěry odmítá, existují i odborné práce dokládající, že stravovací zásady a některé bylinné terapie mohou skutečně zlepšit život během menopauzy.

Podle lektorky jógy Zuzany Klingrové doporučuje ájurvédské učení coby nejlepší cestu úpravu životního stylu a zejména stravy. „Měli byste jíst teplé, lehké, vařené, čerstvě připravené jídlo a naopak se vyhýbat suchým, studeným či kvašeným potravinám, rafinovanému cukru a červenému masu, ale také alkoholu či kofeinu,“ doporučuje Klingrová.

Podle ní je zároveň dobré zařadit pravidelné, mírně a středně intenzivní cvičení, které pomáhá zpevnit tělo a zároveň je vhodné k potlačení příznaků menopauzy. Roli hraje i pravidelný režim, co se týče spánku, jídla, práce, cvičení a času stráveného s rodinou. Zuzana Klingrová doporučuje jógu ve spojení s dechovými cvičeními, protože ty navíc zmírňují stres. Zmírnění stresu a úzkostí totiž sníží hladiny stresového hormonu kortizolu, který dále zhoršuje ukládání tuku do břicha. Vyzkoušet můžete například takzvané krabicové dýchání na zklidnění.

Načítám