Hlavní obsah

Co jíst k večeři, abyste zhubli 15 kilogramů za půl roku? Nejen saláty a polévky

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Jak vypadá typická česká večeře, která se jeví docela nevinně, ale s hubnutím se nesnese? Chleba se salámem či se sýrovou pomazánkou. Sníte dva krajíce, ani nevíte jak. A večeře má pak klidně 2 000 kilojoulů, tedy jako čtyři bílé rohlíky! Co večer jíst, abyste hubli a neměli hlad?

Článek

Můžete mít pocit, že se nepřejídáte, že si dáváte spíš dietní večeři, protože ničím nepřipomíná hlavní jídlo… A pak přemýšlíte, kde je chyba, že nehubnete, a možná dokonce přibíráte! Pokud chcete něco shodit, musíte jíst jinak. Jestliže se vám podaří změnit večerní stravovací návyky a nebudete se přejídat ani v jiných částech dne, můžete hubnout tempem dvě až tři kila měsíčně, což znamená až 15 kilogramů za půl roku!

Nechoďte spát bez večeře

Zapuďte myšlenku, že byste nejedli nic nebo že byste si poslední jídlo dne dali někdy v pět odpoledne, jak se stále ještě občas šíří jako dobrá rada. Večeři rozhodně nevynechávejte! Paradoxně byste tím mohli své snaze zhubnout vystavit stopku. Dietoložka Karolína Hlavatá vysvětluje, co by se stalo: „Když budete hladovět, tělo se bude o to víc snažit přijatou energii uložit – v tomto případě by to znamenalo, že místo aby během noci spalovalo tuky, bude si je ukládat.“ Podle ní je zásadní, aby večeře obsahovala pomalu se uvolňující sacharidy, bílkoviny a v menší míře i kvalitní tuky.

Kdy je nejlepší večeřet?

Načasování jídla a tím, jak velké mají večeře být, se zabývali španělští odborníci a došli k názoru, že opravdu má smysl jíst spíš lehkou večeři. A ideální čas na poslední jídlo dne? Karolína Hlavatá doporučuje šestou až sedmou hodinu anebo zkrátka večeřet tak, aby člověk nechodil spát hladový a přitom jedl dvě až tři hodiny před ulehnutím.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Večeře má být lehká, ale přitom sytá, aby tělo během noci nehladověloFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

6 tipů, co k večeři, když chcete hubnout

Nepotřebujete přesné recepty, co si dát k večeři, abyste nepřibrali, nebo dokonce něco shodili. Stačí, když budete vědět, jaké potraviny a úpravy použít, a připravíte si je podle svých chuťových preferencí. Co můžete vyzkoušet?

1. Polévky

Stačí použít oblíbenou zeleninu, uvařit ji v tlakovém hrnci s trochou vody, rozmixovat, přidat špetku citronové šťávy, soli a černého pepře a třeba trochu bílého jogurtu nebo kousek vařeného vejce coby zdroje bílkovin – a můžete jíst. Skvělý je i masový vývar se zeleninou.

2. Saláty

Ano, salát je skvělá volba, jen se vyhněte dvěma chybám. Nedávejte si salát jen ze zeleniny, měli byste hlad. A nedávejte si ani jídlo, kterému se říká těstovinový salát, a obsahuje kromě porce těstovin často i množství sýra a majonézu a rozhodně není dietní. Zvolte lehký zeleninový salát s trochou oleje nebo balsamika, s vejcem, tuňákem nebo kouskem kuřecího masa, přikousnout můžete trochu tmavého pečiva. Je tuňák v konzervě zdravý?

3. Grilované kuře nebo ryby

Dušené kuře nebo ryba k chuťovým orgiím zrovna nesvádějí – na rozdíl od masa připraveného na grilu. A když si tyto suroviny ugrilujete v troubě nasucho nebo s troškou oleje, na jejich vhodnosti při dietě to nic nezmění a vy si mnohem více pochutnáte. Dejte si k tomu i porci zeleniny.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

K zelenině si vždy dejte večer i zdroj bílkovin: lehké maso, vařené vejce, kousek sýra, tofu nebo jogurtFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

4. Quinoa

Uvařená quinoa se hodí do salátu nebo jako příloha, případně jako zavářka do polévky. Patří mezi pseudoobiloviny, ale na rostlinu obsahuje překvapivě mnoho bílkovin, a proto dobře zasytí. Je to lepší dietní volba než třeba oblíbený kuskus. Jak uvařit quinou?

5. Tvaroh

Tvaroh je skvělý a přitom lehce stravitelný zdroj bílkovin, na který se často zapomíná. Můžete si z něj dělat výborné pomazánky, které s přiměřeným množstvím pečiva poslouží jako plnohodnotná večeře.

6. Luštěniny

Také luštěniny obsahují množství bílkovin, i když méně než maso. Krom toho v nich ale máte skvělý zdroj vlákniny a některých prospěšných látek. Rozhodně se hodí jako základ večerního jídla, můžete z nich rovněž dělat pomazánky, polévky nebo saláty. Jak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly?

Reklama

Načítám